Ötvös Tibor

Lassultak a gyerekek

Egy új tanulmány szerint a mai 13 éves gyerekek sokkal lassabban futnak, mint a 30 évvel ezelőtti fiatalok. Egyedül Japánban tapasztalható pozitív változás.

Érdekes tanulmány látott napvilágot, melyet a mai napon megtartott American Heart Association (AHA) konferencián tettek közzé. A kutatást vezető Grant Tomkinson, a University of South Australia fiziológusa és csapata azt vizsgálta, mennyit változott a gyermekek futási teljesítménye az elmúlt 30 évben. A felmérés alapján a 9-17 év közötti generáció 5 százalékos teljesítménycsökkenést produkált, a legkiemelkedőbb visszaesés pedig a 13 éves korosztályban figyelhető meg. Itt a mostani és 30 évvel ezelőtt mért adatok között 90 másodperces lassulást derítettek fel, mely egy mérföldes (1.609 km) távra vonatkozott.

"Nem meglepő a dolog" - kezdte Dr. Stephen Daniles, a University of Colorado gyermekorvosa és szóvivője. "A gyermekeink sokkal kevésbé aktívak, mint korábban." Nem meglepő módon az amerikai gyerekek lassultak a legjobban: nagyjából egyharmaduk kapja csak meg a napi ajánlott 60 perces aktivitást. Ám ezúttal már nemzetközi szinten is komoly hanyatlást tapasztaltak a kutatást végzők.

Tomkinson és csapata 50 korábbi kutatást, kimutatást vett szemügyre, melyeket 28 országban végeztek és összesen 25 millió gyereket vontak be. Az 1964 és 2010 közötti időszakot tekintve kijelenthető, hogy Európa, Ausztrália és Új-Zéland elérte a mélypontot, ennél jobban már nem lassulnak le a gyerekek és talán már Észak-Amerika is ide sorolható. Ugyanakkor Ázsiában, azon belül is Kínában folyamatosan zuhan a teljesítmény, míg érdekes módon Japánban folyamatosan emelkedik ez a mutató. Tomkinson elmondása alapján az elhízás az egyértelmű okozója eme tendenciának. "Nagyjából a 30-60 százaléka a futásban tapasztalható teljesítményromlásnak egyértelműen a fiatalok testében felgyülemlett zsír miatt tapasztalható."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #32
    Na ja. De sajnos a cionisták és hazaárulók jóvoltából, a legtobb magyar a lónak csak egy testrészével találkozik, nap mint nap.

    Az általad említett programban semmi kivetnivaló nincs. Fajtanemesítés, lóversenyek, lovastúrák, lovasterápia, turizmus.

  • figyu #31
    Klassz komment, de ezt a lovas nemzet vagyunk dolog ...

    Akartam írni, hogy le vagy maradva mi lovasnemzet VOLTUNK. Kb. ezer éve, aztán letelepedtünk és inkább mezőgazdaság, bányászat. A paci tényleg szép és jó, csak egy nagy gond van vele: nagyon drága. Ahogy azt te is írod. Mindig is drága volt. Az ókori Róma gazdagsága se engedte meg hogy lovas nemzet legyen. Voltak pacik, de csak a felső, felső-közép osztálynak.

    Erre mit találok: én vagyok lemaradva! Van már ilyen hogy "nemzeti lovas stratégia". Büszkék rá, hogy Európában egyedülálló... Szerintem a világon egyedülálló. Van rá valami állami pénz is, így már nem baj hogy drága.

    A nemzeti lovas stratégia kapcsán találtam ezt a gyöngyszemet:

    "Felvetődik a kérdés, hogy minek okán élvez prioritást a Parlamentben a lovas társadalom a többi sportággal szemben? A felvetésre a válasz rövid, tömör, és sokatmondó: a nagybetűvel írt LÓ okán! Mert nekünk magyaroknak a LÓ a mindent jelenti. A ló Hungarikum, a szabadság szimbóluma,..."

