Balázs Richárd

Egészségügyi aggályokat vethet fel az e-cigaretta

Egy nem rég megjelent laboratóriumi tanulmány szerint az elektronikus cigaretták nikotinnal dúsított párája ugyanúgy elősegíti bizonyos sejttípusoknál a rák kialakulását, mint a dohányfüst.

A tanulmányt jegyző kutatók hangsúlyozzák, hogy eredményeik csupán előzetesek, és nem emberekkel, hanem különlegesen kezelt emberi tüdősejtekkel végezték el a kísérleteket. Sok kutató meggyőződése, hogy az e-cigaretták sokkal kisebb daganatképződési kockázatot hordoznak a hagyományos cigarettákkal szemben, mivel nem égetnek dohányt, a karcinogének egyik fő forrását.

A Boston Egyetem, a Délnyugat-Texasi Egyetem, valamint a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem (UCLA) tudósai munkájukhoz módosított emberi tüdősejteket használtak, melyeken olyan genetikai mutációkat eszközöltek, amik hozzájárulnak a rák kockázatának növeléséhez. Ezután a sejteket négy órára egy e-cigaretta által generált párából álló folyékony közegbe helyezték, illetve kontroll-csoportként ugyanilyen módosított sejteket dohányfüstnek tettek ki. A tudósok beszámolója szerint az e-cigaretta párában növekedő sejtek, akárcsak a dohányfüstben pácolódók, a rák kialakulásával összefüggő változásokat tanúsítottak.

A tanulmányt vezető Steven M. Dubbinett, az UCLA professzora a New York Times-nak elmondta, eredményeik előzetesek és azok alapján nem kívánnak összefüggést megállapítani az e-cigaretta és a rák között, az azonban már most leszögezhető, hogy milyen keveset tudunk az e-cigaretta használat, vagy összetevői hosszú távú hatásairól. "Sok minden van, amit nem tudunk az e-cigarettákról, az egyik aggály, hogy egyes alkotóelemei negatív egészségi hatásokat okozhatnak" - magyarázta Dubinett, hozzátéve, hogy nem egyértelmű, mely összetevő, vagy összetevők okozták a sejtekben az elváltozásokat.

"Elszigetelt sejtrendszerek másként reagálhatnak, mint egy egyén szervei" - fejezte ki kétségeit a tanulmánnyal szemben dr. Neal Borowitz, a San Franciscó-i Kalifornia Egyetem vezető nikotin kutatója. Bár a nem módosított tüdősejtek nem mutattak a rák kialakulásához kapcsolható reakciókat, a kutatók szerint egy dohányos esetében fokozottan számolni kell az általuk genetikailag előidézett mutációk jelenlétével a sejtekben, ezt más kutatások is alátámasztják.

Időközben több klinikai teszt is zajlik e-cigaretta használók bevonásával, hogy megállapítsák, történik-e valamilyen változás tüdejükben. Ezek a tanulmányok még egy éven át folynak, és csak ezután lesznek meg az eredményeik, mondta Dubinett. Az e-cigaretta gyártók, melyek között nagy cégek is megtalálhatók, szintén folytatnak klinikai teszteket, hogy számba vehessék termékeik egészségi kockázatait, különösen a hagyományos cigarettákkal összevetve.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Frekvency #17
    " az eLiquidben a nikotinon kívül kizárólag aroma+PG+VG van."

    ha olyat veszel amiben nikotin van vagy te teszel bele, akkor van de nem alapból van benne.
  • wraithLord #16
    Az inhalátorok egészségügyi eszközök, nem pedig élvezetei cikkek. Betegség esetén alkalmazzák őket.

