Gyurkity Péter

Öngyógyító fogakkal válthatjuk le a töméseket

Egy most kifejlesztett fájdalommentes eljárás néhány éven belül leválthatja a hagyományos fogtöméseket.

A King's College London közleményben jelentette be, hogy kutatóik egy olyan új fogászati módszert dolgoztak ki, amely belátható időn belül leválthatja a jelenleg alkalmazott eszközöket és eljárásokat, ezzel pedig megszabadulhatunk a fúrások és injekciók okozta fájdalomtól. A költségek terén nem várnak nagy ugrást, a hatékonyság pedig össze sem hasonlítható.

A szakemberek által Electrically Accelerated and Enhanced Remineralisation (EAER) névre keresztelt fejlesztés tulajdonképpen egy olyan eszközt takar, amely gyengeáram felhasználásával a megfelelő helyre irányítja a fogzománc állapotát helyreállító, az azt javító ásványokat, ezzel pedig megfordítható a károsodást előidéző folyamat. A megoldás legnagyobb előnye a jelenleg alkalmazott eljárásokhoz képest, hogy fájdalommentes alternatívát kínál, mivel teljes mértékben kiváltható lenne az injekciók és hagyományos fogtömések gyakorlatilag végtelen ciklusa, amely időről-időre a kezelések ismétlését teszi szükségessé, hiszen egyetlen tömés sem jelent állandó megoldást.

A Reminova cég már meg is kezdte a kereskedelmi forgalomban felhasználható technika kidolgozását, ennek megjelenésére a mostani ígéretek szerint nagyjából három évet kell még várnunk. Amennyiben az eljárás valóban felbukkan majd a fogászati rendelőkben, az ott dolgozó szakemberek a fúrások és (amalgám, illetve kompozit) tömések helyett az első lépésben előkészítik majd a sérült felületet, ezt követően pedig a speciális eszközzel megkezdik a folyamat visszafordítását, a kalcium és a foszfátok megfelelő "terelgetésével" újból megerősítve a fogzománcot. Mivel semmilyen fizikai behatásra nincs szükség, a páciens semmit nem érez ebből, ezzel pedig megszüntethető a fogászattal szembeni ellenérzések jó része is.

Ami a költségeket illeti, a fejlesztésben résztvevő kutatók szerint itt nem várható nagy ugrás, mivel az eljárás a jelenleg alkalmazott technikákhoz hasonló kiadással jár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #20
    eltelt egy év, nincs továbbra sem semmi hír erről. mégis csak kamu? amúgy egy szétrohadt fogat hiába sterilizálsz lézerrel, attól még nem lesz belőle ép fog. legfeljebb nem rohad tovább.
  • Vol Jin #19
    Mondom, hogy lézerrel rendszeresen sterilizálják, így nem tudják a baktériumok felfalni a fogati. Ez egy éves kísérlet lehet, tehát baromira új. Nem elmélet, hanem a gyakorlatban kipróbált eljárás. Lehet, hogy csak egy tucat emberen végezték el, de náluk sikerrel jártak.
  • Ender Wiggin #18
    Ez sajnos nem így működik (marketing szinten lehet, hogy igen, de a gyakorlatban nem).
    A macula cretosánál komolyan zománchiba nem fog az életben soha regenerálódni. Az meg elég ritka, hogy valaki még a dentinig hatoló üreg (vagyis a fájdalom megjelenése előtt) megy orvoshoz. A dentin mint írtam képződik egy életen át, de ezt sem lehet exponálva hagyni, amíg újraképződik (nem is beszélve az ilyen esetben hiányzó tetemes zománcról), tehát megint csak ott vagyunk, be kell fedni mesterséges anyagokkal.
    A fogbél meg hiába van tele élő sejtekkel, azok nagyon, de nagyon érzékenyek, a gyulladás ritkán eliminálható következmények nélkül, tehát ekkor jön a gyökérkezelés.
  • Vol Jin #17
    Nem is értem milyen ásványi anyagok beviteléről beszélsz. Szerintem kevered azt amit írtam, a cikkel.

