Ötvös Tibor

Megtisztítaná az űrt Japán

A héten mi is beszámoltunk már arról, hogy el kellett halasztani a Nemzetközi Űrállomás röppályájának módosítását a sok űrszemét miatt.

Fontos megjegyezni, hogy ez a szemét nem a semmiből bukkant fel a Föld körül. Többnyire a különböző rakétafokozat-maradványok és már nem használt műholdak darabjai keringenek itt körülöttünk, mely azonban komoly gondokat okoz az űrutazásoknál. A lenti ábrán az látható, hogy nagyjából hol helyezkednek el ezen szemétdarabok és jól kivehető, hogy valóban teljesen körülvesz minket. A nagyjából 20 ezer darabból álló halmaz darabjai 800-1400 kilométer távolságban keringenek elképesztő sebességgel.

Eme probléma megoldására - talán nem meglepő módon - a japánok jelentkeztek be, akik már elő is adták az ötletüket. A Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA - Japán Nemzeti Űrügynökség) közleménye alapján a kutatók megalkottak egy elektrodinamikus kábelt, mely nagyon vékony acélból és alumíniumból áll. A tervek szerint az egyik végét csatlakoztatják egy, már nem használt műholdra és mikor a másik vége belelóg a Föld mágneses mezejébe elektromosság keletkezik.



A kutatók elképzelése alapján ez lelassíthatja a törmelékdarabkákat és ennek következtében egyre alacsonyabb röppályára kényszerülnek. Egy idő után ez a sok felesleges tárgy belép a bolygó atmoszférájába, ahol aztán elég, mielőtt még becsapódhatna valahova. "Ez a fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy megtisztítsuk a Föld környékét az űrszeméttől" - jelentette ki Masahiro Nohmi, a Kagawa University docense, a JAXA projektvezetője. A tervek alapján február 28-án lövik fel a műholdat, rajta a kábellel.

"Két fő célunk van a következő hónapban lezajló kísérleti szakaszban" - tette hozzá Nohmi. "Először is eljuttatni 300 méter kábelt a röppályára, másodszor pedig megfigyelni az elektromosság átvitelét." Ha mindez sikeres lesz, akkor a JAXA 2015-ben tovább fogja fejleszteni az ötletet. Ez már nem az első megoldás-javaslat az űrszemét eltakarítására, korábban a német DEOS robotokkal akarta eltakarítani a törmeléket, az ENSZ vontatókkal oldotta volna meg a dolgot, a bátrabbak pedig lézerrel lövöldözték volna le azt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sippie #28
    De
  • Katalizátor #27
    "A Taxi, a B-13 meg a Taken mi a sz@r?! "

    Monjuk egyik se Besson.
  • scagnetti #26
    Tényleg nem tudod értelmezni amit írtam, mert még mindig nem érted miről beszélek!!!
    Inkább hagyjuk!
  • Vol Jin #25
    "Én csak azon rágtam be, hogy egy szimpla véleményből, mindenki megpróbálja a megmagyarázni, hogy már pedig mennyire jobban tud mindent."

    Nem te azon rágtál be, hogy nem ismered a keringési pályák fizikáját.

    Egyébként nem vélemény, hanem tény, hogy más keringési sebességhez más pályamagasság tartozik.
  • Vol Jin #24
    Sandra Bullock hatalmasat alkotott.
    Amúgy Caprionak csak jó filmjei voltak a titanic után. Bár ezt az utolsót nem láttam, arról nem nyilatkoznék. Valahogy nem vagyok arra kiváncsi,m hogy egy pilótajátékot szervező embert bohém jófejnek adnak el.
  • scagnetti #23
    Én csak azon rágtam be, hogy egy szimpla véleményből, mindenki megpróbálja a megmagyarázni, hogy már pedig mennyire jobban tud mindent.
    Nem tudományos szempontból hoztam összefüggésbe a filmet a témával, hanem magát csak a tényt, hogy mennyire veszélyes az űrszemét, amit a filmben be is mutatnak. És ez most független attól, hogy mennyire valós fizikai alapokon nyugszik, mert a téma lényegén nem változtat a film sem.

  • nextman #22
    Sandra Bullock egyik legjobb alakitasa volt. Pedig sok filmjet en se tartom nagyra, de ebben jo. A fizikabol is sok minden stimmel, torekedtek erre, dehat amerikaiak. nem sikerult minden.
    Aki valosaghu filmet akar, nezzen osztrak-nemet akciofilmet, abban nincs piros szamlalo a bomban:)
  • Tetsuo #21
    Hehe. nem hiszem, hogy idén még egyszer be tudnék ülni egy hollywoodi mozira. Azért van egy határ...
    A színészeket ismerem, már láttam filmjüket és kiráz tőlük a hideg.
    A téma érdekes, de ahogy néztem a bemutatót, egyre inkább szörnyülködtem.
    Clooney-nál még Stohl is jobb színész pedig annak sem néznék meg egy filmjét sem, ha lehet (már egyet láttam, szerintem).
    A színészet régebben magasabb fokon állt még egy gagyi Hitchcock-filmben is és ok, elfogadom, hogy nem lehet mindenki Marlon Brando a Vágy villamosából vagy egy Latinovits Zoltán, de pl. Caprio még Jack Nicholsonak is csak halovány mása, hiszen Nicholson azért elég sokféle szerepet el tudott játszani. Caprio meg (már régóta) ugyanazt a beképzelt, egoista karaktert kapja, talán mert csak arra képes. Meglepő módon, fiatal korában nagyobb repertoárt játszott.
    Scorsese meg nem erőltette meg magát az életrajzi filmmel, csak kaszálni akart kis melóval... sikerült is neki.
    Luc Besson is a Nagy kékség (pontosabban a Leon a profi) után meghasonlott önmagával és sz@rabbnál sz@rabb filmeket gyárt. A Taxi, a B-13 meg a Taken mi a sz@r?! Hogy a f@szba nézik azokat az emberek?? :-O
    Na ezért mondom, hogy egyre igénztelenebb a közönség. És a népszerűség ma már, a legtöbb esetben, az igényesség ellentéte. Na persze a felfedezetlen ifjak vagy az underground szubkultúrákban sincs valami "hejj de nagy!" művészet. Ami a művészetek és általánosan a kultúra hanyatlását mutatja, de te ezzel nem értesz egyet és akkor én nem is beszélnék most elb@szott társadalmunk közelgő összeomlásáról és történelmi párhuzamokról, mert az már tényleg off lenne. :-D

    On: A cikktől vártam volna egy bővebb magyarázatot, hogy végülis hogyan képzelik ezzel a 300m-es kábellel lejjebb hozni a szemetet? Mert ez, számomra nem derült ki, mégha félmondat erejéig említve is van a mágnesesség hatására keletkező elektromosság...
  • Vol Jin #20
    És mondtam én az ellenkezőjét?
  • Vol Jin #19
    Baromira jó színész mindkettő, és a film is az volt. Ha nem láttad, mit kritizálod? Ne légy már olyan, mint aki a celebvilágot ostorozza, de azért gyakorta kilóg a farzsebéből a blikk a biztonság kedvéért, hogy megszakértse az utálata tárgyát.