Gyurkity Péter

Sejtméreggel gyógyítanák az agytumort 

Kutatók sejtmérget adagoló őssejtek bejuttatásával belülről pusztítanák el az agytumorokat.

A rákos megbetegedések közül az agyban keletkező tumorok rendkívül komoly kihívás elé állítják az orvostudományt, mivel ezek többnyire gyorsan terjedő, az agy több kulcsfontosságú részét is érintő kór eredményei. A négyes stádiumban járó betegek nagy többsége műtéten esik át, most azonban egy alternatív eljárással igyekeznek rajtuk segíteni.

A Harvard Stem Cell Institute szakemberei a Stem Cells magazinban közölték munkájuk eddigi eredményeit, amelyek kifejezetten biztatóak az agytumorok kezelésével kapcsolatban. Ők az intézmény nevének megfelelően őssejteket használtak fel a kísérletek során, amelyek több módosításon estek át. Mivel korábban a különböző sejtmérgek (citotoxinok) hatásosnak bizonyultak a rákos sejtekkel szemben, a kutatás célja egy olyan eljárás kidolgozása volt, amely ezen mérgeket megfelelő úton és adagokban juttatja el az agytumorba, hogy azután a tumort belülről semmisítsék meg. Ez a kiválasztott egerekben sikeresnek mutatkozott, így van esély az emberek bevonására, a munka folytatására.

A citotoxinok korábban többek között a leukémia esetében bizonyultak hatásosnak, ám tumorokkal szemben most először próbálták ki őket. Ezen sejtmérgeket természetesen szintén módosítani kell, hiszen alapesetben minden sejtet elpusztítanak, a speciális programozás révén azonban kizárólag azon sejtekre fókuszálnak, amelyek az úgynevezett növekedési faktor receptorra (EGFR), illetve az IL13RA2 (interleukin-13 receptor alpha 2) receptorra támaszkodnak – előbbi tumorokban, utóbbi pedig kifejezetten agytumorokban fordul elő gyakran. A problémát eddig az jelentette, hogy a toxinok gyorsan feleződnek, hatásuk így korlátozott volt, emellett pedig az agytumorba történő bejuttatás is akadályokba ütközött, mivel ez a véráramon keresztül (éppen a már meglévő tumor miatt) igencsak nehézkesnek bizonyult.

Az őssejtek a rajtuk végrehajtott módosítások révén maguk termelik a sejtmérget, ezt kellő adagokban bocsátják ki, így javítják annak hatékonyságát, gyakorlatilag belülről falva fel a tumort. Ahogy említettük, a kísérletben egereket használtak fel, ezekből az agytumor egy részét műtéti úton eltávolították (ahogy az a négyes stádiumú emberi páciensek 70-75 százalékánál is történik), majd pedig az így keletkező üregbe bejuttatták a mérget termelő őssejteket. Ez utóbbiak elpusztították a rákos sejteket, és meghosszabbították az egerek életét. A munka folytatása révén lehetőség nyílik majd a toxinok egyedire szabására, mégpedig a kiválasztott betegben lévő receptorokra történő fókuszálással.

Ugyanez a csapat más őssejteket a herpeszvírussal egészített ki, amely szintén elpusztítja a rákos sejteket – jelenleg az amerikai FDA engedélyére várnak, hogy munkájuk eredményét emberekben is felhasználhassák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!