32
 • gforce9
  #32
  "Oo. számára Kína inkább probléma, mint hasznos barát, mert a távol-keleti régiókban lassan már kínai populácó lesz az uralkodó... "

  Akkor miért akarják kettejük kereskedelméből kiiktatni a dollárdt amennyire csak lehet? A mondatod második felével egyetértek. Nyilván ezt látja az Orosz vezetés is, csak a jelen helyzetet alapul véve, inkább a "ki a nagyobb probléma" mint a "ki a nagyobb barát" érvényesül ahogy látom. Oroszországnak, jelenleg az Usa és az EU a nagyobb probléma, főként az előbbi. Kína elvan viszonylag csendben. Oroszországnak jelenleg Kínával egyezkedni kézenfekvőbb, mint engedni a nyugati nyomásnak. Vészmadár nem akarok lenni, de baj lesz ebből. Ne legyen igazam.
 • Molnibalage
  #31
  Ez ugy hulyeseg, ahogy van. Egy szelsoseg portalon nyogtek be valami hasonlot, minden alap nelkul. Amugy is a BRICS nem egy szervezet! Ez csak egy orszagok neveibol alkotott mozaikszo. Par laza egyeztetesen kivul, ez kozelebe sem er egy olyan kozeli szovetsegnek, mint az EU, amiben Nemetorszag, koszoni, de nagyon jol megvan.
  Pontosan így van. Ezen felül a hab a tortán az, hogy India és Kína viszonya minden csak nem felhőtlen. Ezt komoly együttes erőként kezelni valahol a kabaré szintjén van. A kínai-orosz kapcsolatok a fegyvereladásban ki is merülnek és kb. ennyi Oo. számára Kína inkább probléma, mint hasznos barát, mert a távol-keleti régiókban lassan már kínai populácó lesz az uralkodó...

  A hadiiparon kívül még ez a kereskedelem, amit magam csak "lufi" gazdaságnak neveznék. [...] Semmi tényleg értékteremtő gazdasági tevékenységet nem igazán végeznek.
  Aki ezt írta az szimplán be van baszva...
 • Papichulo
  #30
  A nyugat EU gazdasági ereje még jobban össze fog zsugorodni, ami most is nagyon ingatag...

  Az egesz EU meg mindig a vilag legnagyobb gazdasaga es a feltorekvo orszagok a kozeleben sincsenek, hogy ezt utolerjek. Amig egy Oroszorszag, India vagy Brazilia GDP-je meg Olaszorszag szintjen sincs, addig ez eleg meresz feltetelezes.

  Szerintem több ország át fog pártolni nagyon hirtelen a BRICS-hez. Pl.: Németország.

  Ez ugy hulyeseg, ahogy van. Egy szelsoseg portalon nyogtek be valami hasonlot, minden alap nelkul. Amugy is a BRICS nem egy szervezet! Ez csak egy orszagok neveibol alkotott mozaikszo. Par laza egyeztetesen kivul, ez kozelebe sem er egy olyan kozeli szovetsegnek, mint az EU, amiben Nemetorszag, koszoni, de nagyon jol megvan.

  A NATO szerintem szét fog esni. Egyszerűen nincsen már helye a palettán

  Eppenhogy a mostani putyini retorika idejen van ra nagyobb szukseg, mint az elmult 20 evben valaha. Az oroszok ket kezuket osszetennek, ha valami hasonloan potens katonai szovetseget tudnanak ok is felallitani... de ez csak alom szamukra.

  Az oroszok nem fognak háborúzni. Ők sem kergültek meg.

  Nem volt olyan evtized az WW2 ota, amikor az orszok ne haboruztak volna. Most ez hirtelen mitol valtozna meg? Foleg a jelentosen megnovelt katonai koltsegvetes tudataban.

  Az USA-ban sincsen minden rendben. Ott is pedig romlik a szociális helyzet is

  Az USA az elmult evtized legnagyobb gazdasagi novekedeset mutatta fel tavaly es nagyon is jol alakulnak ott a dolgok.

  A hadiiparon kívül még ez a kereskedelem, amit magam csak "lufi" gazdaságnak neveznék. [...] Semmi tényleg értékteremtő gazdasági tevékenységet nem igazán végeznek.

