Balázs Richárd

Újabb rejtély a gyenyiszovai genomban

Újabb csavar került az emberi evolúció történetébe. Egy kihalt faj, a gyenyiszovai ember genomja szokatlan DNS töredékeket tartalmaz, ami egy másik csoporttól származhat. Ez egy eddig a tudomány számára ismeretlen előember fajra is utalhat, ugyanakkor ez lehet az első genetikai adat egy kizárólag a kövületekből ismert fajra.

A gyenyiszovai ember létezését is csupán egy ujjcsont és két fog bizonyítja, amiket egy szibériai barlangban találtak. Senki sem tudja, hogy néztek ki ennek a fajnak a képviselői, mivel eddig nem sikerült több fosszíliára bukkanni, ennek ellenére a genetikusoknak sikerült a teljes géntérképük igen nagyfokú pontossággal történő szekvenálása. David Reich, a Harvard Egyetem orvosi karának kutatója vizsgálta meg közelről ezt a gyenyiszovai genomot, és azt vette észre, hogy egyes területek nem illenek bele a képbe.

A genom tanúsága szerint a gyenyiszovaiak a neandervölgyiek rokonai voltak, vonaluk körülbelül 400.000 évvel ezelőtt ágazott el a miénktől, majd ezt követően vált szét a gyenyiszovai és a neandervölgyi ág. Ez azt jelentené, hogy mindkét faj egyformán különbözött külsejét tekintve a modern embertől, alaposabb elemzés után azonban Reich rájött, hogy nem ez volt a helyzet. "A gyenyiszovaiak látszólag még különbözőbbek voltak a modern embertől, mint a neandervölgyiek" - mondta, hozzátéve, hogy a gyenyiszovaiak DNS-ének 1 százalékát kitevő, a genomban szétszórt töredékek jóval idősebbnek tűnnek, mint a genom többi része.

A legésszerűbb magyarázat szerint a gyenyiszovaiak egy azonosítatlan fajjal kereszteződhettek, felvéve DNS-ük egy részét, ez a faj nem állt rokonságban a neandervölgyiekkel. Az adatok elég meggyőzőnek tűnnek. "Nagyon erős jelet látunk, nehéz lenne megkérdőjelezni" - kommentálta Reich felfedezését Johannes Krause, a németországi Tübingen Egyetem genetikusa.

Krause egyik azoknak, akik tanulmányozták a gyenyiszovai ember genomját és felmerült bennük a múltbéli kereszteződés lehetősége. Az egyetlen, amit a minimális gyenyiszovai kövületekből meg lehetett állapítani, hogy nagyon nagy foggal rendelkeztek, ami a primitívebb fajok egyik sajátossága. Ha a gyenyiszovaiak egy ősibb, náluk elmaradottabb faj képviselőivel párosodtak, az megmagyarázná nagy fogaikat.


A kérdés, vajon kikkel találkozhattak? A rejtélyes faj lehet teljesen új is, Krause azonban inkább egy már ismert fajt feltételezne, sok fajnak ugyanis csak a fosszíliái állnak rendelkezésre, genetikailag soha nem kerültek elemzésre. Chris Stringer, a londoni Természettörténeti Múzeum szakértője szerint a legvalószínűbb jelölt a Homo heidelbergensis. Ez a faj a 600.000 és 250.000 évvel ezelőtti időszakban élt, Afrikából érkeztek Európába és Nyugat-Ázsiába, vagyis a gyenyiszovaiak, akiknek az őseik hasonló útvonalat jártak be, találkozhattak velük.

A Homo erectus is egyike a lehetőségeknek, szélesebb körben terjeszkedtek, mint a H. heidelbergensis, egészen Jáva keleti részeiig eljutottak, míg a nyugati populációk, melyek tagjai megosztozhattak a gyenyiszovaiak által is lakott terülten, addigra már kihalhattak. "Nem tudjuk" - összegzett Stringer.

A kérdést a feltételezett fajok DNS elemzései válaszolhatnák meg, ez azonban koránt sem olyan egyszerű, mint ahogy hangzik. A gyenyiszovaiak és a neandervölgyiek génállománya élőhelyeik alacsony hőmérsékletének és szárazságának köszönhetően konzerválódott. Más fajok melegebb, nedvesebb területeken éltek, ahol a DNS gyorsan lebomlik. A genetikusok még a jelenlegi modern technikákkal is küzdenek a DNS kinyerésével az azonosítatlan ázsiai kövületek esetében.

