• kvp
    #7
    A legtobb mai dron csak sima taviranyitasu gep, amin a mesterseges intelligencia kimerul a robotpilotaban, ami mar az osszes nagyobb polgari gepen is van, sot ujabban a kisgepekben is szeriatartozekka kezd valni. (lasd: garmin 1000) Ezen kivul van barat-ellenseg felismero rendszer, ami kepes megkulonboztetni a gep kornyezeteben talalhato repulo objektumokat, ez kb. a 80-as evek technologiaja, ami ugyan egyre jobb lesz, de nem forradalmi lepesekkel.

    A hadseregek persze olyan rendszereket szeretnenek, amik kepesek a legi es foldi celok felismeresere es azok automatikus megsemmisitesere. Ezzel csak egy baj van, amit egy afganisztanban szolgalo amerikai katona orjarat kozben fogalmazott meg egy veluk forgato riporternek: 'Azt hiszem a talibok azok valojaban a helyi civilek...'. Szoval meg a katonak sem tudjak mindig ki az ellenseg, nemhogy egy mai mesterseges intelligencia. A 'mindenre lovunk ami mozog es nem ad ki barati azonosito jelet' pedig nem igazan hasznalhato strategia ha nem nepirtas a cel.

    Tehat lehetnek a jovoben okosabb dronok es vadaszrepulok, de tenyleges harci feladatot adni egy robotnak ma meg nem igazan lehet, mert csak ossze-vissza fog lovoldozni mindenre ami ele kerul. Ha meg ember dont, akkor tovabbra is csak taviranyitasu gepek maradnak, valodi intelligencia nelkul.