8
  • DontKillMe
    #8
    Jah, angol tudósok. Ok, így már más.
  • BCs design
    #7
    sok embernek csak akkor jön meg az esze ha már előjön egy kemény betegség, azt meg már nem is mondom hogy a cigi és alkohol 50-60 évesen is már megölhet és az utódok szervezetére is károsan hathat

    https://www.youtube.com/results?search_query=doh%C3%A1nyz%C3%A1s+k%C3%A1ros+hat%C3%A1sai

    https://www.google.hu/#safe=off&q=doh%C3%A1nyz%C3%A1s+k%C3%A1ros+hat%C3%A1sai

    https://www.youtube.com/results?search_query=alkohol+k%C3%A1ros+hat%C3%A1sai

    https://www.google.hu/#safe=off&q=alkohol+k%C3%A1ros+hat%C3%A1sai
  • Tinman #6
    Dohányzás = lúzerség, gyengeség.

    Kár ezen mit ragozni, mert ezer éve tudjuk, hogy káros.
  • Frank99
    #5
    10 évvel ezelőtt volt "szerencsém" átesni egy mellkas műtéten, thymus cystával Szombathelyen. A szobában és osztályon napi szinten 2-3-4 tüdőrákost műtöttek (1 lebeny, 2 lebeny stb.) , akik kivétel nélkül dohányoztak (volt aki abba is hagyta korábban).

    DE. Akivel akkor beszéltem, vagy volt a szobatárstól információ, szinte mindenkinél volt más is. Az mellettem fekvő -sajnos azóta már agydaganatban elment- betegtárssal jó kapcsolatom alakult ki, Ő lokátoros volt a hadseregben korábban, akkor már nyudíjas volt, és 15 éve abbahagyta a dohányzást. Volt a szobában parkettás, bitumengyárban dolgozó, volt festő, volt autófényező.

    Én ugyan soha nem dohányoztam, és nem is fogok, a dohány EGY a rizikófaktorok közül. Ennyi. MInél több faktor érint, annál nagyobb az esély, ezeknél a betegeknél látszott, hogy nem csak dohányoztak, más is károsította a tüdőt.

    Nagyapám 15 éves kora óta dohányzott, 70 évesen elég rosszul nézett ki- napi 2-3 doboz cigi volt akkor-, a doki lebeszélte a dohányzásról, abba is hagyta, és a tüdején -legalábbis röntgenen- semmi nem látszott. Horgászott, csónakban evezett, felszedett vagy 20 kg-ot, megerősödött újra.

    Rá 10 évre hashártya-rákban halt meg (illetve a szóródásban később), ti. 15-20 évvel azelőtt volt egy perforált vakbele, amikor is nagyon erős hashártyagyulladást kapott, abból maradhatott ott valami góc.

    A tüdejének 55 év füstölés után sem volt baja. Nekik még más volt a genetikájuk, átlőtt lábbal túlélte a világháborút, és hazajött stb.

    Meggyőződésem, hogy a modern világ tesz bennünket tönkre -sztem nem mondtam újat- az élelmiszer az már vegyszer sajnos, és innen is ered a rák. A hajlam bennünk lehet, a sokszoros rizikófaktor pedig a megadja a lökést...


    Utoljára szerkesztette: Frank99, 2014.12.05. 19:37:05
  • Ender Wiggin #4
    mi még azt tanultuk patológiából, hogy számos rák egyszerű Mendeli-örökléssel, domináns recesszív módon öröklődik (persze ez is csak a rizikót növeli, mert végső soron nagy százalékban véletlenszerűen alakul ki, beleérte azokat is, akik egyetlen rizikófaktort sem mondhatnak magukénak). ezzel, hogy most az Y-ra fogják, nem lépett előre nagyot a tudomány. illetve ha egy férfi nem dohányzik, nem iszik, nincs kitéve benzin/dízelgőznek, káros sugárzásnak, egészségesen táplálkozik (bio módra) stb. és mégis rákos lesz, akkor mondhatják diadalmasan, hogy ja, persze, az a fránya Y kromoszóma...
    az meg, hogy a "folyamat visszafordítható" kissé a tények megszépítésének tűnik, mert az ex-dohányosból is gyakran válik onkológiai páciens.
  • Nos
    #3
    A rák okainál általában kockázati faktorokról beszélünk, amiből elég sokféle van. A kutatás nem azzal foglalkozott, hogy a dohányból származó minden vegyi anyag minden hatását elemezze, hanem csak azzal, hogy hogyan hat a vérben lévő Y kromoszómára. Nincs itt semmi ellentmondás, a dohányzás sok hatása okoz rákot a nőknél és a férfiaknál, de a férfiaknál még egy ilyen plusz rizikó is fellép. Ez lehet az egyik oka, hogy ugyanannyi dohányosból férfiaknál több lesz rákos, mint nőknél.

    A cancer.org szerint már az is számít, ha csak alkalmi cigerattázó valaki, szóval csak egy héten 1-2 napon gyújt rá.
  • wraithLord
    #2
    Gondolom, mert az Y kromoszóma bizonyos szekvenciarégiója csak egy a sok közül, ami így vagy úgy részt vesz a szervezet (rákos) megbetegedésekkel szembeni ellenállóságában.

    ----
    Ezek szerint az Y kromoszóma X kromoszómával közös régiója a felelős ezért a funkcióért, amihez 2 dózis géntermék (a 2 homológ kromoszóma génterméke) szükséges. Viszont míg a nőkben 2 batár X kromoszóma van, addig a férfiakban 1 kis Y és egy X, előbbi pedig könnyen kiesik sejtoszódáskor, aminek a valószínűségét bizonyos hatások (dohányzás) növelik... Szívás... :D
  • Ender Wiggin #1
    na jó, és akkor a dohányos nők között miért van mégis tüdőrák? sőt, a nemdohányosok között, akik városban élnek (miért arat az autók részecske kibocsátása miatt kialakuló tüdőrák, vérképzőszervi rák)? ez a magyarázat kicsit egyszerűnek tűnik.
    és mennyi cigi számít dohéányzásnak, ami megcsapjaz Y kromoszómát? egy slukk? egy szál, egy doboz?
    Utoljára szerkesztette: Ender Wiggin, 2014.12.05. 15:03:54