9
-
johnfly #9 "Hogyan legyünk fittek és egészségtelenek?"
--Akkoriban, amikor arrafelé jártam dolgozni, minden reggel láttam egy férfit Szegeden, az Izabella hídon a legnagyobb csúcsforgalom közepette futni a gyalogjárdán--
Hát így! -
Nincs olyan cipő, mely 100%-osan elnyeli a visszafelé ható erőket.
A futásnak pedig értelmes embereknél mindig célja van. -
Néha, egy-egy nagyobb megpróbáltatás edzi az embert, ha egészséges.
A betonon (bitumenen) való futást speciális cipővel kompenzálják, bár az igazi az lenne, ha réten és erdőben futnának, ráadásul nem csak a futás maga lenne az esemény, hanem lenne célja is, mondjuk vadászat dobóeszközzel vagy puszta kézzel és aznap este mindenki azt eszi, amit fogott. :-D -
Természetesen a gyártósorok körülményei mellett (pl. 5S), nagyon rossz a 3 műszakos de még a két műszakos munkarend is, főleg, ha ez évtizedekig fennáll.
A kapitalizmus hozadéka, ami ellen sokat nem lehet tenni ill. azt, hogy te magad kikerülsz a körből. -
"a kielégítő alvás, a napszakok ritmusainak betartása a lényeg"
Akkor, tiltsák be a 3 műszakos munkarendet. (jó, pl mentőknél muszáj, de gyárakban? ) -
Archenemy #4 Bocs de ez a cikk az emberek 99%-át nem érinti, mivel csak a kifejezetten intenzíven mozgó sportolókra vonatkozik, nem? Szerintem ez a cikk jelen formájában csak arra jó, hogy aki eddig se sokat mozgott, annak legyen egy újabb patronja arra, hogy miért nem mozog: "de há most bizonyították be, hogy az is egészségtelen!".
-
A maraton futás és úgy általában a hosszútávfutás egészségtelen.
Nagyjából 30-40 perc futóterhelés, ami még egészséges és profitál belőle a szervezet, felette már túl sok a szabadgyök képződés, és túlságosan sok az egyforma a terhelés az ízületekre. A betonon történő futásra ez hatványozottan igaz, még a látás is romolhat tőle.
...mondom ezt úgy, hogy maratonra készülök... tisztában vagyok a kockázatokkal, de 1x le akarom futni. Tavaly kezdtem a felkészülést ~15km a max amit tudok egyelőre (júliusban futom a félmaratont először).
Maratonra felkészülni ÉVEK kitartó munkája! -
Az emberek számára, mármint az általános, közösségi tudás számára nem újdonság a cikk konklúziója.
Alapvető a mértéktartás mindenben, a fokozatosság pedig bizonyos esetekben. Nem szabad semmit sem túlzásba vinni. Az élsport kifejezetten káros az egészségre.
Az egészséges tápklálkozás, a fitt életmód, a jó levegő, a méregtelen és stresszmentes környezet, a kielégítő alvás, a napszakok ritmusainak betartása a lényeg. Amellett fontos a szellem edzése is és a léleké. Ez utóbbit úgy kell érteni, hogy pl. az érzésekről nem elég csak tudni, hanem át is kell élni azokat vagy a jól sikerült alkotás, ami pszichikailag tuningol és értelmet, ambíciót ad az életnek.
Ez a harmonikus állapot, amire törekedni kell, ha szépen és sokáig szeretnénk élni. Persze van sok egyéb meghatározó, de azok nem rajtunk múlnak. ;-) -
kvp #1 A lenyeg az, hogy minden embernek van egy maximalis terhelese amit meg karosodas nelkul elvisel a szervezete. Ez egyenenkent eltero es raadasul a modern sportokhoz kepes eleg alacsony szint. Mindezt a cikk szerint kombinalni kell az egeszseges ertenddel, mivel a sport nem kompenzalja vagy szabadit meg az etkezessel bevitt karos anyagoktol. A harmadik az, hogy a ha valaki sportol, akkor erdemes mindig a sajat tempojaban tenni azt, tehat a terhelest nem szabad tul gyorsan novelni. Mondjuk ezek a kutatas nelkul is nepi bolcsessegnek szamitottak, csak most tudomanyos vizsgalat is bizonyitotta.