Balázs Richárd

Kapcsolat a dohány­zás, az Y-kromo­szóma és a rák között

Újabb okot sorolhatunk a dohányzásról való leszokás érvei közé. A jól ismert okok mellett felfedezték, hogy a káros szenvedély kiöl egy kromoszómát a vérsejtekben, ami létfontosságú védelmet nyújt a daganatos megbetegedések ellen.

A szóban forgó kromoszóma az Y, ami szinte kizárólag a férfiaknál található meg. Ez azt jelenti, hogy a dohányzás okozta pusztulás csak a férfiakat érinti, magyarázatot adva, miért alakul ki a dohányos férfiak körében másfélszer vagy akár kétszer annyi rákos megbetegedés, mint a dohányzó nőknél. A svéd tanulmányban 6000 férfit vizsgáltak és megállapították, hogy a dohányosoknál átlagosan háromszor nagyobb az Y-kromoszóma elvesztésének esélye, mint a nem dohányzóknál. "Úgy véljük a veszteség, vagy károsodás a sejtosztódás előtti elkülönüléskor következik be" - nyilatkozott Jan Dumanski, az Uppsala Egyetem kutatója, a tanulmány vezetője.

Mivel az Y-kromoszóma a legkisebb az emberi genomban és nem létfontosságú a sejtek túléléséhez, az általános nézet szerint elvesztése nem jár semmilyen negatív következménnyel. Az utóbbi időben azonban egyre több bizonyíték utal arra, hogy sokkal komolyabb hatásokat von maga után, mint korábban feltételezték, elvileg korlátozhatja az immunrendszer hatékonyságát a rák elleni küzdelemben. Az idei év elején egy másik tanulmány 1150 idős férfinél vizsgálta meg, akiknél a vérsejtjeik legalább egyötödénél következett be Y-kromoszóma vesztés, majdnem megkétszerezve a korai halál esélyét, átlagosan 5,5 évvel megrövidítve élettartamukat. Emellett a veszteség hatására közel négyszeresére nőtt esetükben a különböző daganatos megbetegedések kialakulásának esélye.

Az Uppsala Egyetem csapata kimutatta, hogy a dohányzás kromoszómákra gyakorolt hatása dózisfüggő, vagyis minél több cigarettát szív egy férfi, annál nagyobb számú vérsejtnél jelentkezik az Y-kromoszóma vesztés. Jó hír, hogy a dohányzásról leszokottak a kromoszómaszintje megegyezett a nem dohányosokéval. "A legfontosabb üzenet, hogy a folyamat visszafordítható, vagyis ha abbahagyjuk a dohányzást, megszűnik azoknak a sejteknek a megnövekedett felgyülemlése, amik elvesztik az Y-kromoszómát" - magyarázta Dumanski.

A felfedezés meglepetésként érte a tudósokat, akik eddig nem tulajdonítottak túlzott jelentőséget az Y-kromoszómának. "Tudjuk, hogy a férfiaknál magasabb a különböző ráktípusok kialakulásának a kockázata, ez a tanulmány pedig segít magyarázatot találni a miértre" - kommentálta a tanulmányt Charles Swanton, a Londoni Rákkutató Intézet munkatársa. "A kutatás bizonyítja az Y-kromoszóma vesztés és a dohányzás közötti kapcsolatot, ezért most az a legfontosabb, hogy teszteljük, vajon ez a veszteség közvetlenül hozzájárul-e a férfiak rákos megbetegedési és halálozási arányainak emelkedéséhez."

Dumanski hozzátette, az utóbbi időben több gént is azonosítottak az Y-kromoszómában, mint lehetséges daganat elfojtókat, ezért a kromoszómák teljes elvesztése lehetővé tehetik a potenciális rákos sejteknek az immunrendszer támadásának kivédését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • DontKillMe #8
  Jah, angol tudósok. Ok, így már más.
 • BCs design #7
  sok embernek csak akkor jön meg az esze ha már előjön egy kemény betegség, azt meg már nem is mondom hogy a cigi és alkohol 50-60 évesen is már megölhet és az utódok szervezetére is károsan hathat

  https://www.youtube.com/results?search_query=doh%C3%A1nyz%C3%A1s+k%C3%A1ros+hat%C3%A1sai

  https://www.google.hu/#safe=off&q=doh%C3%A1nyz%C3%A1s+k%C3%A1ros+hat%C3%A1sai

  https://www.youtube.com/results?search_query=alkohol+k%C3%A1ros+hat%C3%A1sai

  https://www.google.hu/#safe=off&q=alkohol+k%C3%A1ros+hat%C3%A1sai
 • Tinman #6
  Dohányzás = lúzerség, gyengeség.

  Kár ezen mit ragozni, mert ezer éve tudjuk, hogy káros.
 • Frank99 #5
  10 évvel ezelőtt volt "szerencsém" átesni egy mellkas műtéten, thymus cystával Szombathelyen. A szobában és osztályon napi szinten 2-3-4 tüdőrákost műtöttek (1 lebeny, 2 lebeny stb.) , akik kivétel nélkül dohányoztak (volt aki abba is hagyta korábban).

