Hunter

Japán és amerikai tudósok osztoztak a fizikai és kémiai Nobel-díjon

A világegyetem aszimetriájának magyarázata, valamint meduzákból kinyert foszforeszkáló fehérje és annak laboratóriumi alkalmazása éírt Nobel-díjat kedden és szerdán.

Az emberek szeretik a szimmetriát, éppen ezért okozott megdöbbenést, amikor a fizikusok bejelentették, hogy a világegyetem aszimmetriára épül. Ha a 13,7 milliárd évvel ezelőtt lezajlott ősrobbanásban szimmetrikusan alakultak volna a dolgok, akkor egyenlő arányban jött volna létre anyag és antianyag. A két nagy rivális ütközésükkor megsemmisíti egymást, ami valljuk meg, egyenlő arány esetén nem sok jóval kecsegtetne. Valami azonban történt az őslevesben, az anyag felülkerekedett az antianyagon, és ennek köszönhetően létrejöttek a galaxisok, a csillagok, a Föld és mi magunk is.

A rejtélyes győzelem magyarázata három japán úriember munkájában rejlik, akik elnyerték a 2008. évi fizikai Nobel-díjat. Vívmányuk, ami feltárja a szimmetria megsértését megerősítette és kiszélesítette az alapvető részecskék és erők fogalmi modelljét, írja indoklásában a Nobel-bizottság. "Minden anyagrészecskének van egy ellenpárja, az antianyag részecske" - magyarázta Etienne Auge a Nemzeti Atom- és Részecskefizikai Intézet igazgatóhelyettese. "Az a furcsa, hogy egy olyan világban élünk, ami szinte teljes egészében anyagból áll."

A japán születésű, később amerikai állampolgárságot szerzett Yoichiro Nambu a fizikai díj felét mondhatja a magáénak az 1960-as években kifejlesztett "spontán szimmetriasértés" elméleteivel, ami alátámasztja azt a sejtést, mely szerint az ősrobbanás után, ahogy a világegyetem hűlni kezdett, egy szupererő szétszakította és létrehozott a ma ismert négy természeti erő közül hármat. Ezek az erős kölcsönhatás, a gyenge kölcsönhatás és az elektromágneses erő, melyek hírvivő részecskéken keresztül hatnak az anyagot alkotó oszthatatlan részecskékre.

A másik két díjazott, Makoto Kobayashi és Toshihide Maskawa bebizonyították, hogy bizonyos körülmények között az antianyag nem engedelmeskedik ugyanazon szabályoknak, mint az anyag. "Olyan ez mintha magunk előtt tartva egy tükörben szemlélünk egy könyvet és hirtelen felfedezzük, hogy az írást nem fordítva, hanem teljesen olvashatóan látjuk viszont" - próbálta érzékeltetni az anomáliát Philip Diamond, a Brit Fizikai Intézet tudósa. A szimmetriasértést csak a három részecske család, a kvarkok jelenlétével lehet megmagyarázni, állította Kobayashi és Maskawa. Három évvel később gyanújukat kísérletekkel is igazolták.


Balról jobbra: Yoichiro Nambu, Makoto Kobayashi és Toshihide Maskawa

Jelenleg két nagy hiányossága van a részecskefizika alapkövét jelentő standard modellnek. Egyrészt magyarázatot kellene találni, hogyan szereznek tömeget a részecskék, miközben a gravitáció is komoly fejtörést okoz. A tömeg kérdésére a Higgs-bozon, az elméletek szerint mindenhol megtalálható részecske és az általa közvetített szirupszerű Higgs-tér adhat választ, ami minden részecskével kölcsönhatásba lép. A Higgs-bozont a Nagy Hadron Ütköztető tárhatja elénk a többé-kevésbé közeli jövőben. A gravitáció mögött egy graviton nevű részecske állhat, ennek megtalálása azonban még nagyobb kihívást jelent a fizikusok számára, fűzte hozzá a Nobel-bizottság.

A kémiai Nobel-díjon szintén hárman osztoznak, ugyan olyan arányban, mint a fizika terén díjazottak. A szintén japán Osamu Shimomura és az amerikai Martin Chalfie és Roger Tsien páros a fluoreszkáló fehérjével nyerte el a kémiai díjat. A medúzából kinyert protein ma már nélkülözhetetlen kelléke a laboratóriumoknak.


