Hunter

Az evolúció visszafordíthatóságáról tanúskodnak a poratkák

Az evolúciós biológiában is létezik egy mélyen gyökerező feltevés, ami azt tartja, hogy ugyanabba folyóba nem léphetünk bele kétszer. Amint egy organizmus specializált adottságokat fejleszt ki, képtelen visszatérni ősei életstílusához.

Ennek az elvnek neve is van. A Dollo-törvény szerint az evolúció egyirányú és visszafordíthatatlan. Ez a törvény azonban nem egyöntetűen elfogadott, olyannyira, hogy időnként heves vitákhoz vezet a biológusok körében. A Michigan Egyetem biológusaiból álló kutatócsoport egy nagyszabású genetikai tanulmányt végzett a házakban megtalálható parányi poratkákon, melyek ellentmondani látszanak Dollo törvényének.

A tanulmány szerint a poratkák, melyek ott nyüzsögnek akár a legtisztább otthonok matracaiban, ülőgarnitúráiban és szőnyegeiben, parazitákból fejlődtek ki, melyek valójában szabadon élő organizmusokból fejlődtek tovább évmilliókkal ezelőtt. "Elemzéseink demonstrálták, a házi poratkák egy parazita életformát adtak fel, hogy másodszor is szabadon élővé válhassanak, majd különböző élőhelyekhez alkalmazkodtak, köztük az emberek lakásaihoz" - állítja Pavel Klimov és Barry O'Connor az egyetem Ökológiai és Evolúciós Biológiai karának munkatársai.

Az atkák pókfélék, rokonok a pókokkal, mindkét faj nyolc lábbal rendelkezik. A házi poratkák, melyek a Pyroglyphidae családba tartoznak, a leggyakoribb allergiás tünetokozók az emberek körében, világszerte több mint 1,2 milliárd ember szenved tőlük. Az emberi egészségre gyakorolt jelentős hatásuk ellenére alig tudunk valamit evolúciós történetükről. Klimov és O'Connor kutató munkája szerint 62 különböző publikált elmélet próbál dűlőre jutni abban a kérdésben, hogy vajon a mai szabadon élő poratkák egy szabadon élő őstől, vagy egy parazitától származnak-e.

Tanulmányukban a kutatópáros mind a 62 hipotézist kiértékelte. Projektjük egy széles körű DNS szekvenálással, egy részletes evolúciós fa megalkotásával és statisztikai elemzésekkel tesztelte a közkézen forgó elméleteket. Az elkészült fejlődéstani fán a poratka a parazita atkák, a Psoroptidia terjedelmes családfáján belül jelenik meg. Ezek az atkák madarakon és emlősökön élősködnek, soha el nem hagyva a gazdatestet. A michiganiek elemzése kimutatta, hogy a házi poratkák közvetlen elődei közé tartoznak a bőratkák, akárcsak az élőállatok rühatkái, valamint a kutyák és macskák fülatkái. "Ez az eredmény annyira meglepő volt számunkra, hogy elhatároztuk, felvesszük a kapcsolatot a kollégáinkkal, az ő megerősítésüket kérve, mielőtt publikálnánk az adatokat" - mondta Klimov.

A meglepetést főként az okozta, hogy az eredmények ellentmondtak annak az általánosan elfogadott elvnek, mely szerint a specializált paraziták nem képesek visszatérni őseik szabadon élő életmódjához. "A paraziták gyorsan ki tudják fejleszteni rendkívül kifinomult módszereiket a gazda birtokbavételéhez, egyúttal elvesztve a gazdatesten kívüli funkcióikat" - magyarázta Klimov. "Sok esetben elvesztik, vagy visszafejlesztik génjeiket, mivel az adott funkcióra már nincs szükség abban a gazdag közegben, amit egy gazdatest biztosít számukra. Sok kutató ezt evolúciós szempontból visszafordíthatatlannak tartja"

O'Connor szerint felfedezésüknek az emberi egészségre is hatása lehet. "Tanulmányuk példa arra, hogy egy tisztán akadémiai kérdés feltevésével, hogyan juthatunk széles körű gyakorlatik alkalmazásokhoz" - mondta az Ökológiai és Evolúciós Biológiai kar professzora, az egyetem zoológiai múzeumának kurátora. "A poratka fejlődéstani rokonságainak ismeretében betekintést nyerhetünk immun-reakció kiváltó fehérjéi allergén tulajdonságaiba és az allergéneket kódoló génjei evolúciójába"

