MTI

Az éjszakai munka káoszt okoz az emberi szervezetben

Az éjszakai munka káoszt okoz az emberi szervezetben és hosszú távú következményekkel is járhat - figyelmeztetnek brit szakemberek.

A váltott műszakban végzett munkát már korábban összefüggésbe hozták a 2-es típusú cukorbetegség, a szívroham és a rák előfordulásának magasabb arányával. A délkelet-angliai Surrey Egyetem Alváskutató Központjának szakemberei most a legmélyebb molekuláris szinten vizsgálták a váltott műszaknak a szervezetre gyakorolt hatásait - adta hírül a BBC. A szakértőket meglepte az éjszakai ébrenlét okozta károk mértéke és kialakulásuk gyorsasága. Az emberi szervezetnek megvan a maga természetes ritmusa, belső órája, amely az éjszakai alváshoz és a napközbeni aktivitáshoz van hangolva. Ez a belső ritmus az egész szervezetre hatással van - a hormonális rendszertől és a testhőmérséklettől kezdve az aktivitási szintig és az agyfunkciókig.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közölt tanulmány szerzői 22 embert követtek figyelemmel, amint azok szervezete a normálisról átváltott az éjszakás váltott műszakot végző emberek szervezetének ritmusára. A vértesztek azt mutatták, hogy rendes körülmények között a gének 6 százaléka volt úgy időzítve, hogy a nap bizonyos szakaszaiban nagyobb vagy kisebb aktivitással dolgozzon. Amikor az önkéntesek éjszaka dolgoztak, ez a "genetikai finomhangolás" elveszett. "A rosszul időzített alvás miatt a ritmus szerint működő gének több mint 97 százaléka - több mint ezer gén - kiesik a szinkronból. Ez megmagyarázza, hogy miért érezzük magunkat rosszul az időzónák átlépésekor vagy amikor rendszertelen műszakban kell dolgoznunk" - mondta Simon Archer, a Surrey Egyetem egyik szakembere.

Derk-Jan Dijk társkutató szerint a szervezet minden szövetének megvan a saját napi ritmusa. Az ezekben bekövetkező zavarokat illetően a szakember elmondta, úgy kell mindezt elképzelni, mint egy házat, amelynek minden szobájában van egy óra. Amikor ezek az órák szabálytalanul kezdenek járni, akkor eluralkodik a káosz a háztartásban. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a váltott műszakban dolgozóknál növekedhet a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás kialakulásának kockázata amiatt, hogy túl keveset alszanak, ráadásul a nap nem megfelelő szakaszában. Más elemzések azt sugallták, hogy az éjszaka dolgozók körében gyakrabban fordul elő szívroham.

"Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy a váltott műszakban végzett munka és az időzóna-átlépés negatív mellékhatásokkal és egészségi következményekkel van összefüggésben" - húzta alá Dijk. "Ezek többévnyi ilyen típusú munka után jelentkeznek, és úgy hisszük, hogy a génkifejeződésben bekövetkező ritmusváltozások valószínűleg összefüggésben vannak ezen hosszú távú következmények némelyikével" - tette hozzá a szakember. A Manchesteri Egyetem kutatójaként dolgozó Hugh Piggins szerint a tanulmány eredményei azt mutatják, hogy az éjszakai munka akut hatásai igen súlyosak. A szakember ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy mivel rövid idejű vizsgálatról van szó, ezért a hosszú távú következményekre utaló eredmények bizonytalannak számítanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #17
    Erről én is hallottam, hogy 3-4 óránként van éberebb periódus, van akinél ez ébredést is kivált. Hogy aztán nálad miért az passz, de nekem is dereng egy ilyen kimutatás. Keress rá hátha ad kiindulási pontot, hogy merre érdemes keresgélni.
  • Molnibalage #16
    Ha nem abnormális, akkor miért van az, hogy az ismerősi és baráti köröből csak én vagyok ezzel megverve...? 22-23 éves koromig nem volt ilyen, akkor váltam ilyenné.
  • Zero 7th #15
    "4-4,5 óra alvás után mindig felébredek. (...) ez tutira abnormális."

    Valahol olvastam, hogy ez totál természetes, és csak azóta tűnik gondnak a nem egyben átaludt éjszaka, amióta könnyű és olcsó az éjszakai világítás. Azzal magyarázta, hogy amíg ez nem volt, addig az ember kábé akkor aludt, amikor sötét volt, és mivel ez az év nagy részében túl hosszú része a napnak, hát töktermészetes volt, hogy az éjszaka folyamán mondjuk kimentek dohányozni, vagy dugtak két alvásszakasz közt.
    Világítással az változott meg, hogy addig vagy aktív, amíg csak bírod, aztán az alvás időszakát meg szeretnéd egyben végigaludni, mert ugye az lenne hatékony, csak aztán ez biológiailag nem megy.

