• wraithLord
    #10
    Az ember (Homo) egy nemzetség neve. A ma élő modern ember pedig ennek a Homo nemzetségnek egy fajába, a Homo sapiens-be, ezen belül pedig a Homo sapiens sapiens alfajba tartozik. Persze a Homo nemzetség rendszertana (mint ahogy általában a rendszertan) folyamatosan formálódik, de az biztos, hogy régebben éltek más Homo, azaz emberfajok is.

    A rendszertan mesterségesen osztályozza az élővilágot (mivel az élővilág nem diszkrét élőlénycsoportok összessége, hanem grádiensszerűen az egysejtűektől a legbonyolultabb többsejtűekig térben - és időben - folyamatosan változik).
    A rendszertannak megvannak a maga szabályai, hogy mikor tartozik két élőlény egy törzsbe, osztályba, rendbe, családba, nemzetségbe, fajba, alfajba stb.
    Manapság már leginkább genetikai alapon rendszereznek, mert ez a legegzaktabb osztályozási módszer.
    Többek között ezért változik a rendszertan is; mert ahogy fejlődik a tudomány, egyre kifinomultabb módszerek állnak rendelkezésre az osztályozásnál. Régen fiziognómia alapján osztályoztak, aztán ehhez csatlakozott a fiziológia. Ma már a genetika a rendszertani besorolás legfőbb eszköze. (Ami a már kihalt élőlények esetén kissé nehézkes, mert nem feltétlenül áll rendelkezésre részben vagy egészében ép DNS - így a kutatók kénytelenek a más, gyakorlatilag régebbi módszerekhez nyúlni, ami nem minden esetben túl egzakt, pontos.)

    Visszatérve... Minden ma létező élőlénynemzetségnek vannak ma élő, és már kihalt fajai. A Homo nemzetségnek csak egyetlen egy alfaja él ma, a "modern ember".

    Az ember által mesterségesen szelektált élőlények (itt kutyák) példája eléggé speciális eset, ilyen a modern ember háziasító tevékenysége előtt (valószínűleg :)) nem volt... De nem hinném, hogy egy mai kutatónak még a mesterséges szelekció lehetőségével is számolnia kellene... :D