  Bocs, de ez az USA iparanak es annak strukturajanak maximalis ignoranciajara utal...

  A FED hiába ontja magából a dollárt, ami mögött semmi fedezet sincsen már hosszú ideje.

  Kiveve a vilag legnagyobb gazdasagu orszaganak a garanciaja. Ja, semmi mas :)

  Ezért az USA-EU együttműködésnek vége lesz. Vagy így, vagy úgy.

  200 ev utan elvagjak, mint a botot? A ket kulturalisan es gazdasagilag legkozelebb allo regio csak ugy ignoralna egymast? Miert is?

  Lesz helyette BRICS. Aztán még sok-sok regionális közép és nagyhatalom.

  Nem tudom miert gondolod azt, hogy annyira szelsosegesen kulonbozo orszagok, mint a BRICS barmifele szoros kapcsolatot ki tudnanak alakitani a kereskedelmen kivul. Es ez egy USA/EU nelkuli power vacuum-ot amugy sem tudna kitolteni. Es mi tortenne az USA power projection kepessegevel? Ezt csak ugy egy-kettore elveszti? Vagy atter egy izolacionista doktrinara? Csak ugy? Abszurd ez az egesz felvetes.

  Az USA biztos össze zsugorodik olyannyira, hogy csak a saját kontinensén elég lesz rendet tartania

  Mitol zsugorodna ossze, amikor novekszik a gazdasaguk? Az amerikai kontenensen meg eddig sem akart mindenaron "rendet tartani", mivel ha akarna, akkor sehol sem lett volna Morales, Ortega vagy a megboldogult Chavez es nem a PRC epitene a Panama-csatorna konkurenciajat.
 • amitakartok
  #29
  Cikkhez kapcsolódó: a ruszkik most jelentették be, hogy a második hajó leszállításáig nem fizetik ki az elsőt sem. Vagyis a franciák még minimum évekig nem fogják viszontlátni a pénzüket.
 • torreadorz
  #28
  Mi biztos hogy szar helyre fogunk csatlakozni, ez ügyben már van pár száz éves hagyomány.
 • a_n_d_r_e_w
  #27
  En latom az ok-okozatot, ezert mondom, hogy minden nagyhatalom a sajat szemszogebol veve helyesen es logikusan cselekszik. Ettol nekem itt europa peremen kis nyavajas allamban semmivel sem lesz jobb.
 • xpek55
  #26
  A Közel-Kelet nagyon necces egy hely. Ott napok alatt is beállhat ez meg az...
 • xpek55
  #25
  Hát magam is kb. ilyen kisebb-nagyobb csoportokra számítanék, ahol megmarad mondjuk úgy a józanabb kormányzat.

  Európa szerintem legalább 2-3 érdekszférára széteshet. Ha persze az EU végleg kidől a sorból.

  Most is így érzem/gondolom, hogy lehetséges lesz ez. Csak szerintem Magyarország egy puha diktatúra lesz. Már most is az. Ha valakihez csatlakoznának a magyarok, akkor az biztos, hogy olyan lenne, aki szórja nekik a pénzt. Pl.: Oroszok. De azért mások is belevehetőek lehetnének ebbe a módiba.

  Mondjuk Kelet-Európa, mint orosz érdekszféra. 50-50...

  Nyugat-Európa meg vagy 2-3 részre szétszakadva. Angol-Ír Nemzetközösség... Benelux Szövetség. Skandináv Szövetség. Németország-Ausztria-Svájc (német lakta része), mint egy Föderális Állam.

  A Franciák olaszokkal állhatnak össze. Esetleg még Spanyol-Portugál, de még ez is változhat.

  Ha az orosz módi is reálisan megnézve megvalósulna. Maximum Ukrajna, Fehéroroszország, Balti államok lenne hozzájuk a soros.

  A Balkán különböző nemzetei meg egy Balkán Szövetség/Unió néven összeállnának.

  Magyarország meg ugorna tovább, vagy belépne a BSZ-be. Ha tovább ugrik, akkor szlovák-lengyel szövetség. Ezzel is a kör bezárulna...
 • Tetsuo
  #24
  Nem látod az ok-okozatot.

