Alex

Elindul a gépemen a játék?

A karácsonyi bevásárláskor sokezer olyan játék kel el a boltokban, amiket vásárlója később nem fog tudni élvezni.

Az eladott gépek jórésze képtelen futattatni az eladási listák élén szereplő játékokat, ennek oka szinte kizárólag a játékok grafikus igényeiben keresendő - legalábbis ezt állítja statisztikáira hivatkozva a System Requirements Lab. A cég által készített CanYouRunIt.com, azaz "tudod-e futtattni" oldalon az utóbbi két hónapban több, mint három és félmillió lekérdezést indítottak, melyek szerint a számítógépek 44,1%-a képtelen volt megfelelni a kiválasztott játék támasztotta követelményeknek. A probléma jelentős, hiszen ha csak a megvásárolt játék telepítése után jövünk rá a dologra bottal üthetjük a pénzünket: a kibontott csomagot a kereskedők nem veszik vissza.


A weblap a lehető legegyszerűbben működik: ki kell választanunk a minket érdeklő játékot, majd egy gombnyomás után megtudhatjuk, érdemes-e beszereznünk az adott terméket. Az oldal csak egy ActiveX plugint telepít, semmilyen adatot nem tárol el gépünkről, és nem tartalmaz kémprogramot sem. "Kevesebb, mint 30 másodperc alatt részletes elemzést kapunk gépünkről, és negatív visszajelzés esetén a probléma forrását is megismerhetjük" - nyilatkozta John Hussey, a Systems Requirements Lab elnöke.

Hussey az oldal megalkotásának okaként saját frusztrációját hozta fel: "Megvásároltam egy számítógépet, majd ki akartam próbálni egy játékot. Installálás után azt tapasztaltam, hogy nem indul el. Nagyon ideges lettem, és habár már 1989 óta a szoftverágazatban dolgozom, két napba telt míg kiderítettem, hogy a grafikus kártyámmal van probléma. Ha ez nekem ilyen nehéz volt, mások mit tesznek? Célom, hogy ilyen soha ne fordulhasson elő senki mással. Tanácsom egyszerű: vásárlás előtt mindig ellenőrizzük, hogy tudjuk e majd futtatni az adott játékot."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Puhos #54
    [URL=http://www.gepigeny.extra.hu/news.php]Gépigény
  • Loverman #53
    jaj tényleg ettől már HŰŰDESZAAAR! Annyira nem vagy képes hogy beírd hogy nvidia.com és magadtól letöltsd? istenem......
  • Loverman #52
    lehet hogy csak nem volt elég hely a vincsiden, azt is beleveszi, és elégtelen minősítésnek konkluzionálja.
  • Loverman #51
    hát akkor neki elég szar lehet, ugyanis nekem 6600 van, és elfut folyamatosan, nem szaggat, pár dolog még nem is legalapabbra van állítva hanem medium-ra. A proci meg a RAM is számít, annyira mint a vid. kártya. Sőt, manapság az hogy meglegyen a RAM fontosabb mint a vid. kártya..
  • opeca #50
    Hát az már eleve egy hazugság, hogy GeForce 6600-ason elfut a Gears of War. Havernak 7300-ason minimum konfigon, periodikus szaggatás mellett futott.

    Nem lenne rosz, ha lehetne hinni neki.

    Így viszont kaki.
  • NikWeB #49
    kicsit hardvergyártók által támogatott tesztnek érzem ezt a dolgot. az én gépen valamivel régebbi, sok játékot kipróbáltam az oldalon, amivel játszottam, és ötből négyszer azt írta, hogy ejnye ez biza nem fut nekem még minimumon sem. mindenhol belekötött az ATI Radeon x600-ba. tudom, hogy alacsony kategória, de eléggé elbecsüli a teljesítményét. Talán nem véletlenül... a reklámbanner "Nvidia" talán kicsit elhomályosítja az éleslátását.
  • animoni #48
    Huuuu! Az egyik legjobb oldal ebből a szempontból!!! Bár nekem már írta egy játékra, hogy nem futhatna el a gépemen, mégis végig játszottam:-DDDD
  • Eric992 #47
    PC játékok rendszerigénye
  • Kandurex #46
    az meg nem zavar, h az AMD oldalon is fent vannak a radeon update -ek...
  • smusher #45
    A Mafia DirectX 8.1-es verziót használ.