Berta Sándor

Érzelmeket kaphatnak az avatárok

Különleges projekten dolgoznak ausztrál kutatók. A Dél-Queenslandi Egyetem munkatársai nevető, síró és más érzelmek kifejezésére is képes avatárokat szeretnének létrehozni.

A számítógépes világokban játszók számára magától értetődő virtuális karakterük léte. Viszont számtalan, az emberi interakciókra fokozottan építő rendszerben problémát jelent, hogy ezek jelenleg még nem képesek érzelmek kifejezésére. Ez azonban hamarosan megváltozhat. "A jelenlegi virtuális szereplőkkel nehéz jól kommunikálni, mert túl statikusak, nem fejeznek ki érzelmeket" - nyilatkozták Penny-Anne Kaye De Byl és Christopher William Mills, a Dél-Queenslandi Egyetem kutatói. Az avatárok ismertségét sokak szerint a Second Life sikere alapozta meg, azonban néhány szakember már most olyan avatárok megalkotásán dolgozik, amelyek nem csak egy programban, de akár az egész világhálón elkísérhetik a felhasználókat.

De Byl és Mills viszont olyan avatárokat akarnak létrehozni, amelyek képesek érzelmeket kifejezni és mindig az adott felhasználó állapotát tükrözik vissza. A megoldás egyszerű: a tudósok egyes szavakhoz kötik az egyes érzelmi állapotokat. Amennyiben egy beszélgetésben elhangzik egy adott szó, akkor az avatár arckifejezése is módosul. Egy másik projektben ennél is tovább mennek: szenzorokkal látták el a felhasználókat, mérik azok testi reakcióit, a szívritmusukat, a szívverésüket, a pulzusukat, az izzadásukat, és így következtetnek az adott személy aktuális hangulatára, érzelmi állapotára. A módszerek ugyan eltérőek, azonban a cél ezekben a programokban ugyanaz: személyesebbé tenni az internetet.


Korábbi látogatottsági adatok ugyan azt mutatták, hogy lassan kifulladóban van az avatár-divat, de még így is dollár százezreket hoz a szolgáltatóknak. Az avatár-mánia Ázsiából indult. A Nexon Corp. által üzemeltetett MapleStory 2003 óta megy sikeresen Dél-Koreában. Az USA-ban ugyan csak tavaly szeptembertől elérhető, mégis már 3 millió játékost szerzett, a világon pedig összesen 50 millióan élvezik ezt a játékot. A Nexon legsikeresebb játéka a KartRider, egy hároméves gokartverseny, amelynek amerikai változatát idén tervezik elindítani.

A siker egyik tényezője, hogy könnyű részt venni ezekben a játékokban. Például a MapleStory vagy a KartRider figuráinak megjelenítése nem igényel különleges grafikus képességeket a felhasználó gépétől, és nincs szükség ultragyors internet-hozzáférésre sem. A kétdimenziós személyeket könnyű a játékos ízléséhez igazítani, ehhez a megszokott legördülő menük állnak a rendelkezésére. Így aztán arra is könnyű rávenni őket, hogy új cuccokat vegyenek képmásuknak, például vörös gumicsizmát, vagy másként szabják át külsejét: csináltassanak neki csini új frizurát vagy kössék copfba a haját.

A Nexon árbevétele évi 230 millió dollár, aminek 85 százalékát az avatárbiznisznek köszönheti. Az üzletbe hamarosan beszáll néhány igazán nagy szórakoztatóipari cég, köztük a Sony, amely a PlayStation Home nevű, a PlayStation 3-hoz kapcsolódó játékával lép piacra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • feri6666 #25
    Én csak azt nem értem hogy minek itt szapulni egymást. Van akinek bejön az MMORPG, van akinek nem. Az egyik akar rá költeni, a másik meg nem. Lehet itt véleményt nyilvánítani de azt nem muszáj a másik fikázásával ,sárbatiprásával csinálni. Ez egy magánvélemény de szerintem ezzel nem én vagyok egyedül így
  • Peti0011 #24
    Öröm nézni ahogy pattognak a WoW-ok XD
    Speciel én is utálom a WoW-ot mert nem látom értelmét hogy azért kiadni havonta 4000-5000-et hogy bámulhassam a monitort:P
    Sok balf**z, költs valami értelmesebbre, mondjuk költsd inkább sőrre :P
  • Indigo #23
    Aztán tudod-e, hogy mire vonatkozik a gyűlölettörvény? Milyen jogalapon is fogsz engem feljelenteni? Előbb legyen világos képed a témában, aztán gondold át mégegyszer ezt a "megmondalak az apukámnak" jellegű gyerekes fenyegetőzést, te kis pancser. A dolog nem úgy működik, hogy lecigányozlak, aztán engem lecsuknak 20 évre... Persze te a szomszédot is feljelented csendháborításért, ha a kakas hajnalban elkukorékolja magát, ugye?
    Egyébként meg tettél már te is a "fajtámra" vonatkozó megjegyzéseket, nem is olyan régen. Szóval tartsd