Balázs Richárd
Nem a gyorsételek a gyerekkori elhízás fő okozói?
Hosszú évek óta a legtöbb ember a növekvő gyorsétel fogyasztásnak tulajdonítja a gyermekkori elhízás rohamos emelkedését. Egy új tanulmány szerint azonban a gyorsételek fogyasztása csupán egy jóval nagyobb probléma, a gyerekek otthonaiból eredő silány étkezési szokások "mellékterméke".
A tanulmány mögött álló kutatók eredményei szerint a gyerekeknél a gyorsételek csak egy kis hányadát teszik ki egy sokkal átfogóbb étrendi sémának, amit a szülők és gondviselők alakítanak ki koragyermekkorban. Ezek az étrendek zöldségben és gyümölcsben szegények, helyettük nagy mennyiségű feldolgozott élelmiszer és cukrozott üdítőital szerepel. Ez a séma jelenik meg a diákok iskolai étrendjében is, legalábbis az Egyesült Államokban, hazánkban erre valamelyest nagyobb figyelmet fordítanak, bár nálunk is kevés a zöldség, az alacsony nyersanyagnorma mellett azonban nem könnyű csodát tenni.
"Valójában ez idézi elő a gyerekek elhízását" - utalt a fenti sémára Barry Popkin, a tanulmány vezetője, az Észak-Karolina Egyetem táplálkozástudományi professzora. "A gyorsétel fogyasztás csupán egy viselkedés, ami ezeknek a rossz szokásoknak az eredménye. Csak azért, mert azok a gyerekek, akik több gyorsételt esznek, nagyobb eséllyel lesznek túlsúlyosak, nem bizonyíték, hogy a gyorsételekből származó kalóriák teszik ki a probléma oroszlánrészét"
A tanulmányhoz a 2007 és 2010 között elvégzett Nemzeti Egészség- és Élelmezés Vizsgálati Felmérés (NHANES) adatait használták fel, ami 4.466 2 és 18 év közötti gyerek élelembevitelét vizsgálta, köztük olyan tényezőket is figyelembe véve, hogy az ételeket és italokat gyorséttermekben, vagy máshol fogyasztották-e. A gyerekeket tovább kategorizálták, gyorsételeket nem fogyasztókra (50%), mérsékelten (40%, akik legfeljebb a bevitt kalóriák 30 százalékát nyerik gyorsételekből) és nagy mennyiségben fogyasztókra (10%, akik a gyorsételekkel 30 százaléknál több kalóriát visznek be) osztva fel. A kutatás ezután megállapította, mely tényezők kapcsolódnak leginkább az étrendi megfelelőséghez és az elhízás kockázatához.
"A tanulmány szilárd bizonyítékokkal szolgált arra vonatkozóan, hogy a gyorsétel fogyasztáson túl a gyerekek étrendje erősebben kapcsolódik a szegényes táplálkozáshoz és az elhízáshoz" - mondta Jennifer Poti, a tanulmány társszerzője. "Bár a gyorsétel bevitel csökkentése fontos, a gyerekek étrendjének többi területét sem szabad figyelmen kívül hagyni"
Popkin szerint fontos megismerni a probléma eredetét, ha egészségesebb szokásokhoz vezető megoldásokba akarunk invesztálni, ilyen a cukros üdítőitalok mennyiségének csökkentése, vagy a friss zöldségek és gyümölcsök előtérbe helyezése. "A gyorsételeken élő gyerekek szüleinek általában nincs lehetőségük, kedvük, vagy idejük megvásárolni, vagy elkészíteni otthon az egészséges ételeket" - mondta Popkin. "Ez az, ami ténylegesen kiváltja a gyerekek elhízását, és amit figyelembe kell venni a megoldáskeresésben"
A tanulmány mögött álló kutatók eredményei szerint a gyerekeknél a gyorsételek csak egy kis hányadát teszik ki egy sokkal átfogóbb étrendi sémának, amit a szülők és gondviselők alakítanak ki koragyermekkorban. Ezek az étrendek zöldségben és gyümölcsben szegények, helyettük nagy mennyiségű feldolgozott élelmiszer és cukrozott üdítőital szerepel. Ez a séma jelenik meg a diákok iskolai étrendjében is, legalábbis az Egyesült Államokban, hazánkban erre valamelyest nagyobb figyelmet fordítanak, bár nálunk is kevés a zöldség, az alacsony nyersanyagnorma mellett azonban nem könnyű csodát tenni.
"Valójában ez idézi elő a gyerekek elhízását" - utalt a fenti sémára Barry Popkin, a tanulmány vezetője, az Észak-Karolina Egyetem táplálkozástudományi professzora. "A gyorsétel fogyasztás csupán egy viselkedés, ami ezeknek a rossz szokásoknak az eredménye. Csak azért, mert azok a gyerekek, akik több gyorsételt esznek, nagyobb eséllyel lesznek túlsúlyosak, nem bizonyíték, hogy a gyorsételekből származó kalóriák teszik ki a probléma oroszlánrészét"
A tanulmányhoz a 2007 és 2010 között elvégzett Nemzeti Egészség- és Élelmezés Vizsgálati Felmérés (NHANES) adatait használták fel, ami 4.466 2 és 18 év közötti gyerek élelembevitelét vizsgálta, köztük olyan tényezőket is figyelembe véve, hogy az ételeket és italokat gyorséttermekben, vagy máshol fogyasztották-e. A gyerekeket tovább kategorizálták, gyorsételeket nem fogyasztókra (50%), mérsékelten (40%, akik legfeljebb a bevitt kalóriák 30 százalékát nyerik gyorsételekből) és nagy mennyiségben fogyasztókra (10%, akik a gyorsételekkel 30 százaléknál több kalóriát visznek be) osztva fel. A kutatás ezután megállapította, mely tényezők kapcsolódnak leginkább az étrendi megfelelőséghez és az elhízás kockázatához.
"A tanulmány szilárd bizonyítékokkal szolgált arra vonatkozóan, hogy a gyorsétel fogyasztáson túl a gyerekek étrendje erősebben kapcsolódik a szegényes táplálkozáshoz és az elhízáshoz" - mondta Jennifer Poti, a tanulmány társszerzője. "Bár a gyorsétel bevitel csökkentése fontos, a gyerekek étrendjének többi területét sem szabad figyelmen kívül hagyni"
Popkin szerint fontos megismerni a probléma eredetét, ha egészségesebb szokásokhoz vezető megoldásokba akarunk invesztálni, ilyen a cukros üdítőitalok mennyiségének csökkentése, vagy a friss zöldségek és gyümölcsök előtérbe helyezése. "A gyorsételeken élő gyerekek szüleinek általában nincs lehetőségük, kedvük, vagy idejük megvásárolni, vagy elkészíteni otthon az egészséges ételeket" - mondta Popkin. "Ez az, ami ténylegesen kiváltja a gyerekek elhízását, és amit figyelembe kell venni a megoldáskeresésben"