Balázs Richárd

India bemutatta első saját fejlesztésű űrkapszuláját

Egy lépéssel közelebb került India az emberi űrrepüléshez, miután múlt héten bemutatták első űrkapszulájuk prototípusát, amit két ember földkörüli pályára juttatására terveztek.

Az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) már az idén próbaútra küldené a 4 méter magas modult, bár emberi űrprogramja még engedélyezésre és nem utolsó sorban finanszírozásra vár az indiai kormány részéről. Az első útjára készülő kapszula egy új rakétatípussal vághat neki a világűrnek.

A bangalore-i Hindustan Aeronautics által épített kapszula-prototípus még nem szigetelt hermetikusan, ezáltal jelen állapotában képtelen lenne embereket szállítani a világűrbe, azonban egy sikeres rakétakilövés esetén az IRSO tesztelhetné a repüléshez szükséges vezérlő rendszereket, illetve megtapasztalhatná, hogyan viselkedik az űrjármű a visszatérés és a vízre történő leszállás során rá nehezedő erőhatások között.

A rakéta az indiai Geoszinkronos Műhold Kilövő Jármű egy új változata lesz, melynek első tesztjére néhány hónapon belül sor kerül. A rakéta a tervek szerint 4 tonna rakományt tud majd geoszinkron pályára, valamint 9 tonnát alacsony földkörüli pályára állítani. Próbaútja csupán képességeinek egy részét fogja feltérképezni, ez azonban a várakozások szerint elegendő lesz egy űrhajósok számára kialakított kapszula szuborbitális repüléséhez, vagyis valamivel több, mint a földfelszíntől 100 kilométeres magasságba juttatásához.

A fedélzeti műszerek adatokat sugároznak vissza a kapszula sebességéről, gyorsulásáról és hőmérsékletéről. A mérnökök a légkörbe történő visszatéréskor a szerkezeti integritást, valamint a hővédő csempék és a kapszula orrát védő borítás teljesítményét is figyelni fogják. A kapszula két ejtőernyőt üzemel be a leszálláshoz, lehetővé téve a Bengáli-öböl vizére történő leereszkedést.

Az indiai űrprogram kapcsán legutóbb a nemzet első Mars programjáról számolhattunk be, ugyanakkor az ISRO tervei között szerepel egy leszálló-és egy mobilegység eljuttatása a Holdra 2017 körül. Az emberi űrrepülésre azonban még semmilyen időtervet nem kommunikáltak. Sundaram Ramakrishnan, az ISRO Vikram Sarabhai Űrközpontjának igazgatója szerint az erőforrások rendelkezésére állásától legalább 5 évre lenne szükségük az első űrhajós alacsony földkörüli pályára juttatásához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szefmester #6
    Neked pedig nyilván az lehet az új infó hogy ezek a képek nem csak a Gangesz mellett készülhettek volna, hanem bármely random indiai nagyvárosban.... A tehenek pl szentek MINDENHOL, ha döglött ha nem...
  • mrzool #5
    Ez már húsz-harminc éve is ilyen volt, az iskolákban a tanítók (földrajzórán?) mindig hozzátették a Gangesz témához, hogy mekkora fertő és mocsok.

    Annyi változott, hogy azóta mindenki beköttette az Internetet, és lehet csámcsogni az oszladozó hullák képein. Most már nem csak hallani, hanem látni is lehet. Remek.

    Bár igaz, egy újszülöttnek minden vicc új.
  • Szefmester #4
    Ideális nyaralni nem?
  • Inquisitor #3
    Azért a kutatás/fejlesztés ne függjön már ettől, India tele van kő gazdag arcokkal, lenne miből megszüntetni éhezést, már ha tényleg van. Szegénység az van, de ekkora népsűrűségnél nem csoda.

    Viszont a most még elég kő egyszerű próbálkozásaik ellenére sem lepne meg, ha pont a fentiek miatt első kolonizálást ők csinálnák meg. :D
  • mrzool #2
    Ez elég gyenge és egyben unalmas komment. Kicsit lehetnél eredetibb.

    Az amcsiknál is vannak éhezők és hajléktalanok. Az oroszoknál még inkább. Kínáról ne is beszéljünk.

    Akkor most minden állam, szervezet, magáncég szüntesse be az űrkutatást, addig amíg akár csak egy éhező is marad a Földön???
  • paby88 #1
    Az igen, közben a lakosság nagy része meg éhezik...