Balázs Richárd

A NASA nélkül nem megy...

Ennyit az űrcowboyokról. Az első magán finanszírozású Mars-küldetés mögött álló multi-milliárdos Dennis Tito máris a NASA ajtaján kopogtat segítségért. A fejlemény felrázhatja a magán űrrepülési ipar legidealistább álmodozóit.

"Nem tudják kizárólag egymagukban megoldani, különösen egy ilyen ambiciózus küldetést" - nyilatkozott John Lodgson, a George Washington Egyetem Űrpolitikai Intézetének egykori szakértője. "Ez a valóság felismerése." Tito nonprofit küldetése, az Inspiration Mars eredetileg teljes egészében a kereskedelmi űreszközökre támaszkodott volna űrhajósainak 2018 elejére tervezett földkörüli pályára állításához. A legénység a bolygók pályáinak ritkán tapasztalható közelségét használná ki, hogy 501 nap alatt eljusson a Marsig, majd visszatérjen a Földre anélkül, hogy leszállnának a vörös bolygón.

Egy új, november 20-án közzétett architektúra tanulmány azonban egyértelművé tette, hogy a terv nem működhet a NASA SLS űrrepülési rendszere, egy nehézsúlyú hordozó rakéta nélkül, ami még fejlesztés alatt áll és a tervezet szerint 2021-re fog készen állni az emberek űrbe juttatására. Tito, az első űrturista, aki februárban hozta létre az Inspiration Mars Alapítványt, az amerikai képviselőház űr-albizottsága előtt kérte erőik egyesítését. A küldetés NASA misszióvá válna, kikerülve a magán űrrepülés kategóriájából és akár 700 millió dollárból is megvalósíthatóvá válhatna, amit az amerikai űrügynökség biztosítana, bár ez utóbbinak ellentmond a NASA állásfoglalása.

Az Inspiration Mars műszaki vezetője, Taber McCallum szerint mindent megtettek, hogy ne kelljen bevonni a NASA-t, azonban kudarcot vallottak. "Valóban kereskedelmi alapokra akartuk helyezni. Ezt próbáltuk minden erőnkkel elérni" - nyilatkozott. A gondot az a hatalmas eszköz mennyiség okozza, ami egy emberi küldetéshez szükséges. A legénységnek kell egy modul, ami életben tartja őket az utazás alatt, 501 napra elegendő élelem, sugárpajzs, valamint egy másik kapszula, ami megóvja őket az atmoszférába történő nagysebességű visszatérés viszontagságaitól. Mindezt feljuttatni az űrbe a legénységgel együtt kivitelezhetetlen a jelenlegi űreszközökkel, állapította meg a jelentés.

Ha több részre tagolják is az űrbe juttatást, az összes felszerelés feljuttatásához legalább három kilövésre lenne szükség a tervbe vett kereskedelmi űreszközökkel, még a SpaceX Falcon Heavy rakétájával is, ami az első útja előtt áll. Ehhez társulna még egy utolsó kilövés a legénységgel. Amint minden pályára áll, a moduloknak automatikus dokkolást kell végrehajtaniuk, valamint újra kell tölteni azokat hajtóanyaggal, mindezt körülbelül egy hét alatt. Ezzel szemben az SLS teherkapacitása több mint duplája a Falcon Heavy-nek és az embereket leszámítva mindent egyetlen nekirugaszkodással az űrbe juttathat. "A fizika az fizika" - mondta McCallum. "Azt hittük mindezt meg tudjuk oldani emberbaráti alapon, a kormány kihagyásával. Azon vettük észre magunkat, hogy az kell mondjuk, igen, az SLS kell a Mars eléréséhez! A NASA-nak igaza volt!"

Még az SLS alkalmazásával is igen szorosnak ígérkezik az ütemterv. A NASA rakétájának első próbarepülésére aligha kerül sor 2017-ig, és a legénységet pályára állító modul sem került még véglegesítésre, bár ezen a téren az Inspiration Mars továbbra is a kereskedelmi szektorra számít, például a SpaceX átalakított Dragon kapszulájára. A kedvező együttállás kihasználásához azonban az űrhajósoknak legkésőbb 2018. január 5-én el kell hagyniuk a földkörüli pályát.

Éppen ezért Tito bejelentett egy B-tervet, ami a Mars, a Föld és a Vénusz 2021-es együttállására alapoz, így az űrhajó a Vénusz irányába elindulva bolygószomszédunk gravitációját kihasználva lendületet vehetne, és egy vargabetűvel nekivághatna a Marsnak. A legénység 800 kilométerre közelítené meg a Vénusz felszínét és mindössze 80 nappal lenne hosszabb az utazás összidőtartama. "Így több időnk lenne a rendszer megépítésére és két bolygó mellett haladhatnánk el egy helyett" - mondta Tito, hozzátéve, hogy így a visszatérési pálya is enyhébb lehetne, csökkentve a belépési sebességet.