  -NATO-megállapodás Oroszországgal,
  -Merkel-BRICS
  -Lehallgatási botrány
  -Ukrajna EU-tagság elleni legitim lépése
  -Zavargások (A Majdanon mindkét fél ugyanolyan fegyverektől kap sebesüléseket.)
  -Ukrajnai cionista bábkormány
  -Orosz válaszlépés
  -USA nyomásra embargó, ami EU-t jobban érinti
  -Orosz válaszlépés
  -Amerikai zsidók szerint Oroszországot 3 részre kell szabdallni
  -Szervkereskedelem Európa felé és gyilkolóturizmus...

  Ezzel párhuzamosan:
  -Izrael sorozatos szabályszegései, bűntettek után
  -Majdnem tető alatt egy erősebb békemegállpodás és a palesztín állam területi meghatározása
  -3 zsidó illegálisan betelepült fiatal eltűnése
  -Gázai mészárlás

  Ezekkel párhuzamosan:
  -Izraeli vezető politikusok szerint a Közel-Keleten úgy lehetnek nyugodtak, ha Irak és Szíria több részre szakad
  -Miután USA lerombolt mindent Irakban, ami az önvédelmüket jelenthetné és felforgat mindent, káoszt hagyva maga után, kivonul
  -Az ISIS (vagy magyarul ILIÁ) megalakulása és előrenyomulása olyan vezető emberekkel, akiket a muszlim lakosság nem tart muszlimnak
  (Az ISIS muszlimokat mészárol le leginkább, de sok keresztényt is és soha nem szólalt fel a gázai mészárlás ellen)
  -Jelenleg úgy néz ki, Irak és Szíria több részre szakad. • a_n_d_r_e_w
  #23
  En ugy gondolom lesz egy EU kemenymag, ezek a liberalisabb, gazdasagilag erosebb allamok (skandinav regio, Benelux, Nemetorszag, esetleg meg a balti allamok) akik megmaradnak szovetsegben, mig mas nagyobb, de konzervativabb allamok mint Anglia vagy Franciaorszag esetlegesen kiugranak, a kicsi es/vagy gyenge allamok viszont vagy kiugranak vagy kirakjak oket, mivel mar most is nagyon b*ssza a csoret a gazdagabb allamoknak a sok felelotlen gyenge kis allam. A kemenymag ugy gondolom marad egyben, mivel a mai vilagban egyszeruen onalloan keptelenek tartosan megmaradni, birodalmi torekveseik meg egyelore nincsenek. Uj allamnak bekerulni viszont nehez lesz nagyon, ezert azok majd csatloskent csatlakoznak egyik nagyobb szovetseghez, mint a 20. szazad elejen.
  Az USA gazdasaga most ujra novekszik, es okosan rengeteg penzt koltenek hadi fejlesztesekre, amivel meg akkor is meg tudjak orizni majd jo ideig a vilaghatalmi poziciot, ha esetleg gazdasagilag mar lenyomja oket valamelyik azsiai hatalom. Az o rakfenejuk az olajfugges, ha azon hajlandoak lennenek valtoztatni, jo ideig nem veszelyeztetne oket semmi, ketlem, hogy beszorulnanak a sajat kontinensukre, egyszeruen ezt nem is tehetik meg, mindenaron mindenutt ott kell lenni es beleszolni a politikaba penzzel vagy erovel.
  Nato biztos, hogy nem esik szet, de a szabalyaik nagyon szigorodni fognak, mivel most is sok tagallam van aki inkabb csak elvezi az elonyeit de sokat nem tesz erte (koztuk mi is). Nato nelkul Europa nagy resze viszont konnyu preda lenne, ami semmilyen nyugati szervezetnek nem erdeke.
  En igy latom.
 • xpek55
  #22
  Magam is nyomon követem minimálisan az időmhöz mérten az eseményeket. Hát szerintem is az EU-nak hosszabb távon már vége. Szétesik kisebb-nagyobb csoportokra, vagy visszatér az egyéni nemzet államosdi (Ez azért picit drasztikus...). Majd ez még persze eldől. Most, hogy van egy komplett tilalom USA nyomásra (főképpen). Ez nagyon lefogja (még jobban) építeni az Európai gazdaságot. Rövidtávon is már érezhetőek lesznek ennek a hatásai, amik én szerintem a következők lesznek/lehetnek.