    Nem találtam meg a cikket sajnos, de még az is lehet, hogy itt volt SG-n. Na meg amellett, hogy a magyarázat logikus és hihetőnek tűnik, nem jártam utána, hogy igaz-e.

    Én egyébként amiatt, hogy két perc alatt úgyis elalszom megint, nem foglalkozom a dologgal, nem zavar egy picit sem. Azon szoktam csak bosszankodni, amikor azért ébredek fel, mert vizelnem kell, mert nem szívesen kelek ki az ágyból.
  • errorista #14
    A káosz éjszakai munkát okoz az ember szervezetében.
  • Sajátvéleményem #13
    Az éjszaka alvásra van. Dolgozni 8-12 óráig volna szabad, aztán pihi, kikapcsolódás, sport, este hétig.
    Utána alvás.
  • ktamas74 #12
    Mindenki szabadon eldöntheti, hogy miben hisz. Én csak a saját tapasztalataim írtam le...segítségként...nem "fárasztásként". Ha ezt "röhejes"-nek tartod, akkor sajnálom.
  • Molnibalage #11
    Önmagától nem fog javulni és az orvosokban se nagyon bízz! Tapasztalatból mondom. Maximum telenyomnak nyugtatóval, ami függőséget okoz!

    Ha ezt általános kommenként írtad, akkor nagyon rossz a helyen kopogtatsz nálam. Az orvostudománynak köszönhetem, hogy élek és nem mindenféle röhejes távol-keleti mozdulatsor miatt. Ilyenekkel ne fárasszon senki, nem vagyok rá vevő.
  • Molnibalage #10
    1. Kelj korán (kb:6-7 óra között)

    Nincs az az isten, hogy kényszer nélkül korán keljek. Feküdjön le bármikor az ember, egyszerűen számomra természetellenes. Egyébként átlagos munkanapot 7:15-7:30 között kelek.

    2. Feküdj el korán (22-23 óra között legkésőbb)

    Szintén a no way kategória. Mikor fogok élni, ha korán kelek későn fekszek...? Egy áltagos munkanapon hat/fél hét felé érek haza. Ha aznap van bármiféle progamom - randi, sport, stb. - akkor eddigre haza sem értek... Átlagban éjfél felé szoktam lefeküdni. Egyébként volt egy idősszak, amikor kipróbáltam azt, hogy korábban fekeszek. Semmi értelme nem volt, hiszen fáradt sem voltam...

    Ne az elalvással van a baj. 5 perc alatt lazán elalszok. Egyszerűen csak felébredek. Legénybúcsú után tajt részegen is 3,5 óra után felpattant a szemem... Aztán persze két perc alatt visszalszok. Csak már zavar, hogy nem is emlékszem arra, hogy milyen átladuni az éjszakát.

    3. Chikung-ozz. Mindennap minimum 40 percet. (helyet nem írok le, hol oktatnak, nehogy valaki reklámozzással vádoljon).

    EZ mi...? A korán fekvés későn kelés és 40 perc erre tolásával élni meg mikor fogok....?


    3. Chikung-ozz. Mindennap minimum 40 percet. (helyet nem írok le, hol oktatnak, nehogy valaki reklámozzással vádoljon).

    Önmagától nem fog javulni és az orvosokban se nagyon bízz! Tapasztalatból mondom. Maximum telenyomnak nyugtatóval, ami függőséget okoz!
  • halgatyó #9
    életvitelüknek -- így akartam
  • halgatyó #8
    Igen nehéz egy ilyen statisztikában kiszűrni az egyéb befolyásoló tényezőket. Csak egy példa: aki éjszaka dolgozik, azok között (szerintem) több a dohányos, sokkal több kávé is fogy (nem tudom, hogy az káros-e, csak példaként írtam) és az életbitelüknek lehetnek egyéb olyan részletei is, amelyekre a statisztika készítői nem gondoltak.

    Nagyon az egyéni különbségek is, sőt ugyanaz az ember életkor szerint is eltér. Én egyetemista koromban (a '70-es években) dolgoztam a postán "másodéjszakás" munkán (minden második nap 18 órától másnap reggel 7-ig csomagokat, papírkötegeket, stb. pakoltunk a Keleti pályaudvar mellett) de semmilyen negatív hatása nem volt rám.
    Most, hogy elmúltam 60, a koránkelés teljesen elintéz. A nyári időszámítást utálom is rettenetesen.

    Egyik vidéki nagyvállalatnál volt sok folyamatos váltóműszakos munkatársam. Ők panaszkodtak nagyon, idegileg megviselte őket. Szóval lehet valami a cikkben, bár azt nem hiszem, hogy a tüdőrákot az éjjeli műszak okozná, de az infarktus veszélyét tényleg növelheti.