Berta Sándor

Játékszoftver sérült gyerekeknek

A nürnbergi Ohm Főiskola professzorai ingyenes programokat fejlesztettek ki a szellemi fogyatékkal élő, illetve mozgássérült gyerekeknek.

"A fogyatékkal élő embereknek szeretnénk egyenlő lehetőségeket biztosítani és lehetővé tenni, hogy játszhassanak egészséges társaikkal" - mondta Helmut Herold professzor, a projekt vezetője. A játékgyűjtemény akár diagnosztikai eszközként is használható, hiszen használatával kideríthető, hogy a hátrányos helyzetű személy milyen eredményekre képes, és mely területeken van még szüksége segítségre.

A Genesis nevű digitális játékgyűjteményben megtalálhatók a Memory, a Malom és a Sudoku módosított változatai. A fejlesztők úgy alakították ki a programokat, hogy azokat a szülők, illetve a terapeuták mindig az adott gyermek vagy felnőtt betegségének megfelelően szabják testre. A Memoryban például különböző képméretek állítható be, de lehetőség van az akusztikus jelek használatára is. Utóbbi esetben a fogyatékosoknak az azonos hangokat kell felismerniük a helyes megfejtéshez. A játékok kezelése legtöbb esetben mindössze egyetlen billentyűvel történik.

Lehetőség van arra is, hogy a sérült gyerekek maguk is kifejleszthessenek új programokat. "Szeretnénk, ha a fiatalok és az idősebbek tudnák fejleszteni a megérzési, az érzelmi és a szociális képességeiket" - nyilatkozta Reinhard Markowetz pedagógus, a projektben részt vevő Freiburgi Katolikus Szakfőiskola munkatársa.

A Genesis programban nem csak terapeuták és pedagógusok, hanem hardver- és szoftverfejlesztők és médiaszakemberek is részt vesznek. A tervek szerint a szoftvert jövőre három intézményben fogják tesztelni, azonban a gyűjtemény egy változata - regisztráció után - már most is letölthető az internetről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • MaSzKa #4
 • Csaba42 #3
  Ez valami félreértés lehet, elégre a nagyokos hozzáértők szerint a számítógépes játékok (mint pl. a Passziánsz is) súlyosan deformálja az egyént, erősíti az agresszivitásra való hajlamot, sőt, hidegvérű gyilkost farag akár egy templomba járó, jólelkű emberből is!

  Komolyra fordítva a szót, minden tiszteletem a professzor úré, és az illetékes emberek ahelyett, hogy hülyeségeket szajkóznának jobbra-balra, hogy ezáltal bármiféle előnyre tegyenek szert a vetélytársakkal szemben a hozzánemértő emberek félretájékoztatásával, igazán követhetnék a példáját a maguk módján, csak úgy lelkiismeretesen!
 • Rage47 #2
  SP rulz :)
 • ColdFire #1
  timeeee