7
  • Irasidus
    #7
    Egyszer már felhívtam a figyelmedet arra, hogy rossz a példa, a példádból kiindulva nem az űrsikló építőjét díjazzák, hanem azt a fizikust aki felment az űrsiklóval és kísérletileg igazolt egy olyan dolgot, ami eddig senkinek sem sikerült. Az "üzemeltető" jelen esetben olyan fizikusok csapata akik évekig dolgoztak a Higgs-bozon kísérleti igazolásán, avagy cáfolásán. Egyáltalán nem ismeretlen emberek, komoly, nagy tudású fizikusok, doktorok ők... A kísérleti fizikához is kiugró zsenialitás kell, ugyanis az kevés, hogy valaki kiagyal valamit, ha kísérletileg nincs igazolva - az annyit ér, mint a papír amire leírták. A kísérleti fizika és az elméleti fizika egymásra épül.
  • Molnibalage
    #6
    Az LHC mint szerkezet létrejöttéhez annyi kapcsolódó műszaki haladás kellett, hogy csak magának az "üzemeltetőnek" adni a díjat elég furcsa. Mintha egy ember díjaznál pl. az űrsikló tervező közül vagy csak egy céget. Az LHC-ban az emberi kreativitás és műszaki haladás összességét látod. Ellenben az elméletet, hogy van ilyen nem egy szem ember alkotta meg...? Nem pont arról szól a díj, hogy egy kiugró zsenialitást díjaz? Pont ezzel ment szembe a LHC team elismerése...

    Ennyi erővel az ismeretelen embert is díjazhatnák, aki feltalálta az első kereket...
  • Irasidus
    #5
    Azért ez gondoljátok át még egyszer. Már 50 éve keresik a Higg-bozont, és ha kicsit mélyebbre ástok láthatjátok nem volt egyszerű megtalálni. Nem mellékesen ez a kutatás alapkutatás(!) és nem mérnöki munka, ahogy a techinkai-bravúr kifejezés sugallja. Nem is értem, hogy a kísérleti fizika egyesek számára, hogyan csúszott át a mérnöki teljesítménybe... Az LHC az technikai bravúr, az ott tett felfedezések az kutatási bravúr, vagy fizikai bravúr.
  • Molnibalage
    #4
    Egyetértek. Technikai bravúr és ollé az igazoláshoz, mert az sem kis kihívás. Azonban az, hogy valaki elméleti úton képes volt valamit megjósolni na az az, ami nem semmi. Főleg kvantumszinten (?).
  • joghurt3
    #3
    Csak azért, mert valakinek sikerült kísérletileg igazolnia, az egész kitalálása még Higgsék érdeme. Vagy Einstein összes okosságának gyakorlati demonstrálásáért is jár egy-egy Nobel?
    A CERN-nel kapcsolatban pedig épp az illető fizikus tudhatná, hogy ott nem egy-két kutatóhoz köthető a Higgs-bozon megtalálása, hanem népes csoportok dolgoztak a témán. Az egész LHC létrejöttének legfőbb oka épp a bozon-vadászat volt, így ilyen alapon kb. az összes európai adófizető is díjazható lenne, akik állták a nemkicsi számláját az érdeklődő kedvű tudósok játszadozásának, és egyáltalán lehetővé vált a felfedezés.
  • BaltásRém
    #2
    Végre láthatok szinesben, jó felbontásban egy BRIT TUDÓST !!!!!!!!!!! :)
    Évek óta várok erre a pillanatra...
  • Pityugonzales
    #1
    Szerintem a CERN-nek ez igy is hatalmas elismerés. Ha jól tudom ez volt a 3. Nóbel díj amit CERN-nel kapcsolatos felfedezésért kaptak. Bár kicsit korainak tartom, hogy ezért az elméletért dijaztak valakit. Ha jól tudom még mindig nincs minden szemszögből tisztázva, hogy valójában tényleg pont az a Higgs Boson amit találtak amit Peter H. megjósolt, bár ehhez a fizikusok jobban értenek.

    CERN :)