  DE. Akivel akkor beszéltem, vagy volt a szobatárstól információ, szinte mindenkinél volt más is. Az mellettem fekvő -sajnos azóta már agydaganatban elment- betegtárssal jó kapcsolatom alakult ki, Ő lokátoros volt a hadseregben korábban, akkor már nyudíjas volt, és 15 éve abbahagyta a dohányzást. Volt a szobában parkettás, bitumengyárban dolgozó, volt festő, volt autófényező.

  Én ugyan soha nem dohányoztam, és nem is fogok, a dohány EGY a rizikófaktorok közül. Ennyi. MInél több faktor érint, annál nagyobb az esély, ezeknél a betegeknél látszott, hogy nem csak dohányoztak, más is károsította a tüdőt.

  Nagyapám 15 éves kora óta dohányzott, 70 évesen elég rosszul nézett ki- napi 2-3 doboz cigi volt akkor-, a doki lebeszélte a dohányzásról, abba is hagyta, és a tüdején -legalábbis röntgenen- semmi nem látszott. Horgászott, csónakban evezett, felszedett vagy 20 kg-ot, megerősödött újra.

  Rá 10 évre hashártya-rákban halt meg (illetve a szóródásban később), ti. 15-20 évvel azelőtt volt egy perforált vakbele, amikor is nagyon erős hashártyagyulladást kapott, abból maradhatott ott valami góc.

  A tüdejének 55 év füstölés után sem volt baja. Nekik még más volt a genetikájuk, átlőtt lábbal túlélte a világháborút, és hazajött stb.

  Meggyőződésem, hogy a modern világ tesz bennünket tönkre -sztem nem mondtam újat- az élelmiszer az már vegyszer sajnos, és innen is ered a rák. A hajlam bennünk lehet, a sokszoros rizikófaktor pedig a megadja a lökést...


  Utoljára szerkesztette: Frank99, 2014.12.05. 19:37:05
 • Ender Wiggin #4
  mi még azt tanultuk patológiából, hogy számos rák egyszerű Mendeli-örökléssel, domináns recesszív módon öröklődik (persze ez is csak a rizikót növeli, mert végső soron nagy százalékban véletlenszerűen alakul ki, beleérte azokat is, akik egyetlen rizikófaktort sem mondhatnak magukénak). ezzel, hogy most az Y-ra fogják, nem lépett előre nagyot a tudomány. illetve ha egy férfi nem dohányzik, nem iszik, nincs kitéve benzin/dízelgőznek, káros sugárzásnak, egészségesen táplálkozik (bio módra) stb. és mégis rákos lesz, akkor mondhatják diadalmasan, hogy ja, persze, az a fránya Y kromoszóma...
  az meg, hogy a "folyamat visszafordítható" kissé a tények megszépítésének tűnik, mert az ex-dohányosból is gyakran válik onkológiai páciens.
 • Nos #3
  A rák okainál általában kockázati faktorokról beszélünk, amiből elég sokféle van. A kutatás nem azzal foglalkozott, hogy a dohányból származó minden vegyi anyag minden hatását elemezze, hanem csak azzal, hogy hogyan hat a vérben lévő Y kromoszómára. Nincs itt semmi ellentmondás, a dohányzás sok hatása okoz rákot a nőknél és a férfiaknál, de a férfiaknál még egy ilyen plusz rizikó is fellép. Ez lehet az egyik oka, hogy ugyanannyi dohányosból férfiaknál több lesz rákos, mint nőknél.

  A cancer.org szerint már az is számít, ha csak alkalmi cigerattázó valaki, szóval csak egy héten 1-2 napon gyújt rá.
 • wraithLord #2
  Gondolom, mert az Y kromoszóma bizonyos szekvenciarégiója csak egy a sok közül, ami így vagy úgy részt vesz a szervezet (rákos) megbetegedésekkel szembeni ellenállóságában.

  ----
  Ezek szerint az Y kromoszóma X kromoszómával közös régiója a felelős ezért a funkcióért, amihez 2 dózis géntermék (a 2 homológ kromoszóma génterméke) szükséges. Viszont míg a nőkben 2 batár X kromoszóma van, addig a férfiakban 1 kis Y és egy X, előbbi pedig könnyen kiesik sejtoszódáskor, aminek a valószínűségét bizonyos hatások (dohányzás) növelik... Szívás... :D
 • Ender Wiggin #1
  na jó, és akkor a dohányos nők között miért van mégis tüdőrák? sőt, a nemdohányosok között, akik városban élnek (miért arat az autók részecske kibocsátása miatt kialakuló tüdőrák, vérképzőszervi rák)? ez a magyarázat kicsit egyszerűnek tűnik.
  és mennyi cigi számít dohéányzásnak, ami megcsapjaz Y kromoszómát? egy slukk? egy szál, egy doboz?
  Utoljára szerkesztette: Ender Wiggin, 2014.12.05. 15:03:54