Hunter

Megkezdte új korszakot ígérő útját a Dragon

Elon Musk 2002-ben alapította a SpaceX-t az űrutazás forradalmasítása céljával, hogy csökkentse a költségeket, növelje a megbízhatóságot és megnyissa az űrrepülést a tömegek számára. 2010 decemberében az első magán űrrepülő eszközként állt földkörüli pályára Dragon űrkapszulája, majd miután kétszer megkerülte, visszatért a Földre.

A mostani, a Nemzetközi Űrállomásra tervezett repülés koránt sem indult zökkenőmentesen, eredetileg már szombaton elstartolt volna a Falcon 9 - Dragon páros, azonban az utolsó pillanatban, mindössze fél másodperccel a kilövés előtt leállították a visszaszámlálást, a SpaceX saját fejlesztésű Falcon 9 rakétájának első fokozatánál ugyanis a megengedhetőnél magasabb nyomást észleltek a főhajtómű begyújtása után. A mérnökök végül egy hibás szelepet cseréltek ki a 9 hajtóműből álló főhajtómű-rendszer 5. számú elemében

A második kilövési kísérletére a mai nap, május 22-én került sor, a Falcon 9 magyar idő szerint 9 óra 44 perckor startolt el Cape Canaveralból, megkezdve kapaszkodását a világűr felé. Az első fokozat 3 perc elteltével vált le, innentől a második fokozat Merlin vákuum hajtóműve vette át a gyorsítást, majd a begyújtás után a Dragont védő orrkúptól is megszabadították a rendszert. 9 óra 54 perckor leállították a második fokozat hajtóművét és megkezdődött az űrkapszula leválasztása.

A sikeres művelet után a Dragon azonnal megkezdte új elemeinek tesztelését, kinyitotta nappaneljeit, elfoglalva pályáját, aminek legmagasabb pontja 346 kilométeres, legalacsonyabb pedig 297 kilométeres magasságban van, ezek az értékek alig térnek el a kilövés előtt vártaktól, összességében tehát a kilövés és a pályára állás tökéletesnek nevezhető.

A Dragonnak, ahogy a bevezetőben is említettük, nem ez az első űrrepülése, a mostani küldetés azonban sokkal összetettebb. Azon túl, hogy saját nappaneljeit használja az energia ellátáshoz, a Dragon ezúttal randevúzni fog a Nemzetközi Űrállomással is, teljesítve a NASA egy újabb célkitűzését. A most fellőtt kapszula sokkal kifinomultabb elődjénél, az akkuk helyett a napenergia alkalmazása mellett fejlett navigációs műszerekkel, egy új kommunikációs kapcsolattal és egy új fedélzeti számítógéppel is ellátták, melyek most bizonyíthatnak először éles körülmények között. A találkozásig még két nap van, a küldetés egyik legkritikusabb pontján, a kilövésen azonban sikerült túlesni.


"Ennél a pontnál az összes adrenalin felszabadult a testemben" - nyilatkozott Musk a Dragon leválása után. "Még soha nem bontottunk ki nappaneleket az űrben, ez volt az első alkalom. Számos dolog balul sülhetett volna el, de minden rendben zajlott. A cég nagy része itt van az irányítóközpontban. Látják munkájuk gyümölcsét, és hogy hogyan működik a rendszer. Minden reménységünk ezen a rakétán utazott, ezért amikor láttuk, hogy működik és a Dragon is működik, a nappanelek kinyíltak és a kezük munkája úgy működik ahogy működnie kell, az elképesztően lelkesítő volt"

A sikeres kilövést és pályára állást követően a Fehér Ház sajtóközleményben gratulált az irányítóközpontban tevékenykedő csapatnak. "Gratulálunk a SpaceX és a NASA csapatainak a floridai Cape Canaveral Légitámaszponton a Falcon 9 rakéta sikeres kilövéséért. Minden űrkilövés egy szenzációs esemény, ez a mostani azonban különösen izgalmas, mivel az amerikai űrrepülése egy új korszakának a lehetőségeit képviseli" - nyilatkozott John Holdren, az amerikai elnök tudományos és műszaki tanácsadója.

"Bár még sok van hátra a küldetés teljesítéséig, mindenképpen egy jó kezdést tudhatunk magunk mögött" - csatlakozott Charles Bolden, a NASA igazgatója. "Nagy nap ez Amerikának, sőt az egész világnak. Sokan azt gondolták, hogy kiszállunk, de erről szó sincs"

Magyar idő szerint 12 óra 32 perckor a Dragon kinyitotta a pontos navigációhoz szükséges szenzorait rejtő fülke ajtaját majd a műszereket a mélyűr felé irányítva megkezdte a navigációhoz szükséges csillag térkép generálását. A NASA tájékoztatása szerint minden rendszer megfelelően működik, 13 óra 51 perckor a NASA ellenőrzésének eredményei szerint a Dragon lézeres LIDAR rendszere és hőkép alkotó műszere a várakozásoknak megfelelően működik, a főpróbára azonban csak pénteken, az űrállomással történő találkozáskor kerül sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #22
    Közben megérkezett az ISS-re. Hát szép munka volt!
  • kamov #21
    A hamvakat tartalmazó kapszula nem a Dragonon, hanem a Falcon-9 rakéta második fokozatán lett elhelyezve. ha semmi nem jön közbe, a második fokozat kb. 1 év múlva tér vissza a légkörbe.
  • kvp #20
    "És az első űrtemetés konkrétan mikor volt/lesz a légkör elhagyása és a dokkolás között?"

    Nem az elso, de itt a lenyeg az, hogy a szervizmodul nem jon vissza, csak a kapszula. Tehat akarmi is van a szervizmodulban, az fent marad es majd csak par ev mulva eg el a legkorben. A dokkolasnal meg a kapszulahoz van kapcsolva, mivel eloszor minden fontosat atrakodnak belole az allomasra, majd a levalas es a visszateresi palyakorrekcio utan csatlakoztatjak le.
  • Inquisitor #19
    ???
    Nem nagyon értem. Ez az első kereskedelmi űrhajó. Pár ember fizetett érte, hogy a szerettei hamvait kiszórják az űrbe ... valamiből csak kell finanszírozni a dolgot, ha már élő turisták most nincsenek rajta.
  • gombabácsi #18
    az emberiség meghodicsa a zürt

    a fiatalok csillogó szemmel néznek a jövőbe: az emberiség jövője az űrben van

    az értelmiség tovább építi a dicső civilizácilyót és büszke arra amit elért, és tudja: semmi se rossz amit tesznek, mert a cél szent: az ür meghodittása
  • karesz6 #17
    Űrtemetés? Érdekes. XD Nekem ez nem ilyen jellegű kérdéseket juttat eszembe.
  • Inquisitor #16
    És az első űrtemetés konkrétan mikor volt/lesz a légkör elhagyása és a dokkolás között?
  • karesz6 #15
    Sorry kirakhattam volna 8 smile-t. Természetesen nem komolyan gondoltam.:)
  • kvp #14
    A merlin nev a rolls royce merlin hajtomubol jon, ami szinte az osszes az angliai csatat megnyero repulogepet hajtotta.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Rolls-Royce_Merlin

    A finanszirozas pedig a paypal-bol jon, mivel azt is a spacex alapitoja talalta ki...
  • karesz6 #13
    Még egyszerűbben és tömörebben: Tök sima hajtómű űrhajókhoz.

    A merlin pedig nyilván onnan ered hogy a projektet gonosz liberális kommunista varázslók finanszírozták abból a pénzből amit a magyar jelzáloghitelesektől elvettek és már el sem tudják költeni.