Balázs Richárd

Hogyan legyünk fittek és egészségtelenek?

Ryan Shay erőnlétének csúcsán volt, amikor 2007 novemberében rajthoz állt a New York-i maratonon, abban a reményben, hogy az olimpiára is kvalifikálhatja magát. Kevesebb mint 10 kilométer után azonban a 28 éves sportoló összeesett, nem sokkal később pedig halottnak nyilvánították.

Amikor a boncolás hegesedést állapított meg az egészséges, fiatal futó szívében, a tudósok ráébredtek annak lehetőségére, hogy a testedzés mégsem feltétlenül az égészség záloga, ahogy azt hosszú időn át sulykolták, mondta Peter McCullough, az amerikai Baylor Egyetem orvosi karának tanára.

Azóta egyre több, ugyanakkor még mindig vitatott kutatás kezdi bizonyítani, hogy a testedzés önmagában nem fogja megóvni egészségünket, ha nem táplálkozunk megfelelően, illetve egyes embereknél gyógyszerekre is szükség lehet, hogy lecsökkentsék a szív- és érrendszeri kockázatokat. A túl sok testedzés növelheti az elzáródás kockázatát az erekben.

A kutatások mögött rejlő üzenet nem arra utal, hogy a testedzés értelmetlen, hangsúlyozzák a szakértők. Ehelyett azt kell tudomásul venni, hogy nem lehet féktelenül enni, mert fittek és karcsúak vagyunk. Ugyancsak nem feltétlenül bölcs dolog a gyakorlatok túlzásba vitele, függetlenül egy tökéletesen egészséges étrendtől. "Téves az az elgondolás, hogy csak azért műkajákat ehetünk és liberálisabbak lehetünk az étrendünkkel szemben, mert sportolunk, és az majd valahogy meggátolja az artériák elzáródását" - figyelmeztet McCullogh. "Láss csodát, a testedzés nem gátolja meg ezeknek az elzáródásoknak a kialakulását. Egyes elemzések szerint a szélsőséges állóképességet igénylő gyakorlatok gyakorlatilag elősegítik a folyamatot. Vannak, akik azt mondják, futok, ezért azt eszek, amit akarok. Ez nem igaz, ezt el kell felejteni"

Megalapozott tény, hogy a mértéktartó testedzésnek jótékony hatása van a szívre. Amikor az életüket íróasztalok mögött és televízió, vagy számítógép előtt leélők elkezdenek mozogni, legyen az akárcsak egy hosszabb séta heti három alkalommal, a tanulmányok szerint a szív- és érrendszeri halál kockázata 25 százalékkal csökken és várható élettartamuk is nő. A rendszeres testedzés átlagosan hét évvel hosszabbíthatja meg életünket.

A gyakorlatok megerősítik a szívet, erősebb pumpálást eredményezve és hatékonyabban alakítja át az oxigént a testünk számára üzemanyaggá. Ez a fajta erőnlétnövelés növeli a szívinfarktusok, a betegségek, vagy akár egy autóbaleset túlélésének esélyeit is. A testedzés azonban semmit nem tud tenni az erek telített zsírokban gazdag étrendből adódó elzáródása ellen, állítják az új tanulmányok. Ez ellentmond a régi, berögződött hiedelemnek, mely szerint a sportolás egyfajta gyógyszer az érszűkület ellen, ami nem más, mint egy meszes lerakódás, úgynevezett plakkok felgyülemlése az erekben, ami megnehezítve a véráramlást szívinfarktushoz, vagy szélütéshez vezet.

A túlzott testedzés ugyancsak növeli az érszűkület kialakulásának kockázatát. A Missouri állam orvosi szövetségének szaklapjában publikált tanulmányukban McCullough és munkatársai fejlett CT képalkotással 23 ülőmunkát végző férfi szívét hasonlították össze 50 maratonfutó férfitársukéval, akik már legalább 25 versenyt teljesítettek. A felvételek nagyobb mértékű plakk lerakódást mutattak a távfutóknál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • johnfly #9
    "Hogyan legyünk fittek és egészségtelenek?"