A későbbi dátummal a rivális orosz és kínai űrügynökségek lépéselőnybe kerülhetnek, ezért Tito a kongresszus előtt a nemzeti büszkeséggel igyekezett érvelni. Azt még nem tudni, hogy ezzel sikerül-e hatnia a törvényhozásra, Tito azonban két héten belül számít egy új törvényjavaslatra, ami a NASA és az Inspiration Mars együttműködését kezdeményezi. Mint az utóbbi évtizedekben mindig, most is a pénz lesz a döntő, miközben a kongresszus költségvetési bizottsága a teljes emberi űrrepülés megnyirbálását javasolja. "Az ügynökség hajlandó műszaki és programbéli szakértelmének megosztására az Inspiration Marssal, azonban nem tudja magát elkötelezni a költségek megosztása mellett" - olvasható a NASA állásfoglalásában.

A kockázat is komoly gátat szab. "Úgy vélem ez elképesztően kockázatos egy első SLS küldetésnek" - mondta Lodgson. "Ez olyasvalami, ami rengeteg egyeztetést igényel." Amennyiben a kongresszus elfogadja Tito ajánlatát, az segítene újra értelmet adni az USA emberi űrprogramjának. Annak ellenére, hogy a NASA-nak vannak tervei egy aszteroidára irányuló Mars-közeli küldetésre, az SLS jelenleg nem rendelkezik egyértelmű célponttal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • orbano #72
    milyen órán tanultad az isiben, hogy a környezet észlelésének egyetlen és elfogadható módja a látás? ennyi erővel:
    1. ha látsz egy macskát a TV-ben, akkor az bizony a szobádban van, hiszen látod
    2. amit látni vélsz, az is csak egy közvetett észlelés, csak azt tudod, hogy a fotonok úgy stimulálják a retinádat, mintha az egy macskáról verődne vissza. lehet igazából a Mátrixban vagy. Ezt Descartes már kifejtette (aka. gondolkodom, tehát vagyok).

    ezzel a tudomány nem sokra megy. a TAPASZTALTATOKKAL viszont sokkal többre. amik alapján a gyakkorlatban HASZNÁLHATÓ elméletekkel, azaz MODELLEKKEL állnak elő. tök mindegy, hogy mi az abszolút igazság, amit soha nem tudsz meg, a lényeg, hogy működik. A v1 sebességgel mozgó vonatról kilőtt v2 sebességű lövedék sebességére is tök jó a hétköznapokban a v1+v2 közelítés, senkit nem érdekel, hogy igazából nem így van, ettől még tök jó fegyverrendszereket terveznek a mérnökök, nem kell hozzá relativitáselmélet.
  • Irasidus #71
    "ogy ami manapság a kozmológia terén megy az sokkal inkább találgatás mintsem tudományosan alátámasztott tények."

    Ezt honnan veszed?
  • torreadorz #70
    Szerintem alapvetően egyetértünk, csak arra akartam rávilágitani hogy ami manapság a kozmológia terén megy az sokkal inkább találgatás mintsem tudományosan alátámasztott tények.

    Ez nem baj, mert igy fejlődik a tudomány és hát nyilván jelenleg erre vagyunk képesek maximum, csak ez miatt a helyén kell kezelni a dolgokat.
  • figyu #69
    "Mellesleg rakétákat használtak."
    "Tüzijátékot használtak a harcban."

    Vicces, hogy mindkettő így egyszerre igaz. Valami bambusz rakéta volt. Tényleg rakétahajtás, csak nem a mai ballisztikust kell elképzelni, hanem a tüzijátékot.
    Azét volt harcértéke, de inkább pszihológiai. De az se rossz: Én is beszarnék, ha elsőre látnám. Föleg barbárként, ha éppen a klánom a fejlett Kínának támad. És még sötét is van...
  • figyu #68
    A világegyetem azért volt statikus, mert fogalmuk se volt róla, és így nem kellett a keletkezési problémákkal foglalkozni. Csak egy elmélet volt. Egy magyarázat a keletkezéstre: igy van örökkön-örökké és kész.
    Aztán a 60-az évekbeb a kozmikus háttérsugárzás meg erősen bizonyította a nagy bumm elméletet, így az már nem csak elmélet.
    Tehát egy bizonyítatlan elméletet lecseréltek egy bizonyítottra.
    Ezért elismerés érdemelnek, nem olyan következtetést, hogy "aki egyszer téved, az mindig téved". És még csak nem is tévedtek. Ismétlem: csak egy elmélet/felvetés volt.

