Gyurkity Péter

A Google is virtuális világgal állt elő

Kedvet kaptak a fejlesztők a virtuális világok megalkotására, a Second Life példájának követésére. A Google esetében mindez az egyes weboldalakhoz kötődve jelenik meg.

Az élénk fantáziával megáldott felhasználók valahogy így képzelhették el a "valódi" webkettőt néhány évvel ezelőtt: az egyes internetes oldalak az üzemeltetők jóvoltából saját virtuális chatszobával egészülnek ki, amelyben a Second Life-ból és számos online játékból jól ismert avatárokon keresztül folytathatunk interakciót a többi látogatóval, illetve a szobában elhelyezkedő alkalmatosságokkal. A Google most valami ilyesmivel állt elő, egyelőre igencsak kezdeti stádiumban.

A keresőcég Lively néven egy új projekttel egészítette ki a Google Labs kínálatát. A Lively fejlesztése csaknem három évvel ezelőtt indult és egészen eddig titkosnak minősült. A Niniane Wang kedvteléséből komoly fejlesztéssé átalakuló projekt azonban a cég szerint mára megfelelő állapotban van ahhoz, hogy a szélesebb tömegek is megismerjék és elkészítsék az első szobákat az interneten. Az egyes oldalak üzemeltetői ezt könnyen és egyszerűen megtehetik, speciális beépülők segítségével elhelyezve a programot saját lapjukon. A különféle berendezések, bútorok és díszítések természetesen nem maradhatnak el, és persze a látogatóknak is fel kell öltözniük valahogy.


Ez utóbbi követelmény pedig megnyitja az utat a pénzkeresési lehetőségek felé vezető úton, hiszen bár jelenleg még minden apróság ingyenes az online boltban, idővel ez megváltozhat. Az oldalak üzemeltetői valódi pénzt kérhetnek majd alkotásaikért, és ezzel valószínűleg a Second Life által alkalmazott közbenső lépcsőfokot, a játékpénz alkalmazását is átugorhatják. A jól ismert virtuális világhoz képest nagy különbség, hogy itt az internetes oldalakhoz kötődve jelennek meg a chatszobák, nincs szó egy közös, egységes világról, legalábbis most még - ez szintén változhat, ahogy a felhasználók visszajelzései alapján folytatják a munkát.

Az első tesztek alapján a Lively még kezdetleges, gépigénye brutális, sebessége pedig meglehetősen sok kívánnivalót hagy maga után. Néhány hónap alatt azonban gatyába rázhatják a programot, és megindulhat az igazi térhódítás - feltéve, hogy erre valós igény lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • NEXUS6 #14
  Még csak a videjót néztem meg, de valahogy nem jön be, bár a Home-ért meg rajongok. Nemtom, de nekem valahogy túl dedós. Ilyen avatarokkal csak baromkodni lehet, persze néha azt is kell. Bár hogy ilyen grafika mellett is megfektet egy erőművet az nagyon gáz.
 • Péntek #13
  Aranyos, de kicsit sem élethű :)
  Na sebaj, legalább a 150 kilós kockák is tudnak majd 14 éves vékonyka kiscsajként kinézni a web2-n.
 • Lost Lont #12
  Én nem ismerem, és se az ilyen chates sem simses sem akármi hasonló, meg aranyos dolgokat nem igazán szeretem, de ezek az alakok valahogy olyan nagyon aranyosra sikerültek
 • ProClub #11
  Nem vesztettél sokat. Én föltettem, brutális mennyiségű processzort és memóriát eszik. A kezelhetőség gáz és a legszomorúbb, hogy a csekély választékot nem lehet saját elemekkel bővíteni. Ja, és sztem szopás kezelni. OK, értem, értem, Béta, de hát azért mégis.
 • QwErTy89 #10
  Lively is not ready for your platform.
  Lively requires Windows Vista or XP with Internet Explorer or Firefox.

  F**k... húzzanak a francba... :@
 • Danecay #9
  Létezik már hasonló tulajdonságokkal felvértezett CHAT: www.imvu.com. A szitu ugyan az mint a leírtakban, bizonyos cuccok ingyen vannak, viszonta a jobbakért fizetni kell, és ha jól emléxem valami után lehet kapni bónuszpontokat is amit szintén be lehet váltani mindenféle dologra. Jó poén, hogy akár meg is verhetjük partnerünk virtuális megtestesülését, de ez a fajta chatelés a nagyon ráérő embereknek lett kitalálva.
 • Rexhawk #8
  Lively requires Windows Vista or XP with Internet Explorer or Firefox.
 • ScarY MAN #7
  sztem nagyon poen :D ... foleg amikor engedig hogy alakitgasd a szobakat :D ellehet vele hulyulni xD
 • Ludverc #6
  Én már voltam fent, és raktam is be két román szobába egy-egy tévét, amin a youtuberól belinkelt Kárpátia-klip megy.
  Eddig olyan hibákat találtam, hogy valahol nem tudok mozogni a karakteremmel, meg egyszer lefagyott szobazene-feltöltés közben.
  morden: a letöltendő fájlra szerintem nincs szükség, csak annyit csinál, hogy elvileg behozza az alapérelmezett böngészőben az Lively honlapját.
 • Roli012 #5
  lásd: Gmail :)