  - A nyugat EU gazdasági ereje még jobban össze fog zsugorodni, ami most is nagyon ingatag...
  - A (fekete/ázsiai/fehér) bevándorlók által még pillanatnyilag elérhető munkahelyek száma biztos, hogy csökken(het).
  - A tőke elvonás miatt is egyszerűen nemcsak a gazdaság fogja ezt megsínyleni, hanem ki tudja mekkora szociális következményei lesznek ennek.
  - Szerintem több ország át fog pártolni nagyon hirtelen a BRICS-hez. Pl.: Németország.

  A NATO szerintem szét fog esni. Egyszerűen nincsen már helye a palettán, vagy pedig átalakul valami békésebb szervezetté.
  Az oroszok nem fognak háborúzni. Ők sem kergültek meg. Ami Ukrajnában zajlik. Az sajnos megtörtént... De mit lehet vele tenni? A kimaradáson kívül semmi mást. Legalábbis mint ember én kimaradnék ebből, mint az összes többi konfliktusból is a világon.

  Az USA-ban sincsen minden rendben. Ott is pedig romlik a szociális helyzet is. Egyszerűen munkahely ott is mi van? A hadiiparon kívül még ez a kereskedelem, amit magam csak "lufi" gazdaságnak neveznék. Ez még a főbb hajtóerő. Hiszen csak üzlet, van üzlet hátán ott is sok településen. Sokan azt akarnak nyitni. Semmi tényleg értékteremtő gazdasági tevékenységet nem igazán végeznek. Jó! Vannak kivételek, de az elenyésző...

  Jó! A "szórakoztató" ipar is jelen van, de vajon meddig lehet ezt húzni? Mert szerintem nem sokáig. Pár év maximum. A bankszámlák is, amik hiába vannak "biztonságban" egy apró jelentéktelen áramszünet képes lenne hazavágni az egészet, és vége. Aztán a gazdagokból mi lesz? Hát egyértelmű, hogy lecsúszott... Aki pislog, hogy nincsen semmi sem a számlán, mert mondjuk a gép behalt.

  A FED hiába ontja magából a dollárt, ami mögött semmi fedezet sincsen már hosszú ideje. A militarizált rendőrség sem fog mindent megoldani. Pedig a vezetőség nagyon abban spekulál...

  A nyugati/keleti média is hiába nyomja a frászt. Akinek van némi józan esze az nem fogja komolyan venni azt, amit ott (is) elferdítenek.

  A III. világháború szerintem nem fog egyáltalán kitörni, mert senki sem akar ehhez a badarsághoz csatlakozni. Ja, hogy törvény? Azok vannak tudtommal sokkal, de sokkal többen, akik nem akarnak ebben a hülyeségben részt venni egyáltalán. Aztán azért ez tudtommal meghatározó lehet.

  Ezért az USA-EU együttműködésnek vége lesz. Vagy így, vagy úgy.

  Lesz helyette BRICS. Aztán még sok-sok regionális közép és nagyhatalom.

  Az USA biztos össze zsugorodik olyannyira, hogy csak a saját kontinensén elég lesz rendet tartania, ami vígan lefogja foglalni az erejét. Európa sorsa viszont kicsit homályos a számomra. Mert itt sok kérdés van, amit mesterségesen gerjesztettek mindvégig. Bevándorló vs. őslakos. Képes lesz e békében meglenni egymás mellett, vagy sem? Magam a békére szavaznék...

