Balázs Richárd

Nanocsövek, szénszálak és motion capture Szocsiban

Az idei téli olimpia nem csak a sportolókról és az infrastruktúra visszásságairól fog szólni. Számos műszaki innováció is ott van már az oroszországi Szocsiban.

Minden téli sporthoz kell valamilyen felszerelés, három újítás azonban különösen érdekesnek ígérkezik, egyikük az úgynevezett motion capture, vagy digitalizált mozgásrögzítés a gyorskorcsolyázók ruházatánál. A legtöbben a filmgyártáshoz társítjuk a motion capture technikát, jó példa erre az Avatar. A film elkészítéséhez a színészeket speciális szenzorokkal látták el, nyomon követve testük mozgását másodpercenként több száz képkockányi sebességgel. A szenzorok információit egy számítógépbe táplálva az emberi mozgást egy mesterséges karakter testének animálására használják.

A digitalizált mozgásrögzítés azonban a sportban is hasznos, minden korábbinál pontosabb adatokat ad ugyanis az atléták mozgásáról, a futóktól egészen a síugrókig. Az idei olimpiára az amerikai gyorskorcsolya csapat használta fel ezt a technikát, igaz kissé eltérően a megszokottól. A baltimore-i Under Armour sportruházat gyártó az Lockheed Martin űrrepülési és védelmi cég mérnökeivel közösen egy jobb ruha megalkotását tűzte ki céljául.


A csapat a technika alkalmazásával elsőként adatokat gyűjtött a jégpályán száguldó olimpiai szintű gyorskorcsolyázókról. A begyűjtött információ alapján üvegszálas próbababákat építettek különböző pózokban, melyek a korcsolyázók mozgásának különböző fázisait tükrözték. Ezután a csapat több száz különböző ruhába öltöztetve, szélcsatornás teszteknek vetette alá a bábukat, ami lehetővé tette, hogy megvizsgálják, hogyan viselkednek a különböző anyagok és kialakítások, miközben a levegő elsüvít mellettük.

A kapott eredmények fényében a csapat a test adott részeinél formázott poliuretánt használt a légáramlás blokkolására, valamint a combrészt eltérő anyagból készítette el a súrlódás csökkentésére, illetve a kapucni rész parányi gödröcskéket kapott az aerodinamika fokozása érdekében. Az Under Armour nem először kísérletezik a motion capture technikával, más termékeiknél, többek közt a sportmelltartóknál is alkalmazták már. A végeredményt, a Mach 39 névre keresztelt ruhát és annak részleteit mindeddig féltve őrizték, bár képeket már közzé tettek róla, első alkalommal a ma délutáni gyorskorcsolya futamokon láthatja majd a nagyközönség.

Hogy a motion capture korcsolyaruha győzelemre viszi-e majd a viselőit? Meg fogjuk látni, az amerikaiak biztosak benne, hogy a többi országnak is megvannak a maguk innovációi, a gyorskorcsolyában ugyanis a századmásodpercek is döntők lehetnek, ezért minden olyan apró újítás nagy szerepet kaphat, amivel sikerül faragni az amúgy is keményen küzdő sportolók idejéből.

A másik forradalmi újítás a nanocsövek alkalmazása lehet a síléceknél. Az 1991-ben felfedezett nanocsövek valójában feltekert szénatom lapok, melyek a könnyedség, a rugalmasság és az erő szokatlan kombinációját adják. Ezek a csövek nehezebben törnek, mint az acél, vagy a gyémánt, ezért számos futurisztikus eszköz esetében tekintenek rá nagy ígéretként, vegyük csap az űrfelvonót.

Szocsiban az alpesi sí képviselői fogják alkalmazni a nanocsöveket síléceik rétegeinek összetartására, a minél stabilabban siklás érdekében az egyenetlen terepeken. Amikor a síelők váratlan hóbuckákon haladnak át, lelassíthatja őket a sílécek anyagának, például az üvegszálnak és az acélnak a vibrációja. A nanocsövek szétterítik a bejövő energiát, elfojtva a terepből adódó rázkódásokat. A szén kis súlya és nagy ereje ideális választássá teszik a nanocsöveket a sportszerek gyártói számára. "Gyakorlatilag olyan anyagokkal állhatunk elő, melyeket anélkül gyötörhetünk, hogy tönkre tennénk" - magyarázta Sarbajit Banerjee, a New York állambeli Buffalo Egyetem anyagkémikusa.

Az amerikai bob- ás szánkócsapat is a szén előnyeit használná ki, sporteszközeik a nanocsövekhez hasonló, azoknál azonban vastagabb szénszálakból készítették. "A szénszálra egyértelműen a teljesítmény oldal lehetőségeinek kulcsaként tekintünk" - nyilatkozott Michael Scully a bobokat tervező BMW DesignworksUSA kreatív igazgatója. Bár a szénszálak alkalmazása nem új keletű a sportokban, különösen a technikai műfajokban, mint az autóversenyzés, a bobokhoz a BMW elektromos autójához, az i3-hoz kifejlesztett módszert alkalmazzák, ami kivételes pontosságot biztosít a szálak vastagsága fölött.

Végül szóljunk egy harmadik újdonságról, ami azonban nem a sporteszközöket, hanem az időmérést érinti, avagy hogyan győzhető le a hang sebessége.

