Gyurkity Péter

Génvizsgálattal keresik a jövő sportolóit 

Üzbegisztánban a megfelelő gének vizsgálatával választanák ki a gyermekek közül a jövő sportolóit.

A génkutatás egyre nagyobb szerepet kap az élet különböző területein, így nem meglepő, hogy az optimális gének kiválasztásának igénye a sportolók körében is megjelent. Korábban elsősorban felnőttek génállományát hasonlították össze, most azonban egy üzbég program keretében a gyermekek közül választanák ki a megfelelő génekkel rendelkezőket.

Az üzbég illetékesek elsősorban amerikai és nyugat-európai kísérletekre támaszkodva szeretnék tökéletesíteni a kiválasztási procedúrát, hiszen szerintük más kutatóknak már sikerült beazonosítani azt a mintegy 50 gént, amely nagy szerepet játszhat a kiemelkedő sportolók korai felkutatásában. Ennek érdekében a jövő év elején megkezdik a legalább 10 éves gyermekek DNS-ének vizsgálatát és összehasonlítását, a kapott eredményből pedig igyekeznek összeállítani a személyre szabottan is ideálisnak tűnő sportágakat, hogy ezt követően a listát a szülőknek is átadják. A programtól azt várják, hogy a jövőben a jelenleginél több sikert érhetnek majd el a megfelelő fiatalok korai kiválasztásán keresztül.

Természetesen sokan szkeptikusak a kezdeményezés várható eredményeivel kapcsolatban. Egyesek kiemelik, hogy a megfelelőnek vélt gének jelenléte nem bír túlzottan nagy jelentőséggel, ezért aki a sportra alkalmasnak tűnő fiatalok fiziológiáját szeretné felmérni, azt érdemes a hagyományos teszteken, így például futóversenyeken keresztül megtenni. Ugyan korábban egyes kísérletekben, így például egy ausztrál rögbicsapat esetében is, megpróbáltak következtetéseket levonni az atléták számára szükséges egyik gén (az ACTN3) jelenlétéből, a kapott eredmény nem bizonyult igazán jó előrejelzésnek.

Kétségtelen tény, hogy a sportnagyhatalmak már megkezdték hasonló kutatásaikat ezen a területen, ám azt még valószínűleg jó ideig nem fogjuk megtudni, hogy a DNS-vizsgálatok mennyiben járulhatnak hozzá a gyakorlati eredmények javításához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • codaco #5
    Gattaca
  • Molnibalage #4
    Persze, viszont fordítva is igaz. Minden lelkesedés és trénin ellenére egyes adottásgú emberekből soha nem lehet élsportoló. Ez egyfajta rosta. Ha valakinél az jön ki, hogy legfeljebb sikeres amatőrsportoló lehet, akkor felesleges bele ölni a pénzeket. Mert a sport = pénz profit kell itt is ám...
  • Tetsuo #3
    Ennek akkor van értelme, ha egy gyerek esetén minden adott, kivéve ezeket a géneket, amiket meg meg lehetne változtatni... na ezt a "doppingot" jósolták már a kínai olimpiára, de még nem nagyon létezik ilyen, legalábbis nem publikus.
  • nextman #2
    + motivacio, metalis hozzaallas nagyon sokat szamit.
    Hiaba lennek tokeletesen alkalmas teniszezonek pl., ha az kicsit sem erdekel.
  • Darth Sith #1
    A gének, "adottságok" egy dolog, de önmagában kevés. Nem egy ismerősöm volt, vizilabdás, bírkózó akik kiemelkedtek a korosztályukból, korosztályos válogatott klasszisok voltak utánpótlásban már kis koruktól kezdve, de 16-17 évesen elkezdtek szétzülleni és nem lett belőlük semmi. Míg másokból, akik nem voltak akkora tehetségesek, de kitartóak, keményen dolgoztak, elég magas szintre jutottak. Tehát szerintem lehet bárki bármennyire is tehetséges, ha nincs meg hozzá a megfelelő szülői, edzői légkör amely támogatja, fejben felkészíti és igazgatja a pályáját, akkor nem ér az egész semmit sem.