MTI

Kimeríthe­tet­lenek a logikai játékok változatai

A népszerű logikai játékok szinte végtelenül sok variációt kínálnak a játszóknak. Egy kanadai kutató mégis arra vállalkozott: megkísérli a változatok számának felmérését, ám tizennyolc évnyi munkával is csak a dámajáték egymástól különböző, lehetséges játszmáit tudta megszámlálni.

Évszázadokkal korábban élt elődeink találmányai közé tartoznak a különféle táblajátékok, mint a sakk, a dáma, malom, a go meg a kártyajátékok is. Nem kell sokáig sakkozni ahhoz, hogy világossá váljon: gyakorlatilag szinte végtelen a játszmák alakulásának, variánsainak a száma, annak ékes bizonyságaként, hogy a sokezer éve élt népi feltalálók képesek voltak ugyancsak fogós játékok kieszelésére. Élve korunk számítástechnikai lehetőségeivel, a kanadai Albertában élő Jonathan Schaeffer elhatározta, hogy megállapítja: az egyes táblajátékoknak hányféle variánsa létezik.

Elsőként - 1990-ben - a legegyszerűbbnek vélt dámajáték variációit kezdte számítógépen vizsgálni. Tizennyolc évi fáradhatatlan kutakodás után megállapította és Dáma megoldva (Checkers solved) című írásában közkinccsé is tette, hogy a játékosok mintegy 500 trillió (azaz egy 5-ös számjegy és utána 20 nulla) módon alakíthatják a dáma tábláján a korongok csatáját. A sokkal bonyolultabb sakkjátékban az egymástól különböző partik lehetőségét pontosan meg meg sem tudta állapítani, szerinte csak a tízes után írt, legalább 48 darab nullával lesz majd kifejezhető, ám a pontos eredmény kiszámításához még több évtizednyi munkára és a maiaknál sokkal gyorsabb számítógépekre lenne szükség.


A régi kínaiak által feltalált, ma ismét divatba hozott go táblajáték lehetőségeinek megfejtési időpontjára még csak elképzelése sincs, de azt valószínűsíti, hogy a variációk száma a tízes után írt legalább száz nullával lesz csak megadható. A szám pontos meghatározására a mai számítástechnika képessége úgyszintén kevés, s jóslása szerint egy ideig az is marad, noha figyelembe vette a komputervilág hihetetlen ritmusú fejlődését. Az ostábla (trikk-trakk, backgammon) viszont az egyszerűbbek közé tartozik, ezért Schaeffer szerint tíz év múlva már megismerhető lesz a variánsainak a száma, amit tíz a századikonra (a tízes után száz nulla) saccol.

A kártyajátékok közül csak a póker Texas hold'em változatát vizsgálta. Habár végeredményre nem jutott, feltételezi, hogy a variánsokat csak arra az esetre lehet majd meghatározni, amikor mindössze ketten játszanak. A asztalt körbeülő sok játékosos party-póker esetének variációit egyelőre kiszámíthatatlannak tartja. Természetesen a felmérhetetlen lehetőségek nem zárják ki, hogy egy-egy partit teljesen azonos módon játsszanak és fejezzenek be különböző játékosok. Ennek legkézenfekvőbb bizonyítéka a sakk irodalma, amelyben bőségesen találunk ilyen példákat, azt is jelezve, hogy ha a feltalálók fantáziája szinte végtelennek is tűnik, a játékosoké korántsem az, ellenkezőleg: nagyon is véges.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sadist #17
    Nem, az csak a lehetséges leosztások száma (az is egészen riverig). Az akciókon messze több múlik. Fix-limiten még egész jól számolható, arra már sikerült egész jó adaptív AI-t is írni, igaz a profi játékosokat még nem tudta megverni. Pot és No-limit esetén már tovább bonyolódik a helyzet, mert nem csak check, bet, call, raise, fold lehetőségek játszanak, hanem az emelés mértéke is változhat.
  • Aquli #16
    Nem nagyon tudom elhinni, hogy pl. a sakk lehetséges játékai számának a meghatározásához több évtizednyi munka kellene. Szerintem egy jobb számelmélész jóval rövidebb idő alatt (néhány hét?) készít egy algoritmust, ami összeszámolja a lehetséges játszmákat. Persze az lehet, hogy a mai legjobb szuperszámítógép sem fogja összeszámolni elfogadható idő alatt.
    Persze lehet, hogy tévedek.
  • xizor #15
    Sok sikert neki, hogy számszerűsítse a pszihológiát :)
  • Psyho06 #14
    sztem mindkettő,de lehet hogy nem van igazad
  • Psichopat #13
    Texas holdem esetén totál véletlenül a variánsok száma két játékos esetén nem 52*51*50*49*48*47*46*45*44 azaz 52-nek a 9-ed osztályú variációja???? Vagy ez bele akarja számolni a betelést meg foldolást meg ilyesmit?
  • tomcsa4 #12
    Hát, biztos közben mást is csinált, bár ezeknél sose leeht tudni :D
  • ColdFire #11
    50000000000000000000000000
    ennyie, kiszámoltam most.
  • Rena11 #10
    jah :D én is ezen goldolkodtam
  • balsay #9
    Micsoda tudományos áttörés! Ezekkel a kutatási eredményekkel máris jobbá válhat az emberiség!
  • Techzsolt #8
    Nagyon állat! Soha nem gondoltam volna, hogy ennyi variánsa van pl a dámának.
    Ott van a cikk szerintem nagyon(főleg, mert pont ezt tanulom)!