    Az igaz, hogy a Howking sugárzás nem bizonyított. De szerintem(!) a fekete lyuk már az.


    "A színképelemzés is addig müködik amig rá nem jössz hogy van valami köd közted és a megfigyelt objektum között"
    ez jó, erre nem gondoltam.
    Talán kompenzálható (amatőr vagyok, nem igazán értek hozzá, csak ötlet): ha köd akkor főleg hidrogén. Az ilyenkor 2x jelenik meg a szinképben. A közellebbi vöröseltolódású a köd, a távolabbi a csillag.
  • torreadorz #67
    Nincs minek utánnaolvasni. Olyannyira találgatás hogy volt már hogy a világegyetem statikus, ja mégsem tágul, ja mégsem gyorsulva tágul, ja wtf nincs elég anyag akkor jöjjön a sötét anyag és igy tovább mindez mindössze 50 év alatt.

    A színképelemzés is addig müködik amig rá nem jössz hogy van valami köd közted és a megfigyelt objektum között ami megváltoztatja az egészet. Volt rá példa, hirtelen át is kellet gondolni hogy milyen messze is van az adott objektum meg hány milliárd éves a világegyetem.

    De ugyanigy a fekete lyuk is olyannyira nem találgatás hogy az volt hogy onnan aztán bizisten semmi nem jöhet ki mert akkora a gravitáció, aztán most meg ja mégsem mégiscsak kijön belőle valami...

    Persze nem azt mondom hogy nem léteznek, csak azt hogy ezek müködése merő találgatás és kb. 10-15 évente homlokegyenes az ellenkezőjéről győzködik egymást a csillagászok.
  • Vol Jin #66
    Tüzijátékot használtak a harcban. Sőt a katapultokkal bombáztak is puskaport az ellenre. A csőből kilövés ami nem jutott eszükbe. Az ágyú. De azonnal ők is átvették.
  • figyu #65
    "Mivel még senki sem látott élőben fekete lyukat, igy aztán minden csak találgatás körülötte, tökmindegy hogy ki mondja."
    Látni tényleg nem láttuk, de azt igen, hogy:
    1. tömege meghajlítja a fényt.
    2. körölötte keringő társcsillag valami körül kering.

    "Ez egyébként igaz a csillagászat nagy részére is minden csak találgatás kb. nulla valós bizonyiték nélkül. Kivétel a közeli dolgok mint mondjuk a Naprendszer"

    Ez igy nagy ostobaság. Pl. szinképelemzéssel nagy pontossággal meghatározható egy több ezer fényévre lévő csillag: légköre(!) és távolsága (vöröseltolódás).

    És ez csak egy vizsgálat, van sokféle. És lesz még érdekesebb: építik a gravitáviós hullám detektort(!). Először olvass utána (kozmológia) aztán alkos véleményt.
  • figyu #64
    " Kérdés, hogy ezeknek hány százaléka származik a Napból. Ha elég sok, akkor irányított védelemre van szükség."
    Sajnos a döntő többsége nem a Napból jön. Ezt egy napfogyatkozás alkalmával könnyen kimérték.
    Erre utal a neve is: kozmikus sugárzás. Azt nem értem miért sugárzás, ha "proton, elekron és atommagok"?

    "Valeri Polyakov összesen 678 napot töltött az űrben, ebből 437 napot folyamatosan. A rajta végzett orvosi vizsgálatok egyébnként azt vetítik elő, hogy az ember képes lehet egy Mars-utazásra."
    Minden bizonnyal a földközeli pályán keringő űrállomáson volt, a mágneses védelem alatt. Illetve itt valószínűségről van szó: valyon hány találta el? Nagy a szerencse faktor: ha 2m-el arrébb lett vona... Az ember képes Mars-utazásra, csak x% hogy rákos lesz. Kérdés, hogy mennyi az x? Úgy emlékszem a NASA ezt számolta, és nem volt megynyugtató az eredmény. Kell a pajzs. Vagy sokkal gyorsabban kellene odajutni.
    És ha ez nem lenne elég: a Marson is kell a pajzs: Kevesebb légkör és nincs saját mágneses pajzsa. Mehetünk a föld alá. Pedig szép lenne a kilátás.
  • figyu #63
    Szólni kéne nekik, hogy a sugárpajzs, hát az nincs. Közel fénysebességgel rohangáló atommagokat kéne megfogni.