Hunter

Egy mikroba műve a nagy kihalás?

Körülbelül 251 millió évvel ezelőtt a Föld fajainak több mint 90 százaléka hirtelen kihalt, amivel kapcsolatban számtalan elmélet látott már napvilágot, természeti katasztrófák egész sorát citálva elő okozóként. Egy új kutatás szerint a vesztüket nem egy pusztító meteorit, vagy egy katasztrofális vulkán kitörés okozta, hanem egy egyszerű mikroba.

A késő perm végén lezajlott tömeges kihalással kapcsolatban uralkodó nézet a mai Szibéria területén lezajlott vulkánkitöréseket jelöli meg okként, ami többek között az üvegházgáz kibocsátás drámai emelkedéséhez vezetett. Ez a forgatókönyv azonban nehezen hozható össze a puszta tényekkel, vélekedik Daniel Rothman, az MIT tudósa. A perm időszak végi, Kínából származó üledékminta elemzéséből Rothman megállapította, hogy a szén szintje túl gyorsan emelkedett ahhoz, hogy azt földtani folyamatnak tudhassák be, ellenben a mikrobák képesek lennének ilyen gyorsasággal előállítani a szén összetevőket.

Amikor Rothman csoportja elemezte a Methanosarcina - a Föld mai biogén metánjának nagy részéért felelős metanogén genomját, felfedezték, hogy a mikroba körülbelül 231 millió évvel ezelőtt szerezte ezt a képességét. Az időpont közel volt a tömeges kihaláséhoz, de nem elég közel, hogy egyértelmű kapcsolatot vonhassanak.

A Methanosarcinának hatalmas nikkel mennyiségre van szüksége a metán gyors előállításához. A csapat újra megvizsgálta a mintákat és felfedezték, hogy a nikkel szintek szinte hajszálpontosan 251 millió évvel ezelőtt tetőződtek, feltehetőleg a fémekben gazdag szibériai lávának köszönhetően. Ez arra utal, hogy a Methanosarcina váltotta ki a kihalást, magyarázta Rothman az Amerikai Geofizikai Egyesület legutóbbi ülésén.

Az elmélet még nem győzte meg igazán a geológusokat, azonban sokak szerint van létjogosultsága. "Lenyűgöző az elmélet, mely szerint egy új életforma fejlődése vezet egy kihaláshoz" - vélekedett Anthony Barnovsky, a kaliforniai Berkeley Egyetem tudósa. "A mai biológiai sokszínűség pusztulása is hasonló, amit főként a mi fajaink idéznek elő"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vol Jin #67
    "Az sg-n ha egy topikban beszelgetnek vallasrol, Istenrol, tudomanyrol, te ott vagy. Minden alkalmat kihasznalva szembeallitod a tudomanyt es a vallast, oly modon, mintha ez missziod lenne."

    A sok kényszermániás hittérítő ami probléma.

    Egyébként te még náluk is rosszabb vagy, Egy összeesküvéshívő kis pöcs vagy, aki a 9:16 képarányú tévék terjedése miatt is zsidózik.
  • Vol Jin #66
    Mondja ezt egy kényszermániás hittérítő egy tudományos magazinban az interneten. Nagyon jó.
  • radic #65
    Bocs, helyesbítek, nem kelted funkcionális analfabéta benyomását. Te egy troll vagy. További jó provokálást. :)
  • Tetsuo #64
    Lehet, hogy igazad van akkor, ha azt allitod, a Biblia nem Isten igeje...
    De hogy ezt bizonyosan allitod a te ismereteiddel, az eros bigottsagot feltetelez.
    A frocsogo, destruktiv, tamado, anti-hozzaszolasaid pedig elaruljak - azon kivul, hogy kibirhatatlan ember lehetsz - azt, hogy joval kevesbe erted a temat, amirol beszelsz, mint azt allitod.

