Hunter

Kulcsfontosságú volt a dobás az evolúciónkban

Egyetlen főemlős sem képes olyan erővel dobni, mint az ember, nem véletlenül tekinthető ez a képesség egy rendkívül fontos lépésnek az evolúciónkban.

A vállizmok energiatárolása meghatározó tényezője dobó képességünknek, állapította meg a washingtoni George Washington Egyetem kutatócsoportja, akik sportolókkal végeztek elemzéseket.

Más főemlősök is képesek dobni, az emberek hatékonyságát azonban meg sem közelítik. "A csimpánzok hihetetlenül erősek és atletikusak, egy felnőtt hím csimpánz ennek ellenére csak óránkénti 20 mérföld körüli sebességgel tud dobni, ami egyharmada egy a 12 évesek ligájában játszó dobójátékos dobási sebességének" - utalt a baseball játékra Neil Roach, a kutatás vezetője, melyben a fej fölötti lendítés dominál, de elég, ha csak a hógolyózásra gondolunk.

A kutatók 20 dobójátékokban edződött fiatal férfit tanulmányoztak, egy 3D-s kamerarendszer alkalmazásával felépítve mozgásuk biomechanikai modelljét. Roach felismerte, hogy a vállizmok energiát tárolnak, ezáltal erősebbé teszik a dobást. Véleménye szerint ez a tárolási képesség körülbelül 2 millió évvel ezelőtt jelenhetett meg először, a Homo erectus esetében.

Az emberi váll jelentősen eltér majom őseinkétől, vállgödreink jóval nyitottabbak, mint például a csimpánzoké. "Amikor az ember dob, először hátra forgatjuk a karunkat, a célponttal ellentétes irányba" - magyarázta Roach, hozzátéve, hogy a kar "felhúzásának" fázisa során kinyújtjuk a váll szalagjait és az inakat, energiát tárolva el. "Amikor ez az energia felszabadul, a kart előre gyorsítja, előállítva az emberi test leggyorsabb mozdulatát, ami egy nagyon gyors dobást eredményez"

Roach dobási modellje meggyőző, a Homo erectus vállai pedig ugyancsak különböznek a csimpánzokétól, értékelte a kutatást Jill Rhodes, a madison-i Drew Egyetem szakértője. "A dobás valószínűleg a legfontosabb dolog volt a vadász viselkedés szempontjából, hatékony és biztonságos zsákmányszerzést biztosítva őseinknek" - mondta Roach. "A kalóriában gazdag hús és zsír fogyasztásának növelése lehetővé tette őseinknek az agy és a test térfogatának növelését, ezáltal új területek felfedezését, melyek mind hozzájárultak a modern ember színrelépéséhez"

Az antropológusok régóta feltételezik, hogy a Homo erectus egy húsban jóval gazdagabb étrenddel rendelkezett a korábbi hominidoknál, mint például az Australopithecus, melynek tagjai főként növényeken éltek. A Homo erectus meglehetősen eltérő is volt megjelenését tekintve, csontvázuk lazább szerkezetű, végtagjaik hosszabbak, agyuk pedig nagyobb volt. "Ez a változás elég gyorsan következett be" - mondta Rhodes, aki szerint ezért részben a húsfogyasztás növekedése felel.

Az előemberek harapása is gyengébbé vált a Homo erectus idejében, állapította meg egy másik tanulmány. Carolyn Eng, a Harvard Egyetemen ősi koponyákat tanulmányozott munkatársaival, melyek arra engednek következtetni, hogy az előemberek rájöttek, hogyan dolgozzák fel az élelmet, puhára verve, vagy akár megsütve azokat, mellyel kevesebb ráfordítással több energiát nyerhettek ki. "A főtt étel több időt ad, amit előtte rágással és emésztéssel töltöttek, emellett növeli a tápanyagbevitelt is" - mondta Rhodes. "Ez ugyancsak egy fontos viselkedésbeli alkalmazkodás lehetett. A rágásra és emésztésre fordított idő csökkentésével idő és energia szabadult fel, melyet más tevékenységekre, például szocializálódásra és eszközkészítésre fordíthattak"

