Alex

Előtérbe kerülnek az érzelmek

A játékfejlesztők többsége nem foglalkozik az érzelmek megjelenítésével. A trenden egy a héten megjelent BioWare játék, a Mass Effect változtathat.

A játékokat sokan alsóbbrendűnek tekintik az olyan, csupán befogadást igénylő médiákkal szemben, mint a a televizió vagy a filmek, de ennek legjobb cáfolata, hogy azokhoz hasonlóan ugyanúgy képesek egy fantáziavilág megteremtésére, az emberi érzelmek bonyolultságának bemutatására. Fejlesztői szerint a Mass Effect kiváló példa erre: a játékot sci-fi gyökerei ellenére nem gyerekeknek szánják, sokkal inkább a Gyűrűk ura könyveket is lenyűgözőnek tartó idősebb, vagy koravén fiatal generációnak. A legtöbb játéknál a forgatókönyv jelenetei csak közjátékot képeznek az akciójelenetek között, de a Mass Effectnél ez fordítva van, a csaták csak mellékszereplőnek számítanak.

A BioWare által fejlesztett játék ezen a héten jelenik meg Xbox 360-ra. Lesznek benne űrhajók és idegenek, lézerágyúk és vad tűzharcok, nomeg felfedezésre váró területek garmadája. A játék viszont nem a környezet megvalósítása vagy a technikai megoldások miatt számít kiemelkedőnek, hanem alapkoncepciója okán. Történetének mozgatórugói olyan emberi konfliktusok lesznek, mint az árulás, a szerelem, a kötelesség vagy a bosszú. A legjobb tévé és filmrendezők már évtizedekkel ezelőtt rájöttek, hogy lényegtelen mennyire látványos egy akciójelenet, a néző szempontjából sokkal fontosabb a főszereplővel létrejövő érzelmi kapcsolat, hívják azt Jack Bauernek vagy Luke Skywalkernek. A játékfejlesztők eddig szinte teljesen mellőzték termékeikből ezt a réteget, inkább a legutolsó grafikus technológiák, a látványos speciális effektek alkalmazását tartották elsőrendű célnak.


Persze a Mass Effect sem szűkölködik majd hasonlókban, de a robbanások célja nem az öncélú látványorgia lesz, hanem csak háttérként fognak szolgálni. A BioWare a vizuális történetmesélés legfontosabb részére, az arcok megjelenítésére koncentrált leginkább. Sok számítógépjátékos számára meglepő lehet a felismerés, hogy legfőbb példaképük arcát eddig még soha nem látták, kiváló példa erre a Halo 3 és Master Chief. A leghasználhatóbb nézőpontokban nem szerepel az arc: míg az FPS nézetben a karakter szemén át látjuk a világot, külső nézetnél a főhős feletti-mögötti pozició a leghatékonyabb.


A Mass Effect történetvonalában sok múlik majd a főhös és a mellékszereplők közötti párbeszédeken. Ezek sokkal inkább "filmként" lesznek bemutatva, mint eddig. Sok lesz a közeli kameraállás, azaz jól láhatjuk majd, hogy az emberek hogyan reagálnak, miket gondol(hat)nak beszéd közben. A korábbi technikai szinten ez közel megvalósíthatatlan volt, mivel egy az emberi szem számára természetesnek ható beszélő digitális fej megalkotásához gyenge volt a gépek teljesítménye.

Az edmontoni fejlesztőcsapatot három éve vezető Casey Hudson nyilatkozata szerint ez lesz az első játék, ahol a "digitális színjátszás" fogalma nem számít oximoronnak, még a játékban lévő idegen fajok is felismerhető érzelmekkel bírnak majd. "Olyan videojátékot akartunk készíteni, ami drámai hatás terén felveszi a versenyt az akciófilmekkel. Azt akartuk, hogy a karakterek megemelhessék a szemöldöküket, és gondolataikat vagy érzelmeiket ugyanúgy kifejezésre jutassák így, mint egy mozifilmben. Akkor izgalmas egy akciójelenet, ha figyelemmel kisérjük a történetet. És mi más tenné érdekfeszítővé a történetet, mint az érzelmek? Az érzelmeket ráncok mutatják be. Ha ezt elvennénk, az arcmozgás a képregényekére hasonlítana, és így elveszítenénk az emberi kifejezésmód finomságait."


