Ötvös Tibor

A házasság növeli a rák túlélési esélyeit

Átlagosan húsz százalékkal nagyobb eséllyel veszik fel a rák elleni harcot azok a betegek, akik házasságban élnek és támaszkodhatnak valakire, állítja egy friss tanulmány.

A kutatást elég széles körben, 734 800 beteg ember bevonásával végezték 2004 és 2008 között. A részt vevő betegek a tíz legelterjedtebb rák valamelyikét hordozták a szervezetükben, a kutatók pedig különböző szempontok alapján osztották őket csoportokba. Figyelembe vették a páciensek korát, a jövedelmeket, valamint hogy éppen milyen stádiumban tart a betegségük. Ezek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a házasságban élő emberek 12-33 százalékkal nagyobb eséllyel élik túl a következő 3-4 évet, mint az egyedülállók, ráadásul 17 százalékkal kisebb az esély arra, hogy áttét képeződjön a testükben.

Ennek oka a lelki és egyéb támogatás, amit a családjuktól kapnak; egy nős férfi vagy egy házasságban élő nő nem egyedül néz szembe a betegséggel, van mellettük valaki akivel megoszthatják a gondolataikat és ezért sokkal kisebb az esélye a depressziónak. Ráadásul ez a személy figyel arra, hogy megtegyen mindent a gyógyulás érdekében, elkíséri a vizsgálatokra, ott van mellette a legrosszabb időszakokban is.

"Ha van egy barátunk, egy szerelmünk vagy bárki, aki törődik velünk, rákos beteggel, akkor hatalmas javulást érhet el az állapotunkban" - árulta el Dr. Paul Nguyen, a kutatást vezető onkológus. "Ő figyel rá, hogy mindent betartsunk, eljárjunk az orvoshoz és segít megérteni és feldolgozni a diagnózisunkat is."

Ugyanakkor az egyedülállók között is eltérés mutatkozott. A "magányos" férfiak sokkal jobban elzárkóznak a világ elől, ha tudomást szereznek a betegségükről, mint a nők. A gyengébbik nem mellett az esetek többségében ott vannak a barátnői, akikkel megoszthatja a gondjait, így nagyobb eséllyel veszik fel a harcot. De az ő esélyeik sem éri el azon hölgyekét, akik férjük oldalán néznek szembe a betegséggel.

Még a kutatókat is meglepte az az eredmény, melyben a házasságban élő emberek adatait, gyógyulási esélyeit vetették össze a kemoterápián részt vett betegekével. Ebből ugyanis az derült ki, hogy 50 százalékkal nagyobb eséllyel szálltak szembe a betegséggel az előbbi csoport tagja mint azok, akik részt vettek a kezeléseken. Ettől azonban a kutatók is kiemelik, hogy a kemoterápia fontos eszköz a rák ellen, ám ha korai stádiumban tudják diagnosztizálni azt és megfelelő a szociális háttere a betegnek, akkor nem feltétlenül szükséges.

"Van kapcsolat a házasság és a rák túlélése között" - fejezte be az eredmények ismertetését Dr. Stephanie Bernik, a kísérletben kutatóként részt vevő onkológus. "Ám ez a kapcsolat nem feltétlenül a házasság intézménye maga, sokkal inkább azok a dolgok, melyek ezzel együtt járnak." Bernik elárulta, hogy a tételük bizonyításához további kutatásokra lesz szükség és folyamatosan nyomon követik a páciensek állapotát is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • slowtroll #14
    rákmeghódiccsa
  • Zoliz #13
    A fogyasztói társadalom inkább azt erősiti legyen több független háztartás és kevesebb házasság, mert több ember kevesebb fogkrémvásárlásból is kijön. Amógy meg a nők többsége a legkisebb probléma esetén is beadja a válópert, mert megéri nekik. Ha kiskutyaként pitizel a mai nőknek akkor viszont főznek rád.
  • Atyuska #12
    A Stresszes házasság is a Rák kialakulásáért felelős, de a cikk azon házasságokról / kapcsolatokról szól, ahol működik ezen kapcsolat.
  • Axon #11
    Azért kitérhetnének a házasság veszélyeire is. Például hamar a híd alatt találhatja magát a férj egy kikapós asszonyka miatt. Sajnos nálunk előszeretettel tesznek a bírók férjeket hajléktalanná.
  • Vol Jin #10
    Annyira nem lehetett jó az a házasság, mert a mami nem alkalmazott prosztatamasszázst, ami viszont csökkentette volna a kialakulási esélyeket. De az is sokat nyomott volna a latban, ha könnyít napjában a fateron.. :-D Ezt csak azért mondom, mert látom, hogy nem érted a szöveget.
  • Amergin #9
    És vajon mennyiben segíti elő a rák kialakulását egy stresszes házasság? Ezt is meg lehetne vizsgálni ha már a java részük válással végződik -talán nem véletlenül. Ezért feltételezem, hogy a cikk állításával ellentétben nem a házasság, hanem a boldog, vagy mondjuk legalább a "normális" házasság növeli a rák túlélésének az esélyét.
    Brit tudósok effekt...
  • Hoz_Hun #8
    Pfff,... nem azt mondták, hogy a házasság tuti védelem a rák ellen, hanem, hogy jobbak a gyógyulási esélyek. Tetszik érteni?
  • Pluskast #7
    Baromság! Az anyai nagyapám prosztata rákban halt meg 68 évesen és a nagyanyámmal nagyon boldog házasságban, hihetetlenül nagy szeretetben éltek még sok évtized elteltével is. Persze lelki erőt adhat a másiknak de sajnos a dolog nem ezen múlik.
  • Real Ebola #6
    Nnnna mégis csak lelki eredetű lesz a rák is...? :D
    Jóreggelt. XD
  • immovable #5
    De növeli a gyomorfekély és az agyvérzés előfordulásának kockázatát! :)