Gyurkity Péter

Állandó holdbázist akarnak az oroszok 

Oroszország ismét egy állandó holdbázis építését tervezi, "örökre" ott maradnának.

Évtizedekkel ezelőtt már felmerült egy állandó holdbázis kiépítése égi kísérőnkön, most azonban az orosz miniszterelnök-helyettes jelentette ki, hogy komoly terveik vannak ezzel kapcsolatban. A lépést nem tekintik az űrverseny közbenső állomásának, ezt attól teljesen különálló módon valósítanák meg, ám állandó jelenlétük az égitest kisajátítását is jelentheti.

Az elképzelés szerint a Luna-25 jelentené a menetrend legelső, nyitó szakaszát, amely 2016-ban startolna el, hogy a Hold Déli-sarkjához közel landoljon és közelebbről is szemügyre vegye a környéket. Két évre rá egy újabb egységet indítanának útnak, amely kísérőnk körül keringene, megfigyelve azt és folytatva a feltérképezést, 2019-ben pedig egy második leszállóegység követné őket, amely a sarkvidéken fúrná meg a talajt, elsősorban vízjég után kutatva. 2040-re már elkészülne az állandó holdbázis, amely hosszútávon oldaná meg az állandó utaztatás és a további kísérletek folytatásának problematikáját, ehhez a helyben talált vízzel és ásványi anyagokkal járulnának hozzá.

Az orosz politikus - aki egyben az ország védelmi és űrprogramját is felügyeli - úgy véli, hogy a projektnek nincs jól körülhatárolható végpontja, ők "örökre" ott maradnának a Holdon, annál is inkább, mert itt van reális lehetőség a helyben történő bányászatra és nyersanyag-kinyerésre. Ezen anyagokat későbbi küldetésekhez használnák fel, akár a Mars-expedíciók támogatására, annak pedig eleve nem sok értelme lenne, hogy 10-20 kilövés és ide-oda utaztatás után végleg lemondjanak a Hold további kutatásáról.

Nagy kérdés, hogy az országnak mennyiben lesz elegendő pénze és egyéb erőforrása a grandiózus terv megvalósításához, különös tekintettel arra, hogy az orosz gazdaság még mindig nagyban épít a kőolaj- és földgázexportra, itt pedig egy esetleges komoly árcsökkenés olyan óriási gondokat idézne elő, amely gyorsan visszalökné őket a kilencvenes évekből ismert káoszba. Ukrajna felszeletelése ugyan - a szakértők és maga az orosz vezetés szerint - nem áll érdekükben, de előfordulhat, hogy a helyi konfliktusok további kalamajkát eredményeznek, amely a gazdasági kapcsolatokra is negatívan hat majd, még akkor is, ha eközben a nyersanyagexport terén is egyre inkább Kína felé fordulnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jawarider #25
    a manapság szót nem kell idézőjelbe tenni :)
  • Hawaii #24
    "Csillagászok bejelentették, hogy olyan helyet találtak a Holdon, amelyre állandóan süt a Nap, és amelynek közelében vízjeget sejtenek. Ezek alapján a terep igen kedvezőnek tűnik egy jövőbeli holdbázis kialakítására." - Megvan_az_elso_holdbazis_helyszine
  • gforce9 #23
    Ja és felhők híjján fullegyenletes.
  • gforce9 #22
    Nem, hanem arra, hogy lényegében szűretlenül és szórás nélkül érkezik a napfény a felszínre, sokkal több energiát leadva, mint a földön. az hogy félidőt tud csak menni a bányászgép tökmindegy. Nem órabérre fizetik, hanem teljesítményre. Az automata ráér várni 14 napot és utána folyamatosan dolgozni 14-et.
  • csibra #21
    Az állandó napenergia rendelkezésre állásánál a ~14 napos nappalra és a ~14 napos éjszakára gondolsz?
  • gforce9 #20
    El szoktam olvasni a HSZ-t. Tekintve hogy a He kilogrammja valami 4 millió dollár, (valami ilyesmi dereng) és a hatodannyi gravitációnál és az állandó napenergia rendelkezésre állásnál egyátalán nem biztos, hogy hosszútávon drágább lenne a kitermelés, mint a földön, főként ha van terv az automatizálásra.

    Ha olcsó visszajuttatást ki tudnak találni, amire szerintem lesz ötlet, akkor ez a jelenleg "nem biznisz", nem túl sokat mond.

    Valamint egy fix holdbázis kiszolgálója lehet más nemzetek űrprogramjainak is és abból is jöhet menetközben be pénz, hogy enyhítse a költségeket.
  • johnfly #19
    Igaz, szerintem nem feltétlenül az ilyen nyersanyagok felkutatása a cél, hanem mondjuk más ritkaföldfémek kitermelése is jövedelmező lehet, hosszútávon, ha meg van az infrastruktúra, akkor kevésbé értékes ásványok kitermelése, csak helyben feldolgozva késztermékké, szintén kecsegtető lehet, a befektetni vágyóknak.

    Régen a Földön is jóformán csak össze kellett szedni a földről az értékes ásványkincseket rejtő kőzeteket, "manapság" kell csak mélyre ásni értük.

    A hold ebből a szempontból aranybánya, ami azt illeti nem is egy.
  • johnfly #18
    Hát akkor ennél még az is jobb lenne, ha a napszelet közvetlenül fognák be, valamilyen mágneses kütyüvel!
  • DontKillMe #17
    @gforce. Pár hsz-el alább írtam, de látom, nem olvasol, vagy csak szelektíven:

    "A hélium-3 ugyanis csak viszonylag gyakori a Holdon. A becslések szerint mintegy 0,03 százalékát teszi ki a sima héliumnak, amely a maga részéről szintén csak 10-200 ppm koncentrációban fordul elő a holdkőzetben. Vagyis egyetlen kilogramm He3 kinyeréséhez több tíz millió kilogramm holdkőzetet kellene feldolgozni."
    Szal nem nagy biznisz most még ez.
  • gforce9 #16
    Ha tegyük fel tényleg a távolabbi cél a He3 lenne, akkor se kötnék a világ orrára. Ugyanezt nyilatkoznák a "meg nem nevezett szaktekintélyek".