Balról jobbra: Osamu Shimomura, Martin Chalfie és Roger Tsien

A zöld fluoreszkáló protein (ZFP) forradalmasította a gyógyászati és biológiai kutatásokat, lehetővé téve a tudósok számára a szervek működésének, a betegségek terjedésének és a fertőzött sejtek kezelésekkel szemben tanúsított reakcióinak vizualizálását, érveltek a díj odaítélői. "A protein a jelenkori biológiai tudományok egyik legfontosabb eszközévé vált". Az árulkodó protein valóban olyan folyamatok nyomon követését tette lehetővé, ami korábban láthatatlan volt számunkra. Az idegsejtek megjelölésével például megfigyelhető az Alzheimer kór által előidézett pusztítás, akárcsak a rákos sejtek befestésével a daganatok terjedése, de hosszan sorolhatnánk még a példákat.

Az 1928-as születésű Shimomura, aki ma a Boston Egyetem Tengerbiológiai Laboratóriumának professzora, az Aequorea victoria medúza tanulmányozásával kövezte ki a proteinhez vezető utat még az 1960-as években, miután elkülönített pár értékes gramm foszforeszkáló folyadékot megközelítőleg 10 000 medúzából. Ez vezetett el a ZFP forrása, az úgynevezett kromofóra, egy fényelnyelő és kibocsátó kémiai csoport felfedezéséhez. Shimomura tehát a negyedik japán, illetve a harmadik japán állampolgár, aki idén elnyerte a Nobel-díjat. "Őszintén, meglepett, hogy ennyi japán díjazottat láttunk idén" - nyilatkozott a sajtónak Taro Aso japán miniszterelnök, aki egyben örömét is kifejezte honfitársai kapcsán.

Az amerikaiak Shimomura kutatásait folytatták. Az 1947-ben született Chalfie segített azonosítani a ZFP-t kontrolláló gént, illetve kikísérletezni azt az eljárást, amivel mindezt egy mindennapi laboratóriumi "eszközbe", a milliméternyi méretű Caenorhabditis elegans fonálféregbe beültethető. Tsien, a Kalifornia Egyetem 56 éves professzora tette meg az utolsó lépést, miután kifejlesztette a ZFP új változatait, amik erősebben és különböző színekben is képesek foszforeszkálni, amivel a kutatók immár több különböző proteint is megjelölhettek, hogy megfigyeljék a köztük zajló kölcsönhatásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #73
    Szegény vegyész.
  • bvalek2 #72
    Így működik az üzleti szellemű egészségügy, vannak dolgok, amiknek nem szabad managereket a közelébe engedni.

    Bocs, tényleg átsiklottam az "egy kísérlet nem kísérlet" fölött, mea culpa.

    Jómagam csak olyan dolgokról tudok, amik a tudomány mai állása szerint nem tudnak megmagyarázni. Ugyanis ha felmerül egy jelenség, ami a tudomány mai állása szerint nem lehetséges, akkor a tudomány azonnal dobja a régi elméletet. Például a kozmológiában 1998-ban kiderült hogy gyorsulva tágul az Univerzum, és ezt az egész tudományos közösség azonnal elfogadta, és elkezdtek új elméleteket gyártani rá, senkinek sem fájt a szíve a régi elméletekért.

    Az orvostudományban szerintem nem lehetséges ilyen gyors paradigma váltás, mert pl. ha kiderült volna, hogy az Univerzum gyorsuló tágulása csak az adatok félreértelmezése volt, nem történik semmi. De ha ez az orvostudományban történik, akkor nagyon sok beteg hal meg, vagy nyomorodik meg tőle. Ezért tart egy új gyógyszer, vagy egy új sebészeti módszer bevezetése évtizedekig. Sok teszt kell mire kiderül, hogy 1. biztonságos, 2. tényleg hatásos.
  • dez #71
    A #65-ös első linkjén írtakról meg nagyrészt nem az orvosok tehetnek, hanem a nemzetközi vezető tudományos szaklapok, és ami az egész mögött van.
  • dez #70
    Magam is írtam, hogy egy kísérlet nem kísérlet, meg hogy el kellene végezni tisztított vízzel is, talán valamilyen mentális zavar miatt csak minden 2. mondatot tudod elolvasni? Viszont a 4 leírt dolog együtt azért érdekes volt. Másrészt, több más olyan dolgot is ismerek, amiről hasonló lapok váltig állítják, hogy hasonlóan semmi hatása, mert a tudomány mai állása alapján nem lehet, aztán mégis.
  • bvalek2 #69
    Más dolog a tudományos kutatás módszertana, a cikkben említett orvosok rossz emberi mivolta, és az, hogy a pi-víz egyértelműen egy hoax. Az egyik terület problémái nem indokolják automatikusan a másikat:

    - Az hogy növesztettél két gazt, nem bizonyíték semmire. Ha növesztesz 1000 gazt, több csoportban, egyik több fényt kap, másik kevesebbet, és mondjuk 4-5 fajta talajban, és legyen csoport ami pi-vizet kap, ásványvizet kap, csapvizet kap, az már valami, mert abból lehet statisztikát készíteni (és az eredménytől függetlenül elfogadnák a szaklapok, mert szakmai korrektséggel végezted a kísérletet, nincs itt semmi összeesküvés). Így lehet kiszűrni az akaratlan (szándékos?) faktorokat, amik befolyásolják az eredményeket.