A kutatók 2006-ban kezdték munkájukat, 19 ország 64 biológusának közreműködésével készítették el tanulmányukat, közel 700 atkafajt gyűjtve be Észak- és Dél-Amerikából, Európából, Ázsiából és Afrikából. Egy esetben közel két évet vett igénybe, mire egy fontos parazita fajt sikerült begyűjteniük az afrikai madarakból. A genetikai elemzésekhez minden fajnál ugyanazt az öt központi gént szekvenálták.

A kérdés tehát az, hogyan alakulhattak vissza az általános nézet ellenére poratkáink parazitából szabadon élővé? Tényként kezelhetjük, hogy a korai szabadon élő poratkák "fészeklakók" voltak, és a madarak és emlősök fészkei, otthonai jelentetik a modern szabadon élő Pyroglyphidae fajok élőhelyét is. Klimov és O'Connor feltevése szerint parazita őseik különböző karakterisztikáinak kombinációja fontos szerepet játszott az állandó élősködéssel való szakításban. Ezek lehetnek az alacsony nedvesség tűrése, az erős emésztőenzimek kialakítása, ami lehetővé tette a bőr és a haj, valamint a körmök keratinos anyagainak fogyasztását, valamint a gazdatestek közötti gyakori váltogatás.

Ezek a jegyek, melyek szinte minden parazita atkát jellemeznek, az emberi civilizáció felemelkedésével az emberek élőhelyei köré csoportosuló madarak és rágcsálók fészkeihez összpontosították a fészeklakó atkákat, ahonnan már csak egy lépés volt az emberi élettér, ahol hatékony emésztőenzimjeikkel és más immun-reakció kiváltó molekuláikkal jelentős emberi allergiaforrássá váltak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zero 7th #318
    Na figyelj, akkor leírom hülyegyerekbe, mert látom, borzalom lassú a felfogásod, még a hülyék közt is kiemelkedően.

    "Egy az, hogy egy kifejlett keresztespók inkább az egy grammot közelíti, mintsem a mikrogrammokat."

    Észrevetted, de ügyes vagy! Karika kitart, cica ugrik. Simi-simi.

    "Na de azt már végképp nevetségesnek tartom , hogy valaki aki szerint, ha valami nagyon könnyű, akkor az már majdnem egyenlő a súlytalansággal"

    A pók egyik legjellemzőbb tulajdonsága(mit tud a Pókember elsősorban?), hogy nyugodtan elmászkál a plafonon, amit mondjuk egy ló már nehezebben tesz meg, pont azért, mert a póknak elhanyagolható a súlya. TÉNYLEGESEN elhanyagolható, mert nem sokat számít a pók mozgásában a kijelölt lefelé irány, sőt, képzeld, még hálót is tud szőni súlytalanságban! (Jé, nézd, a tényünk teljesen alátámasztja az egész gondolatmenet! Naháát!)
    Amikor meg fúj a szél, akkor a pókra ható legkisebb erőhatás a gravitációs erő. Valószínű jobban zavarja, mint a súlytalanság, szélviharban a pókok nemigen állnak neki hálót szőni. Meg tudod mire jó még a szél? Utaznak. Tudnak, mert a kis súlynál már számít a levegő felhajtóereje is, meg eresztenek egy fonalat, amibe belekap a szél, és máris le van küzdve a gravitációs súlyerő.

    "Hogy próbáljam úgy elmagyarázni, hogy te is megértsd mekkora ostobaságról tettél itt tanúbizonyságot?"

    Kérlek, mutasd, hol nem mondtam igazat, vagy hol van logikai hiba!

    "Tehát, a súlytalanság, az nem úgy következik be, hogy egy testet elkezdesz egyre kisebb és kisebb darabokra vágni, majd a végén az összes darabkája a súlytalanság állapotába kerül."

    Ilyeneket honnan a tökömből találsz ki? Mert én ilyet még megközelítőleg sem írtam. Ha leírsz egy ilyet, amit te találtál ki, és leostobázol miatta, akkor egyébként magadat ostobázod le, az megvan?

