Balázs Richárd

Együnk tücsköt, bogarat!

Ez az étel csak a disznóknak való. Természetellenes és veszélyes, állítólag betegségeket is okozhat. Nem a bogarakról van szó, nem is a genetikailag módosított terményekről beszélünk, a fenti mondat a 18. század elejének egy általános nézetét tükrözi, méghozzá a burgonyával kapcsolatban.

Megjelenését követően a krumpli két évszázadon át szigorúan csak állati takarmányként volt értékesíthető, egészen XVI. Lajos francia uralkodó egyik születésnapi lakomájáig, melyen a királyi pár burgonyából készült előételt fogyasztott, Marie Antoinette pedig krumplivirágokból készült fejdíszt viselt a bálon, divatba hozva ezt a ma már teljesen általánosnak - sokak számára nélkülözhetetlennek számító élelmiszernövényt.

Ma a rovarok váltanak ki hasonló reakciókat. Bár a világ jelentős részén fogyasztják az ízeltlábúakat, a nyugati kultúra számára visszataszító, ha egy hatlábú rágcsálnivalóval kínálják meg, legfeljebb, mint kulináris újdonság jöhet szóba - az is csak módjával. Ez valamilyen szinten probléma, rovarokat tenyészteni ugyanis sokkal környezetbarátabb, mint más élőállat állományokat. Az ENSZ jelentése szerint egy kilogramm marhahúshoz 10 kilogramm takarmányra van szükség, míg a tücskök esetében egy kilogrammhoz mindössze 1,7 kilogramm takarmány fogy, miközben a tücsökből őrölt liszt 70 százaléka fehérje. Ugyanakkor ennek is megvannak a maga kihívásai: sok rovarfaj alapvető biológiáját sem ismerjük, ami igaz a hozzájuk kapcsolódó parazitákra és betegségekre, melyek kockázatossá teszik ezt az üzletet.

Talán egy jobb marketing segíthet, ami eltünteti a nyüzsgő soklábúak és csápjaik képét a fejekből, ilyen megoldás lehet az étkezési céllal tenyésztett rovarok lisztté őrlése. Egy amerikai kezdeményezés, a kizárólag rovar alapú élelmiszerekkel foglalkozó Six Foods, sem termékei reklámozásához, sem a csomagolásukon nem tüntet fel képeket az alapanyagul szolgáló rovarokról. Hogy ez-e a jó megközelítés egy olyan fogyasztói társadalomban, ahol minden korábbinál többet számít a címkék valóságtartalma, lásd marhahúsként eladott lóhús, genetikailag módosított összetevők, vagy akár az alapanyag humánus lemészárlása? Nos, azt majd az idő fogja eldönteni, hogy mennyire izgatja az embereket a tücsökliszt a tortilla chipsükben.


Tücsökliszt és tücsök-chips a Six Foods tálalásában

Forduljunk újra a történelemhez, térjünk vissza a 18. századhoz, amikor Boston kikötője nyüzsgött a homártól. AKkoriban erre a ma ínyenc fogásnak számító ételre azonban csak a börtönben sínylődőket tartották "érdemesnek", vagyis kizárólag a rabok élelmezésére szolgált. Ha jól meggondoljuk a látvány hasonló, mint a bogarak és rovarok esetében, csak nagyobb az elfogyasztásra váró falat, a rákoknak mégis sikerült meghódítaniuk a világ éttermeit.

Felfutásuk onnantól számítható, amikor húsukat már külön dobozolni tudták és a fogyasztók főként az íz alapján értékelték az élményt, vagyis a feldolgozás segíthet. A homár elterjedését azonban az is segítette, hogy a városlakók akkoriban valami újat kerestek a már megszokott, mondjuk inkább megcsömörlött ízek mellé. Ahogy a burgonya esetében, úgy a rovarokhoz is stílusikonokra és ügyes kereskedőre lehet szükség, hogy meggyőzzék az ódzkodó tömeget, rávezetve az embereket a rovarok ízére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #94
    https://hirtv.hu/ahirtvhirei/fazekas-rovarokat-kell-ennunk-ha-befogadunk-menekulteket-2448790
  • esztyopa #93
    Figyu !
    Hiányos szókincsedet próbáld szótárakból,vagy könyvek olvasásával kiegészíteni !
    A nemiszervek,és a közösülési aktusok nyakló nélküli,indokolatlan használata nem nyomatékosítja a mondanivalódat.
    Próbálj kultúráltabban érvelni.Meglátod - menni fog !
  • teddybear #92
    A nagyszüleim bőven a XIX. században születtek. A mi családunkban nem ritka a 90 év körüli életkor. Egy nemzedéknyi idő akár 40-50 év is lehet nálunk.
  • gforce9 #91
    Oké. Ez milyen kor? Középkor?
  • teddybear #90
    Inkább veled van a baj. Kezdesz mániákussá válni. Valami hülyeséget kitalálsz, vagy éppen csak megtetszik neked, aztán meg nem bírsz leszakadni róla.

