Balázs Richárd

Elkészült a Gates Alapítvány első szolár-latrinája

A Colorado Egyetem mérnökei a Bill és Melinda Gates Alapítvány finanszírozásával egy forradalmi latrinát fejlesztettek ki, egy önálló, víz nélküli, napenergiával működő alkalmatosságot, ami az emberi ürüléket olyan magas hőmérsékletre hevíti, melyen sterilizálódik és bioszénné alakul, amivel növelhető a terméshozam, valamint elkülöníthető a széndioxid.

Feltalálói szerint árnyákszékük súlyos egészségügyi problémákat számolhat fel a fejlődő világban, melyek a fekáliából származó kórokozókkal szennyezett élelem és víz eredményei. A coloradoiak illemhelye - WC-nek a víz kiiktatása miatt nem nevezhetjük - nyolc parabolatükörből áll, melyek a napfényt egy kvarc-üveg rúdon elhelyezkedő bélyegméretű területre összpontosítják. A rúdhoz nyolc száloptikai kábelköteg csatlakozik, melyek mindegyike több ezer egymásba fonódó vezetékből áll.

A száloptikás kábelrendszerhez irányított napenergia egy reakciókamrát hevít, az itt keletkező több mint 300 Celsius fokos hővel kezelik a salakanyagot, bioszénné, egy rendkívül porózus szénné alakítva. "Bár a napenergia koncentrálásának ötlete nem új, rugalmas átvitele száloptikás kábeleken egy tetszőleges helyre az igazán egyedi aspektusa ennek a projektnek“ - magyarázta Karl Linden, a fejlesztés vezetője, az egyetem környezeti mérnök professzora.

A bioszén jó víztároló képességgel rendelkezik és a mezőgazdasági termőterületek talajának feljavításában is jó hasznát veszik tápanyagtároló képessége miatt. Egy 10 százalékos bioszén tartalmú talajkeverék képes 50 százalékkal több vizet felfogni és növelni a tápanyagok elérhetőségét. A bioszén ugyanúgy elégethető, mint a faszén, hasonló energiamennyiséget biztosítva.

Míg a jelenlegi szolár-latrina 4-6 ember kiszolgálására alkalmas naponta, fejlesztés alatt áll egy nagyobb létesítmény, ami egyidejűleg több háztartást is el tud látni használóként napi 5 amerikai centes költséggel. Linden csapata egyike annak a tizenhatnak, világszerte, amit a Gates Alapítvány finanszíroz, azonban az övék az első működő prototípus, amit már elszállítottak Delhibe, ahol az elkövetkező hetekben bemutatják tudósoknak, mérnököknek és a közegészségügyi hivatalok tisztviselőinek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #7
    "A coloradoiak illemhelye - WC-nek a víz kiiktatása miatt nem nevezhetjük - nyolc parabolatükörből áll, melyek a napfényt egy kvarc-üveg rúdon elhelyezkedő bélyegméretű területre összpontosítják. A rúdhoz nyolc száloptikai kábelköteg csatlakozik, melyek mindegyike több ezer egymásba fonódó vezetékből áll. "

    Ezt a hihetetlen technikai bravúrt vajon nem lehett volna úgy megoldani, hogy teszem azt bushman belexarik egy bádogbilibe, amit egy 2 használt olajoshordóból kialakított parabola tükör közepére teszek?
  • Tetsuo #6
    Jó, hogy lesz tüzelőjük. Bár, aki éhezik az egyre kevesebbet sz@rik.
  • Lucy in the Sky #5
    A suszter visszatért a kaptafához.
  • Vol Jin #4
    Szerintem ennek hatalmas sikere lesz Afrikában, ahol bármely tetszőleges lakost két fakockával egy üres szobába zárva negyed óra múlva a következő kimenetet realizálná a kísérlet. Az egyik kocka elhagyva, a másik elromlott.
  • Zero 7th #3
    Remélhetőleg a hevítést az ajtó csukódása után kezdi csak, mert egy dolog a szarszag, de a forralt szar szagát nem szívesen tapasztalnám meg...
  • M2 #2
    Pofás kis budi ez!
    Ilye't még én is beraknék a kert végibe! Oszt meglenne télire a tüzelő! :-)
  • NEXUS6 #1
    Afrikában meg éheznek!
    XD