    "Emiatt tök mindegy mekkora a pók súlya, mert a súlyától függetlenül rettenetesen nagy különbség az, hogy súlytalanságban, vagy földi gravitációban kell e elkészítenie a hálóját."

    Nem igaz, lásd tények. Néhány próbálkozás alatt kész lett a háló. Földi körülmények közt sem mindig sikerül elsőre.
    Továbbá megint valahogy elfelejted, hogy a póknak tényleg tökmindegy, merre van a lefele.

    "Ugyanis súlytalanságban nem tudja felhasználni a súlyát (legyen az bármennyire kicsi is) arra, hogy szálat húzzon ereszkedés közben, hiszen nem tud ereszkedni."

    Igen, ez az egyetlen dolog, amit nem tud, de ez úgy tűnik, hogy nem feltétlenül szükséges művelet egy háló elkészítésénél. Ugyanis enélkül is tudnak hálót szőni súlytalanságban. Egyébként ugrani ettől még tudnak. Azt nem tudom, hogy a keresztes tud-e, de gondolom tud. Van lába...

    " Az ilyen lépések pedig nagyon fontosak a hálókészítésnél."

    A jelek szerint nem annyira.
    ...
    De most tényleg, megpróbálod megmagyarázni, hogy a pók súlytalanságban igazából nem is tud hálót szőni, hiába van itt ennek a ténye az orrunk előtt. Ez nálad megszokott, normális dolog? Mármint az, hogy mondjuk látsz az utcán valamit, és elkezded magadnak megmagyarázni, hogy az miért nem lehet ott, miért nem lehet igaz?
    Csak mert ha így van, akkor ez skizofréniagyanús, szakember segítsége javasolt... Hangokat szoktál hallani csak úgy a semmiből?

    "(De gondolom még te sem néztél végig soha egy hálókészítést sem.)"

    Gondolom súlytalanságban te sem néztél végig soha egy hálókészítést sem. Csak annyit sikerült bemutatnod, hogy te, ha pók lennél, hülye lennél súlytalanságban hálót szőni, mert ereszkedni akarnál, azt meg pont nem lehet.
    De egyébként te sem nézhettél végig túl sok hálószövést, ha az ereszkedés az egyetlen módszer, amit ismersz... Szerencsére a pókok, amiket vittek, nem voltak ilyen hendikeppesek.

    "Így igen nagy szenzációnak tartom, hogy a pókok mégis megtudták szőni a hálójukat az űrállomáson. "

    Ez csak azért van, mert egy idióta vagy, akit könnyű szórakoztatni, meg mert szar lennél póknak.
  • Zero 7th #317
    Ja, hogy már le is írtam, csak köpni-nyelni nem tudtál rá továbbra se... El is felejtettem már.
  • Zero 7th #316
    Ja, sarkítottam a súllyal, ügyes vagy, a legtöbb hülyének fel sem tűnt.

    Az ugye megvan, hogy nem cáfolsz semmit, csak rácsodálkozol dolgokra? Tudod, a tényekkel vitatkozz, ne velem!
    1. A tény: a pók a súlytalanságban is megszövi a hálót
    2. Az állításom: a pókot nem nagyon zavarja a súlytalanság

    Cáfold az állítást, vagy döbbenj rá, hogy a saját ostobaságodon röhögsz!
  • Shiny Copperpot #315
    Még mindig itt karatézol? A profi trollok ilyenkorra már győznek! Ja látom már a győzelmi jelentést: "Na megyek, mert ez nekem túl primitív és meddő vita." :)
  • Tau Tang Wou #314
    Eddig se értetted.
  • Tau Tang Wou #313
    Te ezt nem értheted.
  • Tau Tang Wou #312
  • Zero 7th #311
    NEM tökéletes hálót sző, hanem sűrűbbet, mint gravitációs környezetben. Innentől mi a kérdés?
  • ManoNegra #310
    Azért tényleg szép teljesítmény egy póktól, hogy súlytalanság állapotában szinte tökéletes hálót sző, mert ilyen tapasztalatra semmilyen ésszerű körülmények közt nem tehet szert tapasztalatra. Hogy csinálta? Elrugaszkodott? (mivel ereszkedni nem tud)
  • Zero 7th #309
    Menekülsz, mert érvek hiányában sarokba szorítottunk.