Gyurkity Péter

Visszaigazolták az ősrobbanás utáni gyors tágulást 

Tudományos eredménnyel igazolható az univerzum ősrobbanást követő rendkívül gyors tágulása.

A témával foglalkozó kutatók március 17-én jelentették be, hogy pozitív eredménnyel tudják igazolni az úgynevezett inflációs elmélet helyességét, amely az univerzum ősrobbanást követő néhány pillanatnyi, rendkívül gyors és egyenletes tágulására vonatkozik. Ezzel egy újabb fontos építőkocka került a helyére, ám a kísérlet megismétlésére van szükség az esetleges hibák kizárásához.

Az inflációs elmélet a nagy ősrobbanást követő néhány pillanatra koncentrál, amelyben az ismert univerzum többé-kevésbé elnyerte mai formáját. A probléma alapja, hogy az eddigi kutatásaink szerint nagyjából azonos hőmérsékletet találunk a világegyetemben, függetlenül attól, hogy merre és milyen messzire tekintünk, márpedig ez a fény adott sebessége és a rendelkezésre álló idő alapján nem megmagyarázható. Az elmélet ezt a problémát úgy oldja meg, hogy az univerzum az ősrobbanást követő másodperc egybilliomod része alatt a fénysebességnél jóval gyorsabban tágult, a ma ismert nagyobb struktúrák pedig a vadul táguló energiamező fodrozódásai mentén jöttek létre.

A BICEP2 projekt kutatói most a kozmikus háttérsugárzásban mutatták ki ezen ősi hullámokat, ami arra utal, hogy a teória valós alapokra épül. A kapott számok alátámasztják az elmélet támogatóinak jóslatait, egyikük értesítése és első reakciói azóta egyébként videón megtekinthetők. Rögtön hozzáteszik, hogy a pozitív eredmény egyben azt is jelenti, hogy az általunk látható univerzum a világmindenség egy aprócska része, ez utóbbi kiterjedése és alakulása pedig teljesen ismeretlen számunkra - az idő múlásával végtelen számú hasonló univerzum felbukkanása és tágulása mehet végbe, mint ahogy a fazékban forrásban lévő víz is végtelen buborékot képez saját felületén.

Ahogy említettük, további kísérletekre lesz szükség, hogy a kapott eredményt visszaigazolják és kiszűrjék az esetleges hibákat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • shakwill #159
    Bejött a link. Nem állíthatom, hogy értem, de legalább olyan izgalmas mint gyerekkoromban a Winnetou...
  • shakwill #158
    Sajnos nem nyílik meg a link. Próbáltam megérteni az elektromos töltés viselkedését. (Elektrosztatikát elemi szinten tanultam,+ Thomson képlet, meg az ide tartozó számolások, de ezeket már rádióamatőrként tanultam meg a rezgőkör és szűrő számításokhoz. elektrodinamikát nem tanultam-ebből deriválhatod, hogy a deriválást és attól felfelé magamnak kellett kikapisgálnom a várható sikerrel:p) Mindenesetre arra jutottam, hogy a térerősség távolságfüggésében az 1/r^2 tényező a három dimenziós térre vonatkozik, ebből következhet, hogy eltérő számú térdimenzió esetén más kell legyen a terjedés. Mivel komoly szakemberek foglalkoznak a húr, meg brán elméletekkel, amelyek sok dimenziós terekkel dolgoznak gondolom az első dolguk lehetett ennek a matekját kidolgozni. Úgy tudom, ez még nem kiforrott. 11 dimenzióval dolgoznak(M) elmélet, vagy huszonhat dimenzióval (bozonikus)-Ennyire szar ügy kikerülni a nullával osztást és a végtelent amely a ponttöltés esetén "bejön"? Bocs a hülye kérdésekért, de a helyes kérdésfeltevéshez is megfelelő tudás kell szerintem...
  • shakwill #156
    Még egy hülye kérdés: A Maxwell egyenleteket le lehet írni háromnál több dimenzió esetén is, vagy csak 3d-ben működnek? Úgy tudom, hogy nem...
  • Irasidus #155
    Lehet matek nélkül is _beszélni_ a fizikáról, miért ne lehetne _beszélni_? Ez hívják ismeretterjesztésnek, amúgy pusztán csak matematikával sem lehet fizikáról beszélni, mert kell elméleti magyarázat is hozzá (a fizika nem matek). Az ismeretterjesztésnek van értelme!
  • gforce9 #154
    Csak azért mert itt mindenki matek nélkül, vagy minimális matek fogalmakkal beszél a fizikáról, mert is senki se fizikus vagy matematikus, ettől még el lehet mondani nagyon sok dolgot szemléletesen, nem értem mi a gondod ezzel?
  • gforce9 #152
    És te mit teszel?
  • gforce9 #150
    Az biztos, hogy az em hullámok transzverzálisak, de ilyen mélységben passzolom.
  • shakwill #148
    Hogy a rákba ne lehetne! Párkeletkezés!!!!!!!!!!
  • shakwill #147
    Volna egy kérdésem: Sokan jönnek a longitudinális em hullámokkal. Itt van egy bökkenőm. Ugye a longitudinális rezgés a terjedés irányában történik. Ezzel nincs baj, ha a terjedés sebessége kisebb a határsebességnél. Viszont ez vákumban c. Ezért long hullámnál a pozitív periódusnak gyorsabb kellene lenni c nél ami elvileg lehetetlen, tehát az em hullámok csak transzverzálisak lehetnek? Jól kapisgálom, vagy tévedek?
  • gforce9 #146
    Nekem is elég volt 1x végignézni. És igen, jól láttad, nincs benne se konkrét dolog, ami pedig benne van az zavaros, még elvi szinten is.

    Amúgy én is csak műkedvelő vagyok, de nagyjából eljutottam ara szintre, hogy legalábbis alapelveiben megértem azt, amire jelenleg a tudományos világ jutott és azt is, hogy miért jutott azokra a következtetésekre és elméletekre amikre jutott. Az hogy ez a 2 fickó mit is akart a hírnéven kívül... még azt sem tudták interpretálni úgy, hogy legalább kicsit érthető legyen. A hiba nem az ön készülékében van :)