    A tudomanyos vizsgalodashoz es annak logikajahoz sincs sok kozod.
    Pl. a katolikusok szerinti Biblia-keletkezest bizonyitottan bukonak mondod amiatt, mert a tortenetei fellelhetok mas-mas osi kulturak mitoszaiban, pedig ez eppenseggel pont a globalitasat, annak konkret bizonyossagat jelentheti.
    Es a tobbi. Rengeteg teves es vegleges kovetkeztest vonsz le sekely, egyoldalu tudasodbol.

    Az sg-n ha egy topikban beszelgetnek vallasrol, Istenrol, tudomanyrol, te ott vagy. Minden alkalmat kihasznalva szembeallitod a tudomanyt es a vallast, oly modon, mintha ez missziod lenne. A baj az, hogy a legerosebb "erveid" az ismetles, az istenkaromlas es a kurvaanyazas.
    A stilusod miatt vegul mindenki lelep, te pedig diadalittasan kijelented a taknyos monitorod elott, hogy: Na tessek! Mar megint gyozott a tudomany!
  • Tetsuo #63
    Ezzel (a nezettel) a legtobb vallasos ember tisztaban van.
    Sot, teologusok jobban vagjak az evoluciot mint barki itt az sg-n.

    Tudsz valami ujat is mondani?
  • Vol Jin #62
    Gyengébbek és agyhalottak kedvéért?

    Nem volt Ádám és Éva. Mert első ember sem volt. Mindenféle előemberből meg ma már nem is létező majomfajból alakult ki az emberiség egy átmenet folyamán.

    És én lennék a tudatlan... akinek elakarja magyarázni, hogyan alakult ki egy első emberpárból az emberiség. Sehogy bazmeg, mert soha nem volt emberből csak kettő. Ehhez elve agyilag fognod kellene, hogy a faj, mint fogalom nem létezik valóságosan, csak leegyszerűsítő modellnek jó. Nincsenek fajok, csak egyedek. Az egymással szaporodni képes, azonos genetikát hordozó egyedekre használjuk a faj kifejezést. A fajok az időben folyamatosan változnak. Olyan, mint egy bicikli, amiben kicseréljük a vázat, a kereket, az űlést, a teljes hajtásláncot, a fékeket, mindent, akkor az nem ugyanaz a bicikli lesz. Nincs konkrét határvonal, ahol megjelent az ember, mert előtte nem volt, utána meg lett. Az emberek létszáma soha nem volt kettő. Ezres populációk mindig is voltak minimum. És ha nagyon visszamegyünk az időben, akkor egy mókusszerű hörcsögféle akármiig is eljutnánk az őseinkig. Ha tovább megyünk, akkor egy halhoz érünk, stb.

    Borzalom, hogy emberek ezzel sincsenek tisztában...
    Ez az oktatás szégyene...
  • radic #61
    "Pontosan arról van szó, hogy nem ismerem az igazságot, de azt tudom, hogy mi az egyik hazugság, amit mások igazságnak hisznek."

    Nem. Te csak hiszed, hogy hazugság. Ebből is látszik, hogy sejtelmed sincsen mit jelent a tudás fogalma és mit a hité. Te egy hívő vagy. :)

    "Az is tény, hogy nem volt Ádám meg Éva, mert a biológia nem úgy működik, hogy ez lehetséges lenne."

    Miért is nem? Ha akárcsak a neten is rákeresnél a teremtéstörténetre, akkor olvashatnád, hogy eszerint Ádám és Éva nem az egyetlen, hanem az első emberpár volt. Érted a különbséget? Ha gondolod szívesen segítek és elmagyarázom.