  Ti, hogyan látjátok/gondoljátok ezt?
 • valamit
  #21
  Annak idején áttörő történelmi sikerként értékelték ezt:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Intermediate-Range_Nuclear_Forces_Treaty
  Most meg:
  "In July 2014, the United States formally notified Russia of the breach, while Russian officials called the treaty unsuitable for Russia and unfair because other countries in Asia had such weapons."
  Ez szvsz. sokkal neccesebb dolog, mint, hogy két hajót kivel-adnak vesznek a franciák és az oroszok. És ahhoz képest, hogy akkor mekkora port kavart, most marha nagy a kuss az esetleg megszűnéséről.
 • torreadorz
  #20
  Ez nem igaz mert a NER kompatibilis birka akarom mondani béke menet a felvonulásával megakadályozta volna az ország legázolását :D
 • a_n_d_r_e_w
  #19
  Mert az orosz szövetséggel sokkal jobb lett volna minden, napsütés és szivárványok. Nem, én abból sem kérek, nekem egy egységes EU kellene, USA és Oroszország nélkül. Csak míg a 2000es évek előtt főként az USA gáncsolgatta, azóta a ruszkik teszik egyre pofátlanabbul. Persze indokok vannak, mindig voltak, mindig oda lesznek, és az adott hatalom szempontjából teljesen logikusak is (bár felmerül bennem a kérdés, hogy akik ilyen vehemensen védik az orosz lépéseket orosz indokokkal, miért nem teszik ugyanezt az USAval). A Natonak meg csak örülök, anélkül már rég legázolt volna minket valaki (bárki)
 • Willenbrock
  #18
  Ukrajnát az usa kezdte "beszipkázni", és megint Európa farkával veri a csalánt közben.Ukrajnát békén kellett volna hagyni,az usa a szovjetúnió szétesése után ígéretet tett arra,hogy nem fogja piszkálni az orosz befolyási övezetet,Ukrajnát,és más Oroszországgal határos államokat nem integrál a nyugati blokkba,most mégis megteszi.Lengyelországba rakétákat telepített ,Oroszországgal határos államokat NATO taggá tett,ígérete ellenére.Oroszország Európa része,a szövetségre kellett volna vele törekedni,a háborúval Európa nem fog profitálni.Megint sok civil élete árán,háborúval szereznek piacot és területet,miközben kiélezik az ellentéteket az ázsiai országokkal,Európát megosszák,gazdasági károkat máris okoztak,nem beszélve a diplomáciairól.Éket vertek ismét Európa és Oroszország közé.Ez a háború csak az usa befektetőknek jó.
 • a_n_d_r_e_w
  #17
  Te meg a masik szakerto vagy ugylatom.
  Az termeszetes, hogy egyik nagyhatalomnak se all erdekeben egy uj, nagyon eros hatalom megjelenese, de vajon melyik az az orszag, akinek az elmult 20 evben egy tavoli szovetseg hirtelen kozvetlenul hatarossa valt? Aki az eddig stabilan befolyasi korzeteben levo allamokat (delszlav allamok, balti allamok, most Ukrajna) elkezdte beszipkazni? Nana, hogy a ruszkik bukjak ezzel a legtobbet. Azt meg vagy elvakult USA gyulolet vagy brutalis tajekozatlansag kijelenteni, hogy nem tud mit tenni. Ha komolyan gondoltad, akkor meg sajnalatos. Mi az ami pl a ruszkik szamlajara irhato eddig: nacionalista partok penzelese (khmm, euroszkeptikusok, mond valamit?), gazzal valo zsarolas, Paks (khmm).
  Igen, lehet utalni az USA-t, de azt tagadni, hogy Putyin a homlokaig saros ebben, az nevetseges.
 • Tetsuo
  #16
  Ostorosnak igaza van. A ruszkik nem sok mindent tudtak befolyásolni Európában, az amcsikkal ellentétben.
  Eleve USA olyan durva kontroll alatt tartja a baráti kontinenst, amire Oroszország nem is lenne képes.

  USA meg maga a cionista maffia, ill. az is úgy összefonja a két térséget, hogy azt nem igen lehet szétválasztani.
 • a_n_d_r_e_w
  #15
  O, hogyne....
 • ostoros
  #14
  Nem az orosz tőke, hanem az amerikai tőke .
 • MuldR
  #13
  A franciak teljes tech transzfert adtak a hajo melle, ugyanis a masik 2 egyseg epiteset mar megkezdtek oroszorszagban. Szoval felepitik maguknak ha kell.
 • Cat #12
  "csak annyi kotbert kell a franciaknak fizetni, hogy abbol az oroszok 3 hajot epitenek maguknak. "

  1. Az oroszok nem jókedvükből vesznek francia hajót, hanem mert nem tudnak ilyet építeni. A vásárlással együtt egy olyan irányítási rendszert kapnak, amikkel egy flotta vezérhajójaként használható a Mistral osztályú hordozó.

