• a_n_d_r_e_w
    #23
    En ugy gondolom lesz egy EU kemenymag, ezek a liberalisabb, gazdasagilag erosebb allamok (skandinav regio, Benelux, Nemetorszag, esetleg meg a balti allamok) akik megmaradnak szovetsegben, mig mas nagyobb, de konzervativabb allamok mint Anglia vagy Franciaorszag esetlegesen kiugranak, a kicsi es/vagy gyenge allamok viszont vagy kiugranak vagy kirakjak oket, mivel mar most is nagyon b*ssza a csoret a gazdagabb allamoknak a sok felelotlen gyenge kis allam. A kemenymag ugy gondolom marad egyben, mivel a mai vilagban egyszeruen onalloan keptelenek tartosan megmaradni, birodalmi torekveseik meg egyelore nincsenek. Uj allamnak bekerulni viszont nehez lesz nagyon, ezert azok majd csatloskent csatlakoznak egyik nagyobb szovetseghez, mint a 20. szazad elejen.
    Az USA gazdasaga most ujra novekszik, es okosan rengeteg penzt koltenek hadi fejlesztesekre, amivel meg akkor is meg tudjak orizni majd jo ideig a vilaghatalmi poziciot, ha esetleg gazdasagilag mar lenyomja oket valamelyik azsiai hatalom. Az o rakfenejuk az olajfugges, ha azon hajlandoak lennenek valtoztatni, jo ideig nem veszelyeztetne oket semmi, ketlem, hogy beszorulnanak a sajat kontinensukre, egyszeruen ezt nem is tehetik meg, mindenaron mindenutt ott kell lenni es beleszolni a politikaba penzzel vagy erovel.
    Nato biztos, hogy nem esik szet, de a szabalyaik nagyon szigorodni fognak, mivel most is sok tagallam van aki inkabb csak elvezi az elonyeit de sokat nem tesz erte (koztuk mi is). Nato nelkul Europa nagy resze viszont konnyu preda lenne, ami semmilyen nyugati szervezetnek nem erdeke.
    En igy latom.