MTI

A felmelegedés miatt kétszer is csökkent az emlősök testmérete

A több mint 50 millió évvel ezelőtt lezajlott globális felmelegedési hullámok hatására kétszer is csökkent az emlősök testmérete, méghozzá jelentősen - állapították meg amerikai egyetemi kutatók, akik nem tartják kizártnak, hogy hasonló jelenség következhet be a mostani, ember okozta klímaváltozás nyomán is.

A tudósok már korábban felfedték, hogy a hozzávetőleg 55 millió évvel ezelőtti, mintegy 160 ezer évig tartó felmelegedési időszakban az emlősök - például a főemlősök, a ló- és a szarvasfélék - jóval kisebbek lettek, mint a bolygót sújtó forróság előtt. A tudomány a földtörténetileg viszonylag rövid, a paleocén és az eocén korszak határán bekövetkezett klímaváltozást paleocén-eocén hőmérsékleti maximumként - angol rövidítéssel: PETM (Paleocene-Eocene Thermal Maximum) - néven tartja számon. A globális átlaghőmérséklet mintegy 5,6-7,8 Celsius-fokkal emelkedett a periódus csúcspontján.

Philip Gingerichnek, a Michigani Egyetem őslénytankutatójának vezetésével amerikai tudósok egy csoportja most arra a következtetésre jutott, hogy volt egy második, az előzőtől független felmelegedési hullám is, méghozzá nagyjából 53 millió évvel ezelőtt, amely hasonló "töpörödési" következményekkel járt az emlősfajokra nézve. (A jelzett periódust eocén hőmérsékleti maximumnak - ETM2 (Eocene Thermal Maximum 2) - nevezték el; durván 80-100 ezer évig tartott, és hatására 4,5 Celsius-fokkal lett magasabb az átlaghőmérsékletet a Földön.) "Az a tény, hogy a jelenség kétszer egymás után megismétlődött, nagyban alátámasztja meggyőződésünket, hogy ok-okozati összefüggésről van szó, nevezetesen arról, hogy a globális felmelegedésre adott különös válaszként az emlősfajok testmérete jelentősen csökkent a múltban" - idézte a michigani professzort a ScienceDaily.


A tudós kollégáival a wyomingi Bighorn-medencében talált zápfog- és állkapocsmaradványokat vizsgálta, és azok nagyságának változása alapján következtetett a testméret módosulására. Elemzéseik azt mutatták, hogy az ETM2 ideje alatt is zsugorodtak az emlősök, de nem olyan mértékben, mint a PETM-kövületek esetén. Például a páratlanujjú patások rendjéhez tartozó kihalt nem, a lófélék egyik ősének tekintett, eleve törpenövésű, 60-90 centiméter hosszú és 25-45 centiméteres marmagasságú Hyracotherium - vagy más néven Eohippus - csaknem 30 százalékkal ment össze a PETM idejében, míg a második hőhullám alatt "csupán" 19 százalékkal lett kisebb. Később, az évezredek során az állatok visszanyerték rendes testméretüket.

Gingerich megemlítette, hogy a paleocén-eocén felmelegedéseket egyes tudósok szerint a tengerfenéken képződött metánklatrátok kiszabadulása okozhatta, bár egyértelmű következtetések még nincsenek. (A latin "klatrát" elnevezés a jég-metán anyagkombináció szerkezetére utal: a jégkristályok által formált apró ketrecek csapdába ejtik a metánmolekulákat.) A metán még inkább hozzájárul az üvegházhatás kialakulásához, mint a szén-dioxid. A mostani vizsgálatokban részt vevő amerikai kutatók úgy vélik, hogy a testméret csökkenése az emlősök általános evolúciós válasza lehet a szélsőséges klímaváltozásokra, és bizonyos fajok előre megjósolhatóan hasonló természetes reakciót mutathatnak a jövőbeli globális felmelegedések idején is.