    Igen, láttam azt a 3 évet...
  • Krumplipuskaa #15
    "Ezután a sejteket négy órára egy e-cigaretta által generált párából álló folyékony közegbe helyezték, illetve kontroll-csoportként ugyanilyen módosított sejteket dohányfüstnek tettek ki. A tudósok beszámolója szerint az e-cigaretta párában növekedő sejtek, akárcsak a dohányfüstben pácolódók, a rák kialakulásával összefüggő változásokat tanúsítottak. "

    Ez egy kicsit félre visz,mert ha ugyan ilyen töménységű kipufogógázba helyeznék a szöveteket akkor is ez történne,de még lehetne egy csomó anyagra nézve hasonló eredményeket kapnánk,és ezek ellen érdekes módon nem tiltakozik senki.
    Sőt tovább megyek,az élelmiszereinkben "Az
    E számok
    az
    Európai Unió
    -ban engedélyezett étel adalékanyagok rövid jelölései, amelyek a
    feldolgozott ételek címkéin gyakran szerepelnek Európában"
    Csak egyet emelnék ki,pedig szinte számtalan van belőlük.
    "E-104(kinolinsárga)Sárga Szintetikus,az Amerikai Egyesült Államokban
    betiltották "
    Valószínű hogy töményen ebben az anyagban is hasonló történne a sejtekkel.
    Nem szeretném a lényeget elbagatellizálni ,de ez így számomra nem fogadható el.
  • wwenigma #14
    wraithLord: a linkemen akár 3 éves klinikai vizsgálatok is fellelhetőek és inhalátorokban évtizedek óta alkalmazzák...
  • Szegabi #13
    Szerencsére én még csak nem is próbáltam az életben a cigarettát, pedig szüleim dohányoznak, lett volna rá alkalmam. Ezt elmondhatom mindkét öcsémről is.

    Kedves ugh! Ha szerinted a sima cigiben nagyjából öt féle anyag van, akkor nagyon nagyot tévedsz! Szorozz nagyjából 800-al, ami cirka 4000-et ad. Ennek java része káros!

    Egy kis olvasnivaló: http://color.oefi.hu/fust2.htm
  • wraithLord #12
    Egy vizsgálat hosszútávúsága magára a kísérlet időbeni terjedelmére vonatkozik, nem arra, hogy milyen régen történt a kísérlet.

    Köznyelvben a füst egyik összetevője sem méreg, élettani/fiziológiai hatásaikat tekintve viszont sok összetevője az, de nem csak az égéstermékek, hanem a nikotin miatt is. A nikotin is méreg...
  • ugh #11
    wwenigma
    :
    +1
  • ugh #10
    Ez az egesz egy eszeveszett faszsag.
    Az e-cigibe csak para van es nikotin.
    A sima cigibe van nikotin, katrany, meg meg vagy 5 fele anyag, ami szinten karos.
    Arrol nem is beszelve, hogy a ciginel az is veszellyes, hogy a fust relative forro amikor letudozik es az sem kimondottan jo a tudonek.
    De vegul is akkor, ha igy nezzuk egy dolog van ami biztos nem okoz rakot, ez pediga legures ter....
    Akkor meg lehet nezni mi karos meg
    A szinezekek, a tartositoszerek, az edesitoszerek, alomanyjavitok, a varosi levego a felvert por es kipufogo fust miatt, kulonbozo vegyszerek amiket magunkra kenunk, mosakszunk vele. Fogkremek amik rohadtul nem elozik meg a szvasodast, de legelabb idegmereg van bennuk, radio frekvencias sugarzasok (mobil, wifi stb).
    A vezetek nelkuli tolto kimondottan jot tehet a kornyezetevel pl.
    Ezekre rohadtul nem keszult normalis tanulmany, vagy el lett sikalva.
    Menjenek a faszomba.
  • wwenigma #9
    wraithLord: A PG hatásait 1940-ben vizsgaltak először, az elég hosszútávú? http://www.vapersclub.com/pg.php

    A cigaretta méreg, rövid távon is.
  • MsUser #8
    Egy terhes nő ne szívja, a többi dohányos pedig másokra való tekintettel inkább az E-cigarettát használja.
    Az ember természetéből adódóan a rövidtávú problémákkal foglalkozik, mi lesz 25-40 év múlva?
    Mit számít, ha szocializálódni akar akkor dohányzik, ha le akarja vezetni a feszültséget pótcselekszik, egy idő múlva a nyomelemek és beidegződött szokásoknak köszönhetően nem bírja abbahagyni. :(