Akárkik legyenek is a rejtélyes emberek, újabb adalékkal szolgáltak arra, hogy a kereszteződés gyakori volt az emberi evolúcióban. Miután közvetlen őseink elkezdtek terjeszkedni Afrikából, kereszteződtek, mind a neandervölgyiekkel, mind a gyenyiszovaiakkal. És bár a modern afrikai vadászó-gyűjtögetők soha nem hagyták el a kontinenst, a legújabb tanulmányok arra utalnak, hogy ők is párosodtak azonosítatlan emberfajokkal. Ez körülbelül 35.000 éve következhetett be egy olyan faj képviselőivel, akik 700.000 éve váltak el őseinktől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • blessyou #17
    Félorkok :-)
  • hypno #16
    Vajon hol hagyhatta el a többi fogát?
    Vagy ez az egy gurult az asztal alá?
  • god25 #15
    Ha az utolsó kép a helyszínen készült, akkor az biztos, hogy bazinagy árkot ástak, mire megtalálták azt az egy fogat. :D Az is igaz, hogy ecsettel, fogkefével és spaklival dolgoznak.
  • Katalizátor #14
    "Szaporodni is tudnak egymással."

    Valójában nem, csupán mesterségesen!
  • Oliwaw #13
    Ez nagyon egyszerű. A gyenyiszovai ember szeretett medvékkel párosodni (mint egyesek a birkákkal), lásd a nagy fogak.
  • Tetsuo #12
    Pedig pont az utolsó bekezdésében van az értelem halvány lángja. ;)
  • cateran #11
    Az hagyjan, hogy az iskolaba csak melegedni jartal, de hogy a neten logva sem vagy kepes rakeresni 1-2 alap dologra, az durva.
    Az ember (Homo), a mi fajunk az ertelmes ember (mar aki...latinul Homo sapiens)alfajunk a mai ember (Homo sapiens sapiens)
    Most kapaszkodj meg a bugyidban..volt meg olyan, hogy Homo sapiens idaltu, Homo habilis, Homo erectus, Homo heidelbergensis, Homo gautengensis,Homo rhodesiensis, Homo antecessor. Mind az emberi fajhoz tartoztak es mind megmurdeltak a tortenelem folyaman...
    Az utolso bejegyzesedet inkabb nem minositem, meg nalam is sokkal hulyebb vagy a biologiahoz, ami nem kis szo...es nem a szaporodas reszre gondolok...
  • wraithLord #10
    Az ember (Homo) egy nemzetség neve. A ma élő modern ember pedig ennek a Homo nemzetségnek egy fajába, a Homo sapiens-be, ezen belül pedig a Homo sapiens sapiens alfajba tartozik. Persze a Homo nemzetség rendszertana (mint ahogy általában a rendszertan) folyamatosan formálódik, de az biztos, hogy régebben éltek más Homo, azaz emberfajok is.

    A rendszertan mesterségesen osztályozza az élővilágot (mivel az élővilág nem diszkrét élőlénycsoportok összessége, hanem grádiensszerűen az egysejtűektől a legbonyolultabb többsejtűekig térben - és időben - folyamatosan változik).
    A rendszertannak megvannak a maga szabályai, hogy mikor tartozik két élőlény egy törzsbe, osztályba, rendbe, családba, nemzetségbe, fajba, alfajba stb.
    Manapság már leginkább genetikai alapon rendszereznek, mert ez a legegzaktabb osztályozási módszer.
    Többek között ezért változik a rendszertan is; mert ahogy fejlődik a tudomány, egyre kifinomultabb módszerek állnak rendelkezésre az osztályozásnál. Régen fiziognómia alapján osztályoztak, aztán ehhez csatlakozott a fiziológia. Ma már a genetika a rendszertani besorolás legfőbb eszköze. (Ami a már kihalt élőlények esetén kissé nehézkes, mert nem feltétlenül áll rendelkezésre részben vagy egészében ép DNS - így a kutatók kénytelenek a más, gyakorlatilag régebbi módszerekhez nyúlni, ami nem minden esetben túl egzakt, pontos.)

    Visszatérve... Minden ma létező élőlénynemzetségnek vannak ma élő, és már kihalt fajai. A Homo nemzetségnek csak egyetlen egy alfaja él ma, a "modern ember".

    Az ember által mesterségesen szelektált élőlények (itt kutyák) példája eléggé speciális eset, ilyen a modern ember háziasító tevékenysége előtt (valószínűleg :)) nem volt... De nem hinném, hogy egy mai kutatónak még a mesterséges szelekció lehetőségével is számolnia kellene... :D
  • e57 #9
    "Egy kihalt faj, a gyenyiszovai ember genomja szokatlan DNS töredékeket tartalmaz, ami egy másik csoporttól származhat."

    Iskolás biológia tanulmányaimra támaszkodva ez a mondat maga az ellentmondás.
    Ha kihalt faj, akkor nem ember. Ha ember, akkor meg nem kihalt.

    Vol Jinnel értek egyet (#5). Ez a sok ilyen ember, olyan ember, ha tényleg ember volt, akkor max különböző népcsoportok voltak. Ha meg tényleg külön fajok, akkor miért hívják embernek?

    Csak csontok alapján, egy kutyákról mit sem sejtő kutató egy csivava, meg egy komondor csontvázat tuti külön fajba sorolna. Pedig egy faj mind a kettő. Szaporodni is tudnak egymással.
  • Cefet #8
    Jó fejek vagytok... De tényleg!