Alex

Játékfejlesz­tés­be fog Jerry Bruckheimer

Az MTV felkérésére a CSI sorozatok és a Karib-tenger kalózai filmek producere a játékipar világában is ki fogja próbálni tehetségét.

A producer lenyűgöző IMDB listával büszkélkedhet, olyan filmeknél bábáskodott, mint a Top Gun, az Armageddon, a Black Hawk Down vagy a Nemzet aranya. A számítógépes médium sem áll messze tőle, mivel kritikusai szerint a filmjeiben és tévésorozataiban látható gyors akciójelenetek és autós üldözések már most olyanok, mintha egy videójátékban lennének.


5 Emmy díjjal büszkélkedhet
Jerry Bruckheimer a felkérést a nemrég a Rock Band gitárszimulátorral a piacra berobbanó MTV zenecsatornától kapta. A bejelentés szerint a megállapodás első eredménye már 2009-ben a játékboltok polcaira fog kerülni. A szerződés friss ötletek beáramlásával kecsegtet, mivel az új játékok egyedi ötleteken fognak alapulni: Bruckheimer ígérete szerint azok nem az eddigi projekjei, a C.S.I tévésorozatok, a Beverly Hills-i zsaru, vagy a Karib-tenger kalózainak átiratai lesznek.

Az MTV célja egyértelmű: közönségét, a fiatalokat egyre inkább beszippantják a számítógépjátékok, egyre kevesebb időt töltenek a tévé előtt. Éppen ezért a Viacom leányvállalata a következő két évben 500 millió dollárt tervez befektetni az interaktív szórakoztatóiparba. Első nagy dobásuk a Guitar Hero konkurens Rock Band, melyben - címéhez hűen - már nem csak egy gitárszimulátorról van szó, hanem az egész együttest irányíthatjuk. Azonban ez csak kezdő lépés volt a cég számára, mivel olyan játékok kiadását tervezik, melyek nem kapcsolódnak a zeneiparhoz, vagy korábbi tévéműsoraikhoz.

Van Toffler, az MTV csoport elnöke az egyezséget Bruckheimer Disney-vel kötött exkluzív, általános szerződéséhez hasonlította. Közlése szerint az MTV tervei között az is szerepel, hogy a sikeres játékokból filmet vagy tévéműsort csináljanak. "Az MTV-hez eljutott annak híre, hogy megpróbálunk belépni ebbe az ágazatba, és visszautasíthatatlan ajánlatot tettek" - nyilatkozta csapata nevében Bruckheimer. "Üzleti modellünk egyszerű: összegyüjtjük a kreatív tehetségeket, és valami újat, érdekeset készítünk, mint ahogy tettük ezt eddig a múltban is." Bruckheimer kiemelte, hogy nagyon érdeklődik a videójátékok nyújtotta új lehetőségek kipróbálása iránt, és jelenleg is egy játék filmadaptációján, a Prince of Persia sorozat vászonra vitelén dolgozik, melynek forgatása jövő nyáron fog kezdődni.

Az egyezség a hagyományos modell felrúgása, mely szerint a játékkiadók és a filmstúdiók között köttetnek a szerződések, majd előbbiek programozókat, dizájnereket és grafikusokat fogadva készítik el a játékokat. Toffler elmondta, hogy még nem állapodtak meg a producerrel a munkamegosztás részleteiben, és az is elképzelhető, hogy egy független stúdiót is bevonnak a folyamatokba.

Habár már számtalan mozifilmen alapuló számítógépjáték született, kevés hollywoodi producer és rendező hagyta rajta kéznyomát egy-egy terméken. Azonban mivel a technológia már lehetővé teszi, hogy a filmgyártásban alkalmazott elveket a játékokba is átültessék, ez a tendencia a következő néhány évben megváltozhat. Steven Spielberg már 2005 őszén bejelentette, hogy játékokat fog fejleszteni az Electronic Arts részére, de eddig még ennek gyümölcse nem került forgalomba. Vin Diesel szintén dolgozik egy projekten: a "The Wheelman" a Paramount Pictures és a Midway Games együttműködésében készül.

"Érdekes lehet" - nyilatkozta a bejelentés kapcsán Dan Hsu, az Electronic Gaming Monthly magazin főszerkesztője. "Jerry Bruckheimer nevéről számomra elsőként a nagyköltségvetésű akciófilmek jutnak eszembe. A számítógépjátékokban rengeteg akció van, sokszor autós üldözésen és küzdelmeken kívül semmi egyéb nincs is. Viszont egy hozzá hasonló nagy név biztosan sok pénzt kap fejlesztésre." Michael Pachter, a Wedbush Morgan elemzője szerint az MTV félelmetes erejű szereplő lehet a játékiparban, mivel rengeteg emberhez érnek el, és termékeiket tévécsatornáikon is reklámozhatják. "Az ágazatban ugyan csak kezdők, de eltökéltek, és minden eszközük megvan a sikerhez."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hiftu #4
    Ha Chuck Noriss lenne ott, akkor az újságíró halott lett volna, mielőtt kérdezhetett volna. És akkor nem lenne ez a cikk.
  • M0RN1NGST4R #3
    De ő egyszerre több helyen is tud lenni, nem? Az Egyetemes Lexikonban legalábbis ezt irták.
  • Carbine #2
    Chuck Norris nem lehet, mivel ő most végzi a Motion Capure és szinkron munkákat a Duke Nukem Forever-hez.
  • M0RN1NGST4R #1
    a főoldalon lévő kis képről azt hittem, hogy Cuck Norris. mondom magamnak, mit keres az itt a játékhirek között.