Persze nem csak a ráncok számítanak, de Hudson a Mass Effect megítélése szempontjából a technikai specifikációk helyett sokkal inkább ezt tartja fontosnak. A BioWare ennek erősítésére még a játék univerzumában játszódó regényeket is piacra dobott. A játékban több mint 22 ezer sornyi párbeszéd, több mint 400 000 szó hangzik el, melynek meghallgatása 23 órát igényelne. Persze egy végigjátszás során ennek töredékét halljuk csak majd, és ugyan a Mass Effectnél a filmszerűségre törekedtek, mégiscsak egy játékról van szó, azaz mi irányítunk mindent. Cselekedeteinktől és a történethez való hozzáállásunktól függően többféle végkimenet lehetséges. A fő cselekményfonalat kb. 30 óra alatt vihetjük majd végig, de a számtalan mellékküldetés további 40 órát is igénybe vehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • bubukacska #22
  Sziasztok!!Elakadtam a CSI4-ben.Már az első ügyben.V.ki tudna segíteni???!!!
 • CitizenX #21
  Tegnap padlót fogtam. Nézem a BBC Click című, egyébként roppant igényes, remek informatikai műsorát, a vége felé bejelentik, hogy az utolsó téma a 2007-es nagy játékdurranások lesznek. No, ez sem túl gyakori náluk, megnézem. Jönek a nevek, XBox360, Wii, PS3 fikázás (jogosan :D), és vége a műsornak. Csak néztem, mint a birka. Felsorolták a konzolos húzóneveket, és ezzel be is fejezték a játékpiaci körsétájukat. No, és a PC? Egy szó erejéig nem foglalkoztak vele. :D Fel voltam háborodva. De különösebben most már nem hat meg, a Click játékokban konzol pártitudomásul vettem. :D

  Csak épp mintha egyre erősebb trend lenne kivonulni PC-ről.

  (Nem akarok vitát szítani, én így gondolom, és ötezer poszt után is így fogom gondolni. Nincs kedvem felesleges vitaköröket lefolytatni erről, nincs konzolom, ellenben van bika gépem, de szerintem a PC játékok 95%-a egy szarfos, egykaptafa, csilivili, hw zabáló effektekkel. A konzolok pedig marha jól szipkázzák el az életteret előlünk, grt nekik. Idén alig volt only PC AAA game, ez is sok mindenről árulkodik. Szóval nem véletlen, hogy a Click is beleszar a PC játék részébe.)
 • m4G1c #20
  kellett már egy fogyatékos, aki a szokásos témát előveszi...
 • Voltan #19
  Konzol b*zinak lenni? LOL Xdé
 • Kensin #18
  "A játékokat sokan alsóbbrendűnek tekintik az olyan, csupán befogadást igénylő médiákkal szemben, mint a a televizió vagy a filmek, de ennek legjobb cáfolata, hogy azokhoz hasonlóan ugyanúgy képesek egy fantáziavilág megteremtésére, az emberi érzelmek bonyolultságának bemutatására."
  Nemá, téééélleg?? Hogy én ezt nem tudtam eddig! (Final Fantasy...)

  "..a játékot sci-fi gyökerei ellenére nem gyerekeknek szánják..."
  Miva? Lemaradtam valamiről? A sci-fi gyerekeknek való?
 • dronkZero #17
  Amint mutatsz egy 64 pléjeres, nagyteres, járműves, multi játékot konzolon, már megyek, és veszek is egyet. (Nem.)
  Eddig az összes konzolátirat játékban klausztrofóbiám volt a cső pályáktól. Mostanában már az X360 meg a PS3 játékok már kezdenek valamit fejlődni ezen a téren, de még mindig gáz.

  Egyébként melóhoz kell a gép, és hülye leszek kettő csúcstechnikás kütyüt tartani.
  És igen, 3 évente már fogszívós az új játékokkal játszani, de spec engem csak az érdekel, hogy az aktuális multi őrület menjen minimum grafikán 50+ FPSsel.
  Az, hogy mi elavult, relatív.

  De mivel nem fejlesztem a gépem, hanem _cserélem_, így az egész család el van látva számítógéppel.

  De nem baj, legyél csak eltelve a konzolokkal, ha neked ez megfelel... Nekem nem.
 • feamatar #16
  lesz; idővel, de majd a Dragon Ages, az lesz az igazi PCs finomság
 • zola2000 #15
  Ezzel kétévente elköltöd két konzol árát fejlesztésre, amit hat évre vesz az ember, szóval te aztán igen gazdag lehetsz, vagy 4 évente fejlesztesz, és 2 évig lesz elavult géped?
 • zola2000 #14
  Pcn játszani? LOL ikszdé!
 • Zsoltika 007 #13
  Csak X360 jelenleg.