Ötvös Tibor

Jót tehet, ha átdolgozzuk az ebédidőt

Számos munkahelyen a munkavállalók az ebédidőt várják a legjobban (természetesen a fizetés és a műszak letelte után). Ekkor ugyanis tudnak kicsit beszélgetni a többiekkel és hosszabb pihenőt is tarthatnak.

Ma azonban megjelent a University of Toronto's Rotman School of Management friss kutatásának eredménye, mely igen meglepő eredményt produkált. A summázott közleményben az áll, hogy egy munkavállalónak egyáltalán nem baj, ha kihagyja az ebédidőt és helyette inkább dolgozik tovább. A kutatók azonban azt is hozzáteszik, hogy ez csak akkor működik, ha a munkavállaló önként dönt így.

"Tapasztalatunk szerint a kritikus elem a választás szabadságánál jelentkezik" - árulta el John Trougakos, a tanulmány társ-szerző professzora. "Ez az autonóm aspektus felvetheti az emberben azt a kérdést, hogy valóban jól töltjük el a szüneteinket?" A kutatás során 10 napig figyeltek meg alkalmazottakat, pontosan mit is tesznek a szünetekben majd a műszakok végeztével a megfigyeltek társait kérdezték arról, mennyire tűnt fáradtnak a nap végére az alany. Az eredmény az lett, hogy a "kényszerszünetet" tartott munkások sokkal fáradtabbnak tűntek, mint azok, akik választhattak.

Az sem mindegy, kikkel töltjük el ezt a szünetet, mivel ez nem csak a fáradtságot befolyásolhatja, hanem a munkavégzést is. A tanulmányban kitértek erre is. Azon csoport tagjai, akik megválaszthatták, kikkel töltik a szünetet szinte hibátlanul dolgoztak a megfigyelt időszakban. Trougakos véleménye szerint ebből kiderül, hogy a szünetekben történt szocializáció nem működik olyan esetben, ha nem szimpatikus emberekkel töltjük azt vagy ha a főnök a közelben van. Ezekben az esetekben inkább káros, mint hasznos a pihenő.

"A legtöbb ilyen beszélgetés a munkáról és a munkakörnyezetről szól, amit könnyebb olyan emberekkel kitárgyalni, akikben bízunk" - folytatta Trougakos. "Ellenkező esetben ugyanis nagyon figyelünk a szavainkra, hogy pontosan mit is mondunk és nem lehetünk önmagunk. Feszültebbek lehetünk és ez kihat a munkánkra is."

A tanulmány teljes egészében az Academy of Management Journal következő számában lesz olvasható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #17
    Egy hét alatt Indexre is eljutott:
    http://divany.hu/eletmod/2013/10/17/dolgozzon_ebedidoben_kevesbe_lesz_faradt/
  • Vaszilij Artyom #16
    Én akkor eszek / iszok amikor megkívánom és ezt teszem már jópár éve. Teljesen elvagyok, nem akarom hogy megmondja bárki is, hogy mikor vagyok éhes és mikor nem.
  • Willenbrock #15
    Aki ezt kitalálta az kapjon csak száraz kenyeret és egy kis vizet.
  • Tetsuo #14
    Ezzel a hozzászólással tökéletesen egyetértek!

    Másrészt egyértelmu, hogy a leghatékonyabb munkamódszert rabszolgatartó társadalmakban kell keresni. Valószínuleg, feltalálva a spanyolviaszt, idovel eljutunk oda mi is. Kell még egy kis megszorítás, terrorizmus... amire lehet hivatkozni, mikozben brutálisan csorbulnak a jogaink. A transzparensek meg majd hirdetik, hogy minden ember egyenlo, de vannak egyenlobbek.
  • wraithLord #13
    Az itrovertált emberek teljesítményére biztos káros az ebédszünet, teljesen mindegy, kikkel tölti.
    Nem lehet az embereket egy kalap alá venni, nem vagyunk egyformák, és a munkakörnyezet is ahány munkahely, annyiféle.
  • vk90 #12
    Az anyjuk picsáját
  • Thrawn #11
    Majd lesz egy tanulmány, mely megállapítja, hogy a rendkívül káros 8 óra alvás helyett 4 is elég és kifejezetten egészséges, ha az így felszabaduló időt munkahelyünkön töltjük lelkesen végezve munkánkat. Az éves szabadságot pedig csak önpusztító hajlamú munkavállalók veszik ki, ahelyett, hogy dolgoznának.
  • Sequoyah #10
    Megint egy tipikus elszabott kutatás, ami okoskodik ahelyett, hogy logikusan gondolkozna. Biztos statisztikusok írták.

    Szóval nem attól leszek hatékony, hogy átdolgozom az ebédszünetet, hanem fordítva. Ha épp kipihentek vagyunk, elkapjuk a fonalat és jól haladunk a munkában, akkor hajlamosak vagyunk kihagyni az ebédet, hogy ne törjük meg a gondolatmenetünket.
  • ostoros #9
    Hangsúlyozom, nem a hatékony munkavégzéssel van a baj. Hanem azzal, hogy ezt a végtelenségig akarják fokozni. Miközben tudjuk fizikából, hogy nem lehet. Vannak fizikai korlátok. Ne akarjunk Kína lenni, legalább ebben az egyben ne.
  • ostoros #8
    Hangsúlyozom, nem a hatékony munkavégzéssel van a baj. Hanem azzal, hogy ezt a végtelenségig akarják fokozni.