    Ezt így szó szerint: "Mert nekünk magyaroknak a LÓ a mindent jelenti. A ló Hungarikum"


  • ostoros #30
    Ja, szerintem nem ártana végigrabolni Európát. Rájuk férne. És ránk is.
  • Mat666 #29
    Hájasak a kölykök mert a nap nagy részében fekszenek vagy ülnek.
    Minden fejben dől el nem szükségesek azok a dolgok amiket írtál (de jó ha van)
    Ha a kedves szülő fiatal korában meg szereteti a gyerekével a sportot legyen az bármi is a lényeg hogy csinálja azzal a gyerekkel jó eséllyel nem lesznek ilyen téren problémák.
  • cateran #28
    Ezt a lovas nemzet vagyunk dolgot nem kellene eroltetni..ijasz nemzet is vagyunk, meg parszor vegigraboltuk fel Europat..most akkor menjen a hagyomanytisztelet?
    De amugy klassz komment, respect :)
  • Lunki88 #27
    Nagyon szépen megfogtad a lényeget. Ezt a kommentet jó volt olvasni. :)
  • fszrtkvltzttni #26
    Igen, de erre rákeresve azt találtam, hogy az utóbbi évtizedekben lelassult a növekedés üteme. Konkrétan japánokról nem találtam semmit, hogy az utóbbi pár évtizedben hogyan nőttek. Lehet most, hogy megöntözte őket a cunami majd megint gyorsabban nőnek?
  • grobs #25
    Sajnos rendelet van, pénz és infrastruktúra viszont nincs. Ez visszavisz az eredeti problémára:
    Az egyik irány, hogy amikor gyerek voltam akkor minden iskolában volt egy halom szakkör (gyk.: foglalkoztatták a gyerekeket). A cégek szállítottak hozzá anyagokat. Rongyokat kaptunk több ruhagyártól amiből varrtunk, számítógépet a videoton adott. Központilag meg volt szervezve, hogy milyen szakkört milyen cég levetett, vagy gyártott dolgaival lehet megoldani. Ma semmi nincs. Ha egy cég gyümölcsöt adna reggelihez akkor annyi előírásnak kellene megfelelnie, hogy elmegy a kedve a holnaptól is.

    Másik probléma, hogy nem érdekel ebben az országban senkit, hogy mit tudsz csak az, hogy milyen papírod van. Ezért a legtöbb szülőt sem érdekli, hogy a gyerek sokoldalúan, képzett legyen. Egy dolog fontos: minél gyorsabban minél komolyabb papírt _szerezni_ a gyereknek.

    Ha valaki mégis szeretné képeztetni a gyerekét akkor az sokszor megoldhatatlan anyagi, vagy idő ráfordítással jár. pl. lovas nemzet vagyunk, de egy - ismétlem egyetlen - lovas óra 3500-5000 forint, és hetente minimum 3-ra van szükség a fejlődéshez. Ezen kívül ló is kell, mert versenyezni bérelt lóval nem lehet, ez plusz 60-80 ezer forint havonta. De úszni is csak versenyzők mehetnek, vagy reggel 6-8-ig 2 pálya a hobbistáknak. Kiadták, hogy kötelező úszás oktatás legyen, de 300 uszoda van 700 ezer gyerekre. Foci a legtöbb iskolában már nincs, a klubokhoz kijutni viszont egy 10 év alatti gyereknek nem kicsit veszélyes. Edzés munkaidőben, oldd meg hogyan juttatod el a gyereket. Tehát sok szülőnek egyszerű biztonsági, vagy anyagi okból is csak az otthonlét oldható meg.
    Aztán ott a gyerek is. Ő a legkisebb ellenállás felé mozdul. Az egyedül végzett tevékenység (tv, számítógép, stb.) konfliktus mentes. Nem kell máshoz igazodni. A szükséges szociális impulzust iskola időben megkapja, a többit kerüli, mert az egyszerű. Nekünk anno muszáj volt megegyezni, mert focizni egyedül nem annyira izgalmas. Számítógép és normális tv műsor meg nem nagyon volt. Az antiszociális figurák könyvet olvastak ... ami önmagában készség fejlesztő, tehát nem haszontalan. Ma viszont rengeteg olyan lehetősége van egy gyereknek ahol elkerüli a szociális konfliktusokat, cserébe nem fejlődik tőle.

    Tehát a "lassulás" szerintem nem egy egyszerű elhízás, vagy lustaság, hanem nagyon súlyos társadalmi problémák együttes eredménye. Megoldani is csak akkor lehet ha mindet kezeljük.
    A japánok "gyorsulását" egyszerűen a társadalmukban mélyen gyökerező versenyszellem okozza. Nem engedhetik meg maguknak, hogy gyengébbek legyenek. Kövér japán ugyanúgy van mint kövér magyar. A hagyományos tengeri étrendjük miatt persze egészségesebbek, de a szüleik is azok voltak.
  • heist #24
    Magyarországon ez biztos nem jellemző mert itt 5 fokig kibasszák az ovisokat az udvarra...
  • ostoros #23
    A japán iskolák elsöprő többségében kötelező a klubtevékenység.
    Ha viszont az iskola csak a sportklubokra ad finanszírozást, akkor így jártak. Mivel az a legolcsóbb.