A rajtpisztoly elengedhetetlen kelléke az olimpiai versenyeknek, az azonban már évek óta ismert, hogy a pisztolyok hátrányt jelentenek az indítótól távolabb elhelyezkedő atléták számára a hang terjedése miatt. Az idén egy elektronikus pisztolyt fognak alkalmazni a gyorskorcsolya versenyeken, amit nem korlátoz a hang sebessége. Az olimpia hivatalos időmérője, a svájci Omega a legutóbbi téli játékokon már kísérleti céllal alkalmazta ezt a megoldást, Szocsiban azonban minden versenyen ez lesz a szabvány. A technika a londoni nyári játékokon is bizonyított, ott a pályakerékpár versenyeken használták.

Amikor "elsütik" a rikítóan vörös elektronikus indítót egy dördülést játszik le a rendszer a versenyzők mögött elhelyezett hangszórókból, így mindenkihez egy időben ér el a hang. "Az időmérés lényege a bizonyosság" - mondta Peter Hürzeler, az Omega Timing vezetője, hozzátéve, hogy a sportolóknak és a versenybíróknak is biztosnak kell lenniük abban, hogy mindenki egyszerre rajtol el, még ha az esetleges különbség csupán század- vagy ezredmásodpercekben mérhető is.

Az elektronikus rajtpisztolynak más előnyei is vannak, például extra funkciókkal is felruházható. Ha valaki kiugrik a rajtnál, a pisztoly szinte azonnal adhat egy jól megkülönböztethető "rossz rajt" jelzést, figyelmeztetve a versenyzőket a verseny megszakítására. Egy másik előnye ennél jóval prózaibb, mivel nincs fegyveralakja, egyszerűbb átvinni a repülőterek biztonsági rendszerein, tette hozzá az Omega.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #10
    A stratégiáról beszéltem. ;-) Az tény, hogy a nyugati "demokrácia" az eddigi legirányítottabb társadalom, álszent, korrupt és a legnagyobb maffia melegágya ugye.
    ennél szinte bármi jobb. Az orosz, light-nacionalista kormányzás hagyományokhoz való visszatérése hosszútávon legyőzheti az addig mesterségesen gerjesztett társadalmi problémákat. Az irány jobb, mint amit mi követünk, az tuti.
  • sempronius18 #9
    Na azért már zajlik az olimpia és kiderült, hogy bizony koránt sem olyan rosszak a körülmények, mint ahogy az elején azt a nyugati ujságírók előadták.

    A víz nem sárga, van mindenhol fűtés, áram, net, az épületek és a létesítmények be vannak fejezve.
    A városban kellemes szubtrópusi idő, a hegyekben kellő mennyiségű hó és ideális 0 fok.
    A versenyzők között jó hangulat, nincs jele akkora rendőri és katonai jelenlétnek stb stb.

    Nem vagyok nagy Oroszország fan, de azért maradjunk a tényeknél....
  • KopaszIsten #8
    Nem értem mire jó az egyre fejlettebb ruhák kifejlesztése. Nem az a lényeg, hogy azonos körülmények között ki a jobb? Így az nyer, aki megengedheti magának az új high-tech cuccot. Ezzel a gyártók járnak jól.
    Persze elismerem, hogy az így megszerzett tudás sokszor jól jön más területen, és ez legalább elősegíti a fejlődést, de attól még jogosnak érzem, hogy az ember küzdjön (és nyerjen), de a technológia.
    Vélemény?
  • paby88 #7
    Vol Jin

    Miből gondolod, hogy itt nem ez megy? Vagy úgy általánosságban véve mindenhol. Az 1% a bankjaikkal és a különböző módszereikkel már így is rabszolgasorsban tartja az egész világot a különbség, hogy míg itt azt hiszed, hogy szabad vagy a ruszkiknál tudod, hogy nem vagy...
  • Vol Jin #6
    Ja, nem arról volt szó, hogy a nanocső gyilkosabb az azbesztnél? Mert hogy apró darabkákra törik, amik pár atom szélességben roppant kemények, és átvágják a molekulákat? Mondjuk áthatol a sejtfalon, szétvágja a DNS-t, és a sejt random kezd el működni vagy megdögleni? Hogy egy chipbe belerakják, ott elvan, de mindenféle felületre felvinni elég komoly szennyező forrás.
  • Vol Jin #5
    "a cím azt sugallta, hogy a russzkik az innovatívak. végülis a csoportos WC elég érdekesnek tűnik..."

    Csak szimplán tahó volt a kivitelező. Az építész tervezett egy wc-pina/seggosó párost, a kivitelező meg nem tudta mi van a tervrajzon és felrakta a bidé helyére is a rötyit.
  • Vol Jin #4
    Életképesebb???
    Te szimplán a nyugatot, meg a demokráciát utálod, és a vízióidat képezed le ebben a suta kijelentésben. Oroszországban a legundorítóbb kapitalizmust üzemeltetik. Nyomorban tartott lakosság és egy szűk korrupt réteg mindenféle teljesítmény nélkül lopásból szerzi a milliárdjait.
  • Tetsuo #3
    Ez a Szocsi az egész világról mutat egy kórképet, vagyis megmutatja, hogy az erőforrásokat mennyire pazarolják, miközben sírnak, hogy kevés van...
    Oroszország társadalmi berendezkedése jeneleg a előremutatóbb, hosszútávon életképesebb, mint az összeomlás szélén álló "nyugati" "demokráciák", de persze még ez is messze van a tökéletestől, de talán túlélő a stratégia.
  • Ender Wiggin #2
    a cím azt sugallta, hogy a russzkik az innovatívak. végülis a csoportos WC elég érdekesnek tűnik...
  • Vol Jin #1
    Ez a Szocsi tökéletes kórképet mutat Oroszországról.