Hunter

Tour de France: az idén már nem a doppingról szól

Ma délután a 14 órakor kezdődő prológgal elindul az idei Tour de France, a 3475 kilométeres, három héten át tartó küzdelem, amit évtizedek óta kísérnek a dopping botrányok, legutóbb a hétszeres Tour győztes Lance Armstrong kapcsán.

A folyamatos viták ellenére az elmúlt évtized vérmintái azt mutatják, hogy a mezőny, vagy ahogy a franciák mondják - peloton egyre tisztább lesz. Ez az első tudományos bizonyíték arra, hogy a doppingellenes erőfeszítések meghozzák az eredményüket. A kerékpársport dopping történelme igen messzire nyúlik vissza. Az első Tour 1903-ban került megrendezésre és már a 20. század elején is a kerékpársport része volt, hogy a versenyzők sztrichnin, kokain és koffein koktélokat döntöttek le, hogy nagyobb erővel, fáradhatatlanul tekerhessék a pedált.


A könnyebb kerékpárok, aerodinamikusabb kerekek és egyéb műszaki fejlesztések ellenére a versenyzők lassabban teljesítik az etapokat. A drogoknak a hegyi időfutamokon van a legnagyobb hatásuk, amikor valamelyik nagyobb hegyre kell a versenyzőknek felkapaszkodniuk. Az 1990-es évek és a 2000-es évek eleje jelentette a csúcsot, az Alpe d'Huez-t megmászó győztes ideje általában 40 perc alatt volt. A csúcsot az olasz Marco Pantani tartja 37:35-el, annak ellenére, hogy még 1997-ben futotta. A rekordot Lance Armstrongnak 2004-ben egyetlen századmásodperc híján majdnem sikerült beállítania, ennek ellenére az elmúlt évtizedben a győztes idők lassuló tendenciát mutatnak. Tavaly például a francia Pierre Rolland "csak" 41:57 alatt teljesítette a távot, ami 2004-ben a nyolcadik, 2001-ben pedig mindössze a negyvenedik helyre lett volna elég, 2011-ben viszont ez volt a legjobb idő.

"Úgy vélem kevesebb doppingszert használnak, ritkábban használják és kisebb dózisokban" - mondta Mario Zorzoli, a sport vezetőtestületének, a svájci központú Nemzetközi Kerékpáros Szövetségnek (UCI) a vezető orvosi tanácsadója. "A szereknek kisebb a hatása a versenyzők teljesítményére, mint tíz vagy akár öt évvel ezelőtt"


Zorzoli következtetését a kerékpárosok reticulocyta, vagyis fiatal vörösvérsejt méréseinek 11 évnyi adataira alapozza. A reticulocyták magas szintje mesterséges vér-teljesítményfokozó vegyület használatára utal, mint az erythropoietin (EPO), ami robbanásszerűen beindítja a test vörösvértest képzését, növelve a vér oxigénszállító képességét. A szélsőségesen alacsony szint ugyancsak árulkodó, ez ugyanis azt jelzi, hogy a versenyző visszafecskendezi saját vérét a testébe, amit a test kevesebb új vörös vérsejt előállításával kompenzál.

Zorzoli éves táblázata szerint, amit megosztott a Discovery-vel, 2001-ben a vérvizsgálatok a tesztelt versenyzők 13,6 százalékánál mutattak ki abnormális reticulocyta számot. Azóta az arány fokozatosan csökken, 2011-ben már csak 2 százalék volt. A legnagyobb zuhanást 2007 és 2008 között tapasztalták, amikor 10-ről 3,6 százalékra esett vissza az arány. "Ez egy fontos mérce, mivel a reticulocyták nem manipulálhatók" - mondta Zarzoli.


Mindez önmagában nem bizonyítaná a sport megtisztulását, a reticulocyta adatokból nem mutathatók ki más szerek, mint az emberi növekedési hormonok vagy szteroidok, amik segítik a versenyzőket erejük visszanyerésében. Az elmúlt évek lassabb időeredményeivel kombinálva azonban többen mégis remélik, hogy kerékpársport jó irányba halad.

Ilyen Jonathan Vaughters, az amerikai Garmin-Sharp-Barracuda csapat tulajdonosa és vezetője, aki versenyzőivel az idei Touron is részt vesz. "Eljutottunk arra a pontra, ahol a győztesek és a top 50 kapaszkodó ideje hasonló az 1980-as évek közepének időeredményeihez, amikor még nem találták fel az EPO-t" - mondta Vaughters, aki egyike volt az úgynevezett "biológiai útlevél" program szorgalmazóinak, melynek lényege, hogy a versenyzők az egész év során bemutassák véreredményeiket, hogy egy mérőbázist kapjanak a szakemberek. Az útlevélben bekövetkező ingadozások doppingolást jelezhetnek akkor is, ha a versenyző nem lépi át egy bizonyos vegyület megengedett határát. Az UCI 2010-ben kötelezővé tette a programot, amiben jelenleg 950 kerékpáros vesz részt. Egy olasz versenyzőt a héten zárt ki az UCI, miután rendellenességet észleltek útlevelében, a kerékpáros azonnal bejelentette visszavonulását a sportágtól.

