Berta Sándor

Tapasz oszthatja el a gyógyszereket

Dél-koreai kutatók olyan tapaszt fejlesztettek ki, ami ellenőrzi a viselője legfontosabb egészségügyi adatait és szükség esetén adagolja a gyógyszereket is.

A különleges eszköz körülbelül 5 cm hosszú, elasztikus polimerből készült, s szenzorokat, memóriát és gyógyszeradagolót egyaránt tartalmaz. Dae-Hyeong Kim, a Szöuli Egyetem munkatársa és kollégái úgy becsülik, hogy a tapasz körülbelül öt éven belül sorozatgyártásba kerülhet. A beépített érzékelők ellenőrzik a viselő legfontosabb egészségügyi adatait, például az izomtevékenységét. Az információk alapján az eszköz képes nem csupán adagolni a gyógyszereket, de akár bármikor le is állítani a folyamatot. A megoldás különösen a Parkinson-kóros betegek esetében jelenthet segítséget. Amint a tapasz felismeri a Parkinson-kóros páciens tüneteit, bead egy adag gyógyszert.

A szakember közölte, hogy nagy igény van az olyan rendszerekre, amelyek folyamatosan és ellenőrzés mellett lehetővé teszik a gyógyszerek adagolását. Jelenleg viszont hiányzik az eszközből egy rádióchip, aminek segítségével csatlakozhatna a világhálóhoz. A chip biztosítaná, hogy a kezelőorvos a távolból is ellenőrizhesse az adott beteg egészségügyi állapotát és a gyógyszerek adagolását.

A dél-koreai kutató korábban részt vett abban a programban, amelynek keretében John Rogers, az Illinois-i Egyetem munkatársa kifejlesztett egy olyan úgynevezett elektronikus tetoválást, ami gyakorlatilag hőmérőként használható, így bármikor hozzá lehet jutni a hőmérsékleti adatokhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Azert ez meg messze van a hasznalhatotol. Egyreszt a cpu teljesen hianyzik a legyartott peldanyrol, mert arra meg nincs flexibilis megoldas. Mareszt a ram az 10x10 bites, azaz kemeny 100 bit (12.5 db 8 bites byte) a kapacitasa, szoval ebbe max egy par betus azonosito szam kerulhet. Meg eleg messze vagyunk a hasznalhatotol, a koreaiak csak a szenzorok integraciojat demoztak. A tervek szerint a vezerloelektronikat karkoto formajaban lehet majd csatlakoztatni, kb. mint ahogy ma is mukodnek az eeg/ekg szenzorok.

    Ha mar felni kell valaminek a toresetol, akkor a jelenleg is hasznalt pacemaker-ek nagyobb veszelyben vannak, foleg a modern nfc-s diagnosztikai porttal szereltek, mert azokat mar most is lehet tavolrol vezerelni.
  • gforce9 #1
    Milyen jó lesz, ha feltörik ezt a rendszert.... ez azért komolyabb veszélyeket rejt ha törik, mint egy pl egy sony vagy adobe account.