  2. Konkrétan egy háború kitörésének küszöbén állunk, és ez a hajó pont a nemrég annektált Krímnél fog állomásozni. A neve is mutatja, Sevastopol lesz. Namost hogyan lehet azt megmagyarázni, ha nemsokára európai (köztük francia) emberek halnak meg egy franciák által épített hajó miatt?
  Utoljára szerkesztette: Cat, 2014.08.12. 14:24:46
 • MuldR
  #11
  Jah, csak annyi kotbert kell a franciaknak fizetni, hogy abbol az oroszok 3 hajot epitenek maguknak. Arrol nem beszelve, hogy mas nemnato orszagok tobbet nem vasarolnanak a franciaktol. pl India. Szal kb megszunne a francia hadiipar, ami amugy sem eros labakon all.
 • a_n_d_r_e_w
  #10
  Mivel az orosz toke es befolyas az elmult evekben sikeresen elerte, hogy az egysegesulni latszo EU szepen darabjaira essen (ami az o szempontjukbol teljesen logikus lepes, csak nekem mint EU polgarnak bassza a csorom rettenetesen) erre jelen esetben kb 0 az esely. Igy az EU egyelore marad valamelyik nagyobb, egyseges hatalom csatlosa, ami egyelore az USA (amire meg azt mondom inkabb mint Putyin vagy a kinaiak)
 • ddt500
  #9
  A NATO vegye meg a hajókat és annyi. 28 ország nehogy már ne tudja összedobni az árát.
  Így az oroszok nem kapnak hajót a franciákat nem éri kár.
 • DonC
  #8
  egyrészt esélytelen mert az EU egy kisebb kontingenst sem tudott kiállítani normálisan (nyilván politikai huzavona miatt, mert mindenki belepofázott) nem hogy egy katonai szövetséget fenntartson, másrészt addig örülj amíg a NATO egyben van. lehet fikázni az amerikai külpolitikát de még ma is az a realitás, hogy ha gond van itt európában akkor harmadszorra is ők vakarják majd ki a szarból.
 • ostoros
  #7
  Egyet értünk.
 • Willenbrock
  #6
  Szerintem Európának egy saját katonai szövetség kéne,a NATO helyett,mert az leginkább az amerikai külpolitikát szolgálja ki.
 • kvp
  #5
  Ez a gond nem a foldgaz vagy elelmiszer export/import. Ha az USA komolyan gondolja az egeszet, akkor ha megindulnak a hajok Oroszorszag fele, akkor egyszeruen NATO zaszlo alatt le kell foglalnia oket. Fegyverexport tilalom eseten ket anyahajo eladasa oriasi tetel es raadasul pont problemas tersegben tervezik hasznalni.

  Ellenben ha ezt nem veszi komolyan senki, akkor akar Magyarorszag is siman megszegheti a nyugati tilalmakat, mivel akkor jol lathatoan senki nem tudja vagy akarja betartatni oket. (Ertem en hogy a franciaknak elvileg tobbet szabad, de ilyen alapon nem nagyon lehet egy mukodo katonai szovetseget fenntartani.)
 • valamit
  #4
  Jó kis heli a Ka-52. Mondjuk hasonló hajóira az USA F-35II (is) fog tenni, ha jól olvastam.
 • gforce9
  #3
  Létezik olyan papíron hogy NATO. Azért, ha valaki a tagja és a NATO vagy azt alkotó államok ellenlépéseket, szankciókat tesznek, a másik meg épp fegyvert exportál, szerződés ide vagy oda, az elég visszás. Enyhén szólva is komplikált a helyzet.
  Utoljára szerkesztette: gforce9, 2014.08.11. 21:00:58
 • int
  #2
  Vajon a gazdasági szankciók mellékhatásainak költségeit/rövid és hosszútávút/ ki fogja állni a franciák felé/romlik a gazdasági megbízhatósága ha nem teljesít/ Az USA és "hű szövetségesítettjei"?
 • int
  #1
  Persze és a nyafogás mellett a felmerült költségeket is fedezni fogják a franciáknak?