MTI

Terroristák a virtuális világokban?

Virtuális világot építő terroristák kiszűrésére alkalmas szoftver fejlesztésébe fogott az amerikai kormányzat.

A Reynard-projektről egy nyilvános jelentésben olvasható szűkszavú leírás. A beszámolót a hírszerző ügynökségek munkáját koordináló hivatal, az Office of the Director of National Intelligence (ODNI) készítette a Kongresszus számára a kormányzati szervek által végzett adatbányászati tevékenységekről. A jelentésből kiderül, hogy a szoftverfejlesztés szociológiai előtanulmánnyal kezdődik. Az interneten formálódó virtuális világokban - például a Second Life-ban - és a sokszereplős online szerepjátékokban - mint például a World of Warcraftban - érvényesülő kulturális és viselkedési normákról ugyanis még nem készült alapos felmérés. A projekt első szakasza ezeknek a szokásoknak, szabályoknak a feltárásáról szól.

Az összegyűjtött tapasztalatok alapján aztán megvizsgálják, hogy megvalósítható-e olyan eszköz, amely "automatikusan detektálja a virtuális világokban tapasztalható gyanús viselkedést és ténykedést"- áll a jelentésben. Az ODNI egy vezető tisztviselője arról tájékoztatta a brit BBC News tudósítóját, hogy a Reynard a kezdeti lépéseknél tart, még az sem biztos, hogy a kutatók melyik virtuális világba vagy online játékba vetik bele magukat.


Szakértők szerint nem valószínű, hogy terroristák épülnének be a World of Warcraft vagy a Second Life felhasználói közé, de várhatóan egyre inkább kihasználják majd az internet és a virtuális terek lehetőségeit. "Most még csak jelszóval védett fórumokat használnak a terroristák" - nyilatkozott Roderick Jones, a Concentric Solutions IT-biztonságtechnikai cég vezetője. "A következő öt évben viszont nagy valószínűséggel megjelenik az "online dzsihádvilág"." A virtuális világok Jones szerint kiváló terepet biztosítanak a informatikai hadviselésben jártas terroristasejtek kiképzéséhez. "Ilyen csoportok virtuális világokban szerveződhetnek és radikalizálódhatnak, majd támadhatnak anélkül, hogy bármiféle formában megjelennének a valódi világban" - mondta a szakértő.

A célpontok az internetet működtető háttérinfrastruktúra elemei lehetnek, mint például a Border Gateway Protocol (BGP). A lehetséges veszély nagyságát jól mutatja, hogy az adatok célba juttatásában kulcsfontosságú BGP nem rossz szándékú, csupán véletlen hibából adódó módosítása miatt a múlt héten néhány óráig az egész világon elérhetetlen volt a YouTube videomegosztó, pedig csak Pakisztánban akarták korlátozni a hozzáférést egy iszlámgyalázó felvétel miatt. A problémát csak úgy lehetett megoldani, hogy a pakisztáni gerinchálózatot átmenetileg lekapcsolták a nemzetközi forgalomról.

Az egyébként nem ismert, hogy a projekt elnevezése miért éppen Reynard. Az viszont biztos, hogy a név egy középkori francia mesében bukkant fel először, majd elterjedt az egész nyugati világban és emberi tulajdonsággal felruházott állatfigurát, egész pontosan a ravasz róka alakját szokás jelölni vele.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csaba42 #29
    Én tegnap CS-ztem, és én voltam a terrorista. Most akkor várjam teával az FBI-os skacokat?

    feri6666: aham, van is egy lightos törvény a fegyverviselésre. És a sok gyilkolászás miatt nem tudják a vezetők, hogy enyhítsék-e még jobban, avagy szigorítsák ezt a törvényt. NÓÓÓ'MÁLIS???
  • RecoPhile #28
    És még ha ezek után is kitalálják hogy lehallgatják minden TS és Ventri meg Mumble-t akkor még mindig ott van hogy csinálsz otthon egy sajátot és baszhatja
    Vagy tévedek? :D
  • feri6666 #27
    Nekik joguk van egymást ölni
  • MEdievil #26
    Miért és nap mint nap hány amerikai hány amerikait öl meg? na ki is az ellenség? Többen halnak meg a bűnözés miatt mint bármelyik külföldi "támadás" miatt..
  • kvp #25
    Az Applegeeks velemenye a dologrol... (a rajzolo srac raadasul amerikai muzulman) :-)

    Roviden az egesz csak a politikai cenzurara jo, tehat a sajat allampolgaraik megfigyelese es a haboruellenes hangok elnyomasa a cel.
  • FoodLFG #24
    Majd ha a Citadellába csapódik 3 db Airbus a380-as és egy anyahajó merő véletlenségből, és 100 db turista és 50 db magyar hal meg, akkor majd nézhetsz. Én már tudom, mikor önnek, a WoW-ban mondták.

    Még hogy nincsenek terroristák..



    (Az persze senkit sem érdekel, hogy pl Afrikában hányan halnak meg..)
  • DJviolin #23
    Nem mintha ezzel arra céloztam volna, hogy én szoktam ilyet csinálni. :)
  • NEXUS6 #22
    Igeeen!?;)))

    Utálom is amikor valaki Martyrdom perk-öt állít be COD4-nél, és miután lepuffantom belesétálok a zsebéből kisestt gránátba.

    Végül is nem is lesz rossz, ha az ilyen emberkéket elviszi a zefbíáj meg a szíjál'é.;)
  • DJviolin #21
    Most akkor ha a CS-ben felrobbantom a kezemben lévő kézigránátot, csakhogy instantan kaszáljam a körülöttem lévő ellent, akkor most jön értem az FBI? Féljünk? Már a számítógépes játékokban sincs demokrácia?

    Szerintem az emberek azért játszanak, hogy: 1. szórakozzanak, 2. kiélhessék perverzióikat (ez mehet a szórakozáshoz is), 3. Egyéb célból (lásd: 3D Sexvilla :D) Szerintetek hányszor hangozhatnak el a CS szerverein naponta az "I'm a terrorist!" vicceskedvű geek beszólások. Most akkor egy kulcsszavas keresőmotor alapján mindannyian meg lesznek figyelve?

    Hazafias Törvény v2.0

    Javítsatok ki, ha valamit rosszul látok.
  • NEXUS6 #20
    Pláne, hogy mondjuk TS-en dumálnak, ahhoz meg nem kell WOW!

    LOL