    Az embereket leginkább ezen a ponton lehet becsapni, mert nem értik a különbséget a "dehát nekem kinőtt!", meg a "mindenki másnak is kinőne?" között. Egyszerűen nem képesek elvonatkoztatni saját maguktól, önzőek, önteltek, ezt a politika is rendszeresen kihasználja (lásd 2004 december 5...)

    - Ami az orvosokat illeti, Gy. F. büntetendő előéletű pápai lakos (jelenlegi feltalálási helye: zsidóktól elrabolt villa) javasolta, hogy el lehet innen menni akinek nem tetszik, és a híresen profi magyar orvosok nagy része így is tett. Akik maradnak, azok között sajnos megnő a selejt részaránya... (tisztelet a kivételnek, akik lelkiismeretességből, családi okokból itt vannak még, és gyógyítanak minket).

    - Engem az idegesít a legjobban ebben a hülyeségben, hogy a pi-vizet nem kéne kutatni, hiszen emberek állítják elő. A gyártó cégnek kellene mellékelni a gyártási eljárást, és vizsgálatokat végezni a hatékonyságról. Árulkodó jel, hogy ezt mégsem teszik meg, holott a többszörösére növelné a piacukat...

    És miért pont pí-víz, csak mert jól hangzik? Miért nem ró-víz, vagy mű-víz, kappa-víz? Esetleg az izraeli változat lehetne alef-víz
  • dez #68
    Kell ezt még külön dramatizálni?

    Pár éve én is ittam pár palack oxigénes vizet, de már nem emlékszem a körülményekre. Megnyugtatni nem tudlak, de szerintem nem. Hacsak nem túl hirtelen iszol meg abból is 2 litert. :)
  • Epikurosz #67
    Azért ne dramatizáld ennyire a helyzetet.
    Én egyébként mindenre nyitott vagyok, mindent kipróbálok, épp csak lidércmannát nem ettem még.
    A pi-vizet is szívesen kipróbálom, ha véletlenül összefutok vele.

    Apropó, a tavasszal oxigénezett vizet ittam, amely sima víz, csak széndioxid helyett oxigénnel dúsítják. Az árukihordó gyerek majdnem szomszédom volt, na mondom neki adj pár palackkal, hadd próbáljam ki. Először azt mondta, hogy 120 Ft egy fél literes palack, de végül kiderült, hogy ez csak nagyker ár, tehát venni kell egy egész kartont (6 vagy 12 db, már nem emlékszem).

    No, végül ott álltam egy rakat oxigénezett csodavízzel. Azon a héten nem vásároltam ásványvizet, gondoltam iszom helyette az O2-st.

    Igazából semmit nem éreztem, vagyis a 3-4 palack után mintha éreztem volna valami fájdalmat a szívem környékén. Nem véletlen volt, mert kihagytam egy napot, és két nap múlva megint ittam a vízből, és megint fájt a szívem tőle. Végül nagy nehezen elfogyott.
    Nyugtass meg, hogy nem fogok így járni a pi-vízzel is.
  • dez #66
    (Szóval, ezek még egymást is fúrják, az se számít, ha gyerekekről van szó.)
  • dez #65
    Ezt is ajánlom becses figyelmetekbe: Rákkutatás: elhallgatják a rossz híreket

    És mellékesen ezt:
    "Balogh István, a Gyermekrák Alapítvány elnöke elmondta: sérelmezi, hogy a konferenciára egyetlen gyermek-onkológust sem hívtak meg. Ezen persze valójában nem csodálkozott, hiszen "sajnálatosan az orvoslás különböző területei között még napjainkban is nagy a rivalizálás az összefogás helyett". Úgy érzi, saját területét egyébként is mostohagyerekként kezeli az orvostársadalom, ami már csak azért is végtelenül szomorú, mivel Európában mi rendelkezünk a legrosszabb statisztikával a felismert rákbeteg gyermekek gyógyítását illetően." link
  • dez #64
    (Egyébként én is aktív szenes szűrővel tisztított vizet iszom, mert nem nagyon bírom a klórt.)