    --Akkoriban, amikor arrafelé jártam dolgozni, minden reggel láttam egy férfit Szegeden, az Izabella hídon a legnagyobb csúcsforgalom közepette futni a gyalogjárdán--

    Hát így!
  • Tinman #8
    Nincs olyan cipő, mely 100%-osan elnyeli a visszafelé ható erőket.

    A futásnak pedig értelmes embereknél mindig célja van.
  • Tetsuo #7
    Néha, egy-egy nagyobb megpróbáltatás edzi az embert, ha egészséges.
    A betonon (bitumenen) való futást speciális cipővel kompenzálják, bár az igazi az lenne, ha réten és erdőben futnának, ráadásul nem csak a futás maga lenne az esemény, hanem lenne célja is, mondjuk vadászat dobóeszközzel vagy puszta kézzel és aznap este mindenki azt eszi, amit fogott. :-D
  • Tetsuo #6
    Természetesen a gyártósorok körülményei mellett (pl. 5S), nagyon rossz a 3 műszakos de még a két műszakos munkarend is, főleg, ha ez évtizedekig fennáll.
    A kapitalizmus hozadéka, ami ellen sokat nem lehet tenni ill. azt, hogy te magad kikerülsz a körből.
  • zola2000 #5
    "a kielégítő alvás, a napszakok ritmusainak betartása a lényeg"

    Akkor, tiltsák be a 3 műszakos munkarendet. (jó, pl mentőknél muszáj, de gyárakban? )
  • Archenemy #4
    Bocs de ez a cikk az emberek 99%-át nem érinti, mivel csak a kifejezetten intenzíven mozgó sportolókra vonatkozik, nem? Szerintem ez a cikk jelen formájában csak arra jó, hogy aki eddig se sokat mozgott, annak legyen egy újabb patronja arra, hogy miért nem mozog: "de há most bizonyították be, hogy az is egészségtelen!".

  • Tinman #3
    A maraton futás és úgy általában a hosszútávfutás egészségtelen.
    Nagyjából 30-40 perc futóterhelés, ami még egészséges és profitál belőle a szervezet, felette már túl sok a szabadgyök képződés, és túlságosan sok az egyforma a terhelés az ízületekre. A betonon történő futásra ez hatványozottan igaz, még a látás is romolhat tőle.

    ...mondom ezt úgy, hogy maratonra készülök... tisztában vagyok a kockázatokkal, de 1x le akarom futni. Tavaly kezdtem a felkészülést ~15km a max amit tudok egyelőre (júliusban futom a félmaratont először).

    Maratonra felkészülni ÉVEK kitartó munkája!
  • Tetsuo #2
    Az emberek számára, mármint az általános, közösségi tudás számára nem újdonság a cikk konklúziója.
    Alapvető a mértéktartás mindenben, a fokozatosság pedig bizonyos esetekben. Nem szabad semmit sem túlzásba vinni. Az élsport kifejezetten káros az egészségre.
    Az egészséges tápklálkozás, a fitt életmód, a jó levegő, a méregtelen és stresszmentes környezet, a kielégítő alvás, a napszakok ritmusainak betartása a lényeg. Amellett fontos a szellem edzése is és a léleké. Ez utóbbit úgy kell érteni, hogy pl. az érzésekről nem elég csak tudni, hanem át is kell élni azokat vagy a jól sikerült alkotás, ami pszichikailag tuningol és értelmet, ambíciót ad az életnek.
    Ez a harmonikus állapot, amire törekedni kell, ha szépen és sokáig szeretnénk élni. Persze van sok egyéb meghatározó, de azok nem rajtunk múlnak. ;-)
  • kvp #1
    A lenyeg az, hogy minden embernek van egy maximalis terhelese amit meg karosodas nelkul elvisel a szervezete. Ez egyenenkent eltero es raadasul a modern sportokhoz kepes eleg alacsony szint. Mindezt a cikk szerint kombinalni kell az egeszseges ertenddel, mivel a sport nem kompenzalja vagy szabadit meg az etkezessel bevitt karos anyagoktol. A harmadik az, hogy a ha valaki sportol, akkor erdemes mindig a sajat tempojaban tenni azt, tehat a terhelest nem szabad tul gyorsan novelni. Mondjuk ezek a kutatas nelkul is nepi bolcsessegnek szamitottak, csak most tudomanyos vizsgalat is bizonyitotta.