A michigani professzor 2006-ban felvetette, hogy az emlősök "visszafejlődése" valószínűleg a megnövekedett szén-dioxid-tartalmú környezetben termő növények alacsonyabb tápértékének tudható be: a növények gyorsabban érnek be, de tápértékben szegényebbek lesznek, a növényeket fogyasztó állatok pedig kisebb testmérettel alkalmazkodnak a táplálékforrás satnyulásához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Looooser #20
    a pontos eljárást nem ismerek de a sarki jégtakarókból vett mintákból pontosan (majdnem pontosan) kimutatható a a rétegenkénti elváltozás évekre/korszakokra vissza vezethetően
  • errorista #19
    hogy mérik a Föld átlaghőmérsékletét, és mi alapján számolják ezt vissza?
  • errorista #18
    ,,Akkoriban biztos ilyen belassult állatok voltak amik évekig rágtak egy adag füvet hogy megfagyjanak. Vagy nem..."

    a példád a lokális hőm. változással van összefüggésben, a téma pedig a globális hőm. változás időtartama...
  • lapaleves #17
    igen. a kettő között meg ugyanúgy vannak bizonyítékok arra, hogy nem volt közben hirtelen +/- több fokos eltérés.

    "vannak hiteles adataink és sokszor még azokat is vitatják."

    ja, az ilyen tudósok, mint te. még jó, hogy nem ettől függ, hanem hogy van-e bármilyen bizonyíték ilyesmi kiugrásra. csakhát senki se talált még, pedig a fizika meg a kémia azok elég konstansak, és van elég nyoma minden változásnak.
  • torreadorz #16
    Az hogy csak 100 évre visszamenőleg vannak hiteles adataink és sokszor még azokat is vitatják :)

    "amin rajta van 100 millió évekre visszamenőleg a hőmérséklet alakulása, merthogy ugye némiképp ismert."

    Úgy érted évtizedenkénti lebontásban? mert arról szivesen olvasnék küldhetnél egy linket.

    Tudniillik manapság 10 éves időjárási eltérésekből próbálják kiokoskodni a jövőt, miközben százezer éves intervallumokban van csak becsült mérési eredményünk.
    Értsd: tudjuk hogy 50 millió éve kb hány fok volt, meg 51 millió éve, csak arról nincs fogalmunk hogy 50 millió 5 éve meg 50 millió 55 éve hány fok volt.

  • lapaleves #15
    ti tényleg ennyire hülyék vagytok, hogy minden héten leálltok értetlenkedni évtizedes, mindenki által elfogadott kutatási eredményeken?

    oké, olvasás nem az erős oldal. de minden héten még be is rakja valaki azt a kurva grafikont, amin rajta van 100 millió évekre visszamenőleg a hőmérséklet alakulása, merthogy ugye némiképp ismert.

    akkor mi a kérdés? hogy mi a fura cikkcakk a kockás háttér előtt?
  • torreadorz #14
    Milyen gyors? És honnan tudod hogy régen milyen gyors volt?

    Nyilván régen nagyon lassan történtek az időjárási anomáliak, ezért is találtak megfagyott mamutot ami még rágta a szájában lévő füvet amikor megfagyott...

    Akkoriban biztos ilyen belassult állatok voltak amik évekig rágtak egy adag füvet hogy megfagyjanak. Vagy nem...

    Amúgy is juj jön a globális felmelegedés ami még sosem volt, az nem számít hogy az antarktisz alól néhány ezer éves megfagyott növényeket ásnak elő a kutatók és senki nem teszi fel a kérdést hogy hogy lehetett ott néhány ezer éve növény... Csak tán nem azért mert ott nem volt ott a jégsapka?
  • ugh #13
    Csak mivel nem regota figyelk, igy nem tudhatjak, hogy a gyors valtozas nem teremszetes e?
    EEErtem?
    Ja, de tudjak, mert akik az uj ado formakat akarjak beszedni azok megmondtak nekik. Lasd Al Gore nevu pocsarcut es korrupt gennyes tarsait.
  • ugh #12
    Amit mondassz reszben igaz azon az egevon ahol most a sivatagok vannak.
    De sehol mashol.
    Csak gondold vegig.
    Magasabb ho elolvadnaka jehegyek ami megemeli a tengerszintetet ami megnoveli a parolgo feluletet ami amugy is a magasabb homerseklettol eleve jobban parolog.
    Gyak egy szaunat kapsz.
    Az hogy hol lesz sivatag meg hol nem, csak a legkor mozgasa hatarozza meg onnatol kezdve.
    Mondjk most is.
  • bdzsana #11
    Az okos klimatológusok nagyon is jól tudják, hogy az éghajlat változik állandóan beavatkozás nélkül nagyon lassan. Viszont ilyen gyors éghajlatváltozást soha nem derítettek fel ezért okolják az embereket (na meg ehhez kapcsolódó más bizonyítékok miatt) Érteem?