"Egészét tekintve a verseny tiszta" - mondta Vaughters, aki 1998-ban és 1999-ben együtt kerékpározott Armstronggal az U.S. Postal Pro Cycling Teamben, majd 2003-ban felhagyott az aktív sporttal. "Nem beszélhetek minden egyes versenyző nevében, de sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy az idei Tourt egy tiszta versenyző nyeri, mint egy doppingoló"

Több szakértő azt a tényt is biztatónak ítéli, hogy a peloton tavaly többször is esett. "A srácok figyelmetlenek és kimerültek voltak" - mondta Neal Rogers a Velo Magazin kerékpáros szaklap főszerkesztője, aki hét Tourt közvetített. "Nem az időjárás volt a bűnös. Tisztább volt a mezőny, amiben a versenyzők a határaikat feszegették"

2011-ben nem volt pozitív teszt, a versenyt az elmúlt 16 évben tiszta profillal büszkélkedő ausztrál Cadel Evans nyerte. Rogers az idei verseny egyik favoritjának az angol Bradley Wigginst tartja, aki régóta nyilvánosan küzd a dopping ellen.

A sok pozitívum ellenére természetesen vannak olyan versenyzők, akik orvosaikkal új vegyületekkel és módszerekkel igyekeznek átverni a dopping teszteket. Az egyik ilyen módszer a "mikroadagolás", mely során a versenyző egészen parányi adag teljesítményjavító szereket juttat be a szervezetébe, a szabályzók „radarjai” alatt maradva. Ennek a módszernek az alkalmazásával vádolják Armstrongot is. "Nem tudhatjuk" - mondta John Gleaves a Kalifornia Állami Egyetem kineziológiai docense. "Nincs elég bizonyíték. Egészét nézve a kerékpársport talán kezd tisztulni, de lehet hogy egy hét múlva már egészen mást kell mondanunk"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mortep #14
    Akkor mit javasolsz? Liberalizálni kellene a doppingolást, hogy felfújt agyonvegyszerezett Kvazimodók tekerjenek a versenyen? Jobbat mondok... a bringákat is kellene doppingolni sokszáz lóerős motorral meg robotpilótával.

    A bökkenő már csak az, hogy majd ki veszi át a kupát? A gyógyszerlabor, vagy a szerelőműhely?
  • TARTYOM #13
    Van olyan ember aki szerint ilyen távot ilyen terepen lehet dopping nélkül teljesíteni?
  • WoodrowWilson #12
    Csak az utolsó Tour győzelmét vették el.
  • Grodt #11
    Olvass akkor utána. Contadortól éppen, hogy elvették a győzelmeket, és mellé még kapott egy 2 éves eltiltást is.
  • Ender Wiggin #10
    "a versenyt az elmúlt 16 évben tiszta profillal büszkélkedő ausztrál Cadel Evans nyerte"

    Aztán Armstrongnak hány pozitív tesztje akadt? És most még is az összes győzelmet elvennék tőle. Mire fel? Contador lebukott és még sem vették el tőle az összes címét. Ja, tudom, mert aki sosem bukik le az nem tiszta, az biztos doppingolt, mert a sok lebukott, diszkreditált ember ezt mondha róla. Komoly bizonyíték.
  • Ender Wiggin #9
    Ja letisztult.

    Ez az év hozzászólása.
  • Grodt #8
    Nem tom, hogy mennyit nézed a versenyeket, de elég sok hülyeséget írtál le ebben a pár mondatodban. "A legkisebb kocctól is darabokban"-persze 40km/h-val össze ütközek és ha a versenyzőnek nincs komoly baja fel ül és megy is tovább, max kerék csere. 20-30kilót lefogyniuk? ezek a versenyzők nem nehezebbek 70-80 kilónál pl.: Cadel evans a 174 cm-hez 67 kg körül mozog. Ha 20 kilót fogyna kb. a mai szakaszt nem tudná letekerni értékelhető időn belül, nem, hogy a komplett versenyt.

    A 80as évekhez képest biztos tisztult a mezőny. Főleg ha megnézzük, h ha határértéken belüli eltérést is tapasztalnak, akkor is elveszik az eredményeket.

    A bicikli fejlesztéshez annyit, hogy az időfutamon egy kerékpár súlya minimum 6,8 kg. Szerintem a 80as években bőven volt kétszerese is.
  • joghurt3 #7
    Meg arról a ténytől is hallgat, hogy sokszor az amerikai teamtől kap meg a WADA egy-egy doppingmódszert, hogy szűrni kellene. Természetesen azt, ami helyett ők már találtak egy újat, amit az aktuális tesztet még nem tudnak kimutatni.

    A többi meg már csak nagyhatalmi politikai játszma, mint hogy kanadai Ben Johnssont megborították a szteroidokért, miközben az amerikai Carl Lewis simán elsétálhatott.
  • jackoneill90 #6
    A legkisebb kocctól is már darabokban vannak ezek a biciklik. Nagyon könnyűnek kell lenniük gondolom . a versenyzőknek kéne még lefogyni 20-30 kilót, de úgy hogy izomzatuk az legyen. Nekem a tour de france az esésekről szól, nem a drogokról.
  • wibescu #5
    Egy újabb alaposan megírt cikk.