Jóval később, talán 70.000 évvel ezelőtt a vadászat egy újabb nagy lépést jelentett, amikor az ember megtanulta az igazi dobófegyverek elkészítését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Nailyenugysincs #24
    hol vannak már a régi jó viták az evolúciós cikkeknél...
  • Moha Mahnian #23
    A pigmeusok, egészen mostanáig, olyan íjakkal vadásztak, amiknek a hatótávolsága 20 lépés. Meghajlítasz egy ágat, rákötsz egy madzagot, és van is egy ennyit tudó íjad! Egyszerű, de hogy jössz rá erre, ha még nem láttál ilyet? Ezt, és az eldobott köveket a nagytestű állatok is megérzik, a közepesekre nagyon veszélyesek tudnak lenni.
  • teddybear #22
    Én sem vagyok valami jó dobó, de azért nem állnék ki egy féltégla ellen. Kissé nagyot ütne rajtam.

    Lándzsa: Azért az egyenes bot is nagyot tud sebezni, és előbb-utóbb dobják is, mert úgy hatékonyabb. Főleg csoportos vadászatban, azok akik jobb lándzsavetők, eldobják, akik meg nem, azok döfködnek vele. Szépen kiegészítik egymást.
    Egyébként megfigyeltek csimpánzokat már, hogy letört ággal döfték le a faodúba menekült cerkófot, aztán széttépték, és megették.
    Ami pedig az íjat illeti, hát ha nem volt elég erős, akkor méreggel kenték be a vesszőt, hogy elég hatékony legyen. Épp úgy, mint a fúvócső lövedékét.
    Ha ilyesmitől függ a vacsora, meglehetősen találékony az ember.
  • Archenemy #21
    Egy izomból odacsűrt kő kevés kárt tesz egy közepes testű állatban? Hát.... Meg hát ha egy horda dobál meg valamit, annak is megvan az ereje. A megkövezésekben is csak meghaltak valahogy az emberek.
  • Fbn Lx #20
    akkor én közelebb állok a csimpánzhoz, sosem voltam tól jó dobásban, és nem is szeretek dobni
    egyébként nem nagyon értem, hogy milyen módon segítette az embert ebben a korai szakaszban a dobás képessége
    egy eldobott pattintott kő vajmi kevés kárt tesz egy közepes testű állatban, kis állatot kővel dobálni sem hiszem, hogy túl hatékony
    abban sem vagyok biztos, hogy 2 millió évvel ezelőtt olyan botokat faragtak volna, amik szépen repültek és belevágtak az állat húsába. az, hogy döftek vele, az még oké, de a dárdahajítás sokkal fejlettebb eszközöket igényel, és ha azt nézzük, hatékony íjat sem tudtak készíteni körülbel 10ezer évvel ezelőttig.
  • duke #19
    Ez se rossz otlet, de szerintem eleg nehez lenne olyan embert talalni, aki soha nem gyakorolta a dobast, meg gyerekkoraban sem. Talan par ELTE-s hulyegyerekekkel lehetne kiserletezni, akik nem tudjak mekkora a halozati feszultseg, es soha eletukbe semmilyen testmozgast sem vegeztek meg.
  • qrd0xQSt2rdvnu #18
    Valóban az UFÓ-k állnak a dolog mögött, de nem abban a formában, hogy ők alkották meg a dobálózó embert, hanem olyan összefüggésben, hogy az emberek az UFÓ-kat dobálták. És ahhoz, hogy el is találják azokat a fránya gyorsan és magasan repülő UFÓ-kat, nagyokat és erőseket kellett dobniuk.
    Amikor nem vigyáztak, akkor simán a saját fejükre visszahullt a kőzápor. Ettől vagyunk olyan nagyfejűek... XD
  • Tetsuo #17
    A cím alapján az ugrott be, ahogy a 2001: Űrodüsszeiában az Australopitecus (vagy mi) feldob egy csontot a levegőbe, majd űrállomássá "változik". :)
    A cikk, a szokásos bulvárjellege miatt nem érdemel további említést. ;)
  • cateran #16
    Hat lehet, hogy pl a csimpanz nem dobalozik annyit, de ha rossz passzban van, siman szetszed puszta kezzel 1 kozepes meretu jarmuvet.......
  • fade2black #15
    Nem egyszerübb keresni egy hasonló életszakaszban lévő embert akinek nem volt labdadobása?

    Amúgy emlékszem nálunk tesin 4.ben volt elöször labdadobás és átlagos 32m dobtam. :)