    Annyit írtam, hogy a fogszövetek képesek regenerálódni, csak sajnos ez lassabb, mint amit a baktériumok a savakkal lebontanak a fogból. Ha a szuvas részt lézerrel sterilizálják, akkor egy ideig jobban tud pótlódni a fogszövet, mint ahogy pusztul, így egy párhetes, napi egy vagy két alkalmas kúra alatt pótlódik a fogszövet, és benő a luk a fogon.
  • Vol Jin #16
    Csak azért nem tud regenerálódni, mert a szuvasodást okozó baktériumok több sejtet roncsolnak, mint ami pótlódik. Pont az sg-n volt itt róla egy cikk.
  • Ender Wiggin #15
    Ja, még ezt elfelejtettem, vol jin hozzászólására, hogy a dentin sejtjei ott guggolnak szépen és az egész élet során képezik azt, reagálva a gyulladásra pl. vagy a gyulladás eltávolítása után behelyezett gyógyszer hatására. de ez megint csak nem az a szimpla szitu, hogy beviszek ásványokat, és ettől olyan lesz a fog, mint újkorában.

    @ostoros: ha volt is ilyen kísérlet, nem lett belőle kereskedelmi termék. egy szépen elkészített kompozit tömésről szemmel nem lehet megmondani, hogy tömés (persze a fogorvos azért általáan felismeri), csak röntgen alapján. a jelenlegi legmodernebb tömőanyagokat a fraunhofer technológiájára épülő típus jelenti, ami egy spéci térhálós szerkezettel tartja stabilan a monomereket, így nem szivárgás és védve van a fogbél. de kb. ennyi. nincs más csodaszer. nem is ebben az irányban mennek a fejlesztések, minden tömőanyag gyártó az esztétikára, az ellenállóképsségre, a polimerizációs zsugorodás csökkentésére hajt.
  • Ender Wiggin #14
    Sajnos nem. Csak a fogbél élő szövet (és hiába van tele pluripotens sejtekkel, nem tud regenerálódni), a dentin, a cement és a zománc nem. Nem képes regenerálódni. Azt persze nem tudni, hogy az őssejt kutatások mit hoznak majd, de jelen állás szerint az üregképződéssel járó szuvasodást semmilyen módszer nem tudja helyrehozni, főleg nem ásványi anyagok bevitele. Eleve ezek a mélyebb struktúrák ennél sokkal bonyolultabbak, hiába zavarnak oda egy csomó molekulát, attól ezek még nem tudják, hogyan kell zománcprizmát képezni. Ez olyan, mintha ezer munkást kivezényelnek tervrajz nélkül, hogy építsenek egy felhőkarcolót.
  • ostoros #13
    Én olyat hallottam pár éve, hogy olyan új tömést fejlesztettek ki, ami gyakorlatilag megegyezik a fog anyagával, és az idő múlásával teljesen megkülönböztethetetlenné válik az eredetitől.
  • Vol Jin #12
    A fog elvileg élő szövet. Ez pedig azt jelenti, hogy képes regenerálódni. Csak éppen ahol regenerálódna, ott gyorsabban pusztul a baktériumok miatt. Erre volt egy kísérlet pár éve. Lézerrel rendszeresen sterilizálták a szuvasodott részt, az pedig visszanőtt
  • Ender Wiggin #11
    Ja, még annyit, hogy ha már nyomtatsz, akkor csak titánból nyomtathatod, mert minden más anyag kilökődik vagy mérgező. És ha titán, akkor nem lehet foggyökér alakú és sima felszínű. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy ha titán a gyökér, akkor a korona is az, ami nem esztétikus, tehát valami fehérrel kell beborítani. Vagyis vagyis megint csak ott vagyunk, hogy a mai implantátumoknál nem tudsz használhatóbbat nyomtatni.