Gyurkity Péter

A szülők távol maradnak a játékoktól

Friss tengerentúli felmérés szerint a fiatalok nagy többsége gyakran játszik számítógépén, ám a szülők még az USA-ban sem csatlakoznak hozzájuk. Időpocsékolásnak vagy károsnak tartják azt.

Az AP és az AOL Games felmérése nem meglepő olyan szempontból, hogy eredménye szerint a 4 és 17 év közötti fiatalok 81 százaléka tölt el legalább egy órát hetente a számítógép előtt valamilyen játékkal szórakozva. Az már annál inkább érdekes, hogy a több mint 2000 megkérdezett felnőtt válaszaiból kiderült, nagy részük nagyon ritkán, vagy soha nem választja a kikapcsolódás ezen formáját és nem csatlakozik gyerekeihez online vagy offline játékokban.

A 40 év alatti felnőttek 43 százaléka ugyanis egyértelműen leszögezte, hogy soha nem nyúl a számítógéphez ha játékról van szó. További 30 százalék hetente mindössze egyetlen órát, vagy még ennyit sem engedélyez magának, ami arra utal, hogy csak nagyon ritkán ülnek le játszani. A maradék 27% alkotja azt a csoportot, amelynek tagjai gyakrabban választják a számítógépes játékokat és gyerekeikkel együtt vagy önállóan merészkedik a játékok világába. Ők jelentik a kivételt, ami már csak azért sem véletlen, hogy megfigyelhetők bizonyos demográfiai és egyéb eltérések.

Először is, a szülők közül főként a fiatalabbak választják a számítógépet és az is segít, ha az illető csak részmunkaidőben dolgozik. A teljes állásban foglalkoztatottak már sokkal ritkábban engedélyeznek maguknak ilyen időtöltést, ám érdekes módon a középosztály tagjai, vagyis a valamivel nagyobb fizetéssel rendelkezők megint csak gyakrabban ülnek le játszani. Ezt többen azzal magyarázzák, hogy a játék révén kikapcsolódhatnak, elfelejthetik az aktuális céges, üzleti gondokat, és kellőképp jól szórakoznak a számítógép előtt.

A 18 és 29 évesek között ennek megfelelően 59 százalék a játékosok aránya, ami éppen a duplája a 30 év felettieknél megfigyeltnek. A bőrszín és a vallás itt nem meghatározó tényező, az amerikai kérdezők ugyanis nem tudtak kimutatni jelentős eltéréseket a különböző csoportok között. A játékosok közében az online játékok a legnépszerűbbek, 44 százalékuk lép fel a világhálóra ilyen célból és 31 százalék választja az igen egyszerű (online vagy offline) kártya- és logikai játékokat. Népszerűek továbbá a kaland- és sportjátékok, a véres akciók azonban csak mintegy 15 százalék érdeklődését keltik fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • raingun #28
    Én ennek az ellenkezőjét tapasztalom, mert éppen kezd ovis, iskolás lenni azoknak a generációknak a gyerekei, akik a számítógépet már teljesen álltalánosan használják kommunikációra, munkára és szórakozásra. Így 30-40 évesnek már a gyerekei is ott vannak a gép elött rendszeresen. Ráadásul, egyre több háztartásban van 2 gép (szülők/gyerekek)
  • GixEr #27
    Akkor bontom a sort :)
    Nagyszeruen megyunk egyutt a fiammal, CoD, UT, WoW stb.. 15év kontra 36ev :D
  • SonicBoom #26
    épp a cikk ikonján szereplő dühödt fejű játékos erősíti azt a sztereotípiát, miszerint a játékok csak ilyen erőszakos őrülteknek valók... talán kerülni kéne ezt a stílust SG?
  • archelf #25
    Marha érdekes hír... A faterom nem játszik kvékkel, a nagymuter nem hallgat rockzenét, a dédnagyapám meg nem szerette sohasem tévét... Gondolom jó sokat kaptak a kutatásért.

    AE
  • Vogel #24
    Nálunk, a repszimeseknél (Dongó szd.) 29 év az átlagéletkor. 18-60 a max-min
  • Seth #23
    "legalább"
    vágod? 1 vagy több, az lehet akár 50 óra is
  • AljasGetto #22
    Én is ismerek hasonló párt, a feleségemmel mi is szoktunk játszani, és én már átcsúsztam a harmadik X-be is... :)

    "a 4 és 17 év közötti fiatalok 81 százaléka tölt el legalább egy órát hetente a számítógép előtt" LOOOOOL!!!! :D
    1 (azaz egy) órát??? Ne máááá!!!! :)
  • Sheltem #21
    *Távolkeleti= tengerentúli bocsánat elírtam
  • Skeez #20
    Engem a magyarországi helyzet jobban érdekel. De legalább az európai.
  • Sheltem #19
    Nos erre a hírre csak annyit mondanék, hogy egy kalap szarral egyenértékű kb.
    Ezek a távolkeleti felmérések annyit érnek mint vaknak karácsonyra a napszemüveg.
    Aki játékon nőtt fel az 50-60 évesen is fog játszani.A mai 30-35 éves korosztályban(én 30 éves vagyok)akinek volt spectrum,c16,plus4,c64 vagy bármi azokban az időkben, és szeretett játszani, az ma is játszik.
    Főnökömnek nem rég született babája és panaszolja, hogy mostmár csak napi 1-2 órát tud gtazni. Hír Shift-del pls