    A piramisos cikknél sem bírtad megérteni, hogy annak az elméletnek semmilyen valós jelét nem találták meg az egyiptológusok, régészek. Azaz csak kitaláció az egész.
  • teddybear #89
    Engem az zavar, hogy te meg a társad mindenáron koszos, rongyos, büdös, tetves embereknek akarjátok látni az őseinket.

    Ugyanakkor amit a személyes higiéniáról tanultam, azt mind a szüleimtől, nagyszüleimtől van. Ők tanítottak meg rá, főleg úgy, hogy természetes dolognak vették a reggel-este alapos mosdást, és a rendszeres fürdést.
    Úgy, hogy például a nagyszüleim életének többségében nemhogy fürdőszobájuk sem volt, de vezetékes vizük sem volt, sőt az áramot is csak az ötvenes évek végén kötötték be a faluba.

    Ettől függetlenül az egész falu minden lakosa adott a tisztaságra, még a ridegpásztorok számadója is megkövetelte a bojtároktól a szombati fürdést. Ha kellett a kondérban melegítettek vizet hozzá, és dézsában, vagy később zománcos lavórban fürödtek meg. Ha már a pásztortanyán nem volt fürdőszoba...
    Azonkívül a falu minden házát kora tavasszal kitakarították, mésszel kívül-belül kimeszelték, a döngölt földpadlót agyagos mázzal felmázolták, a bútorokat az udvaron ha kellett lemosták, újrafestették.
    A házon is kijavították az esetleges sérüléseket. A család teljes ruhatárát, és az összes ágyneműt kimosták, kivasalták.
    Ezzel legkésőbb Húsvét hetére végzett minden család. Nem emlékszem olyan családra, amely ne csinálta volna meg ezt a tavaszi nagytakarítást, de ha mégis akkor biztosan lenézte volna a többi.
  • Tetsuo #88
    Ez lehet multiplex személyiségzavar is. :-) Nem lennék meglepve.
  • Vol Jin #87
    Egyébként meg gf9 megmondhatja azt is, hogy nálam már előfordult, hogy valamit rosszul tudtam, és azt itt bevallottam. Például a He kezdeti előfordulását elképzelhetetlennek tartottam, mert azt hittem, hogy csak csillagokban keletkezhetett.

    Nálad teddíbear meg ilyet nem láttam. A piramisos témáig megadtam neked a tiszteletet, de rájöttem, hogy gonosz törpévé válhatsz egy vita végére.
  • Vol Jin #86
    "Ugyan azt mondod mint Vol Jin. Akár egyazon ember is rejtőzhet a két nicknév mögött. Viszont ez nem fontos."

    Hát baromira eltérő személyiségek vagyunk. Gf9 bárkinek megadja a tiszteletet, míg én ezt nem mindenkinek adom meg. Én bármikor elküldelek a faszba, vagy leidióta fasztarisznya gyökerezlek, ha úgy érzem, hogy az vagy, és azt érdemled. Sőt, olyat is merek mondani, ha az illető rászolgál, hogy húzd ki az apád faszát a seggedből, mert már túlságosan merev vagy.
  • Vol Jin #85
    "Nem. Te valamit kitalálsz, ami jól hangzik szerinted, aztán erőszakkal próbálod a valóságot hozzáfaragni. Ha valaki meg azt mondja ez nem igaz, akkor mindenfélét összehordasz."

    Apád fasza találta ki te idióta. Baromira értelmetlen lenne ilyen téren elméletet gyártani. Egyrészt kibaszottul érdektelen számomra, hogy évszázadokkal ezelőtt hogy a faszba éltek az emberek. Egyszerűen csak belebotlottam ezekbe az információkba, amiket egy olyan ember kutatott, akit ezek a dolgok számomra érthetetlen módon érdekeltek. Az, hogy itt egyfajta felvilágosító munkát végeztem, az csak azért történt, mert meglepően sok ostobaságot hordtatok össze. Tök világos, hogy te valamiféle mélymagyarkodó szentimentalizmusból tartottad elképzelhetetlennek, hogy mi minden mai szemmel bizarrnak számító táplálékot fogyasztottak alig pár száz esztendeje az őseink.