    Mindezektől függetlenül javasolnám az általad bírált dolgok minimum részletes átolvasását és végiggondolását, mert így nagyon könnyen egy funkcionális analfabéta benyomását keltheted.
  • Vol Jin #60
    "El sem olvasta a hosszú hozzászólást amiben elmagyaráztam neki hogy "

    Dehogy nem. Sőt, ha nem tűnt volna fel, pont azért tartom emberi spekulációnak az egészet és nem isteni kinyilatkoztatásnak, mert irodalmi mű, ami mellékesen hemzseg a tudományos ismeretek hiányában összehordott fantazmagóriákkal. Van benne némi történelmi utalás, és annyi. Ja, erkölcsi maszlag is van benne. Ettől miért lenne isteni eredetű? És ha nem az, akkor miért lenne a benne vázolt istenkép hiteles?

    Rosszul gondolod. Nekem nincsenek ilyen összeesküvés elméleteim. Én arra tippeltem, hogy anyádnak vannak ilyen elképzelései. Csak kíváncsiságból kérdezem, hogy betaláltam anyádról, vagy mellément, ahogyan neked?
  • bvalek #59
    Nem is az a lényeg, hogy ember vagy a természet által preferánt tulajdonságok maradnak-e meg, hanem a hibás egyedek kiszürése. Nyilván a beltenyészet miatt gyakrabban születö deformált kiskutyákat a tenyészö és az anyatermészet is ugyanúgy kiselejtezné. Az eredmény egy meglehetösen homogén, de életképes génállományú populáció. Ez persze evolúciós szempontból hátrányos, mert a kisebb diverzitás csökkent alkalmazkodóképességet jelent, de amíg a létfeltételek nem változnak meg jelentösen, addig ennek nincs jelentössége. Az ember meg amúgy is inkább technikai eszközökkel alkalmazkodik a változatos létfeltételekhez. Mellesleg az ~50 ezer évvel ezelötti "population bottleneck" miatt az emberi génállomány amúgy is nagyon homogén, különösen az Afrikától legmesszebbre vándorolt népcsoportok körében, és pont a fentebb vázolt mechanizmus szórta ki a populációkból nagyon hamar a rokonházasságok miatti születési rendellenességeket.

    Amúgy sok igazság van abban amit leírsz, csak hát a konkrét példák sokkal árnyaltabbak mint az elmélet, szerintem elsösorban a DNS-ben lévö redundanciát becsülöd alá. Ami pedig az emberi fajt illeti, ott szerintem ne állj neki ötletelni etnográfiai ismeretek nélkül. Egy törzs nem fogad be akárkit csak úgy, és két törzs képes egymás mellett élni évezredekig vegyes házasságok nélül. Már az emberszabású majmoknál sem párzik egyszerüen mindenki mindenkivel, akkor sem ha a csapatok egy élettérben élnek és elvileg tudnának találkozni. Egy csoport dominánsá válása rendszerint a többi csoport perifériára szorulását és kihalását jelenti, nem fogadják be egymást könyörületböl (vagy körmönfont genetikai megfontolásokból). Szóval az embernél a törzs jelenti a populációt, a törzsek pedig rendszerint nagycsaládokból alakulnak ki, amiknek az eredete pedig nemritkán egyetlen emberpár. Itt a "törzs" nem modern értelemben vett kisebb népet jelent mint a honfoglaló magyar törzsek, hanem egy átlag 100-150 fös vadászó-gyüjtögetö csoportot. Annyira izoláltan képesek élni, hogy még külön nyelvjárásaik is vannak, ahhoz meg évszázados elkülönülés kell.
  • wraithLord #58
    Ezzel csak annyi a probléma, hogy kevered az evolúciót a tudatos, ember általi tenyésztéssel - mert a kettőben csak a molekuláris mechanizmusok közösek... Viszont az egyik természetes szelekció, a másik célzott mesterséges szelekció, ráadásul ökológiai, populációdinamikai szempontból is teljesen más a szituáció... Röviden.
    Ha létezik Isten, akkor persze kialakulhatott a Homo sapiens sapiens civilizáció két egyedből is akár. :D

    Nem történelmi, odaírtam zárójelben, hogy a biológia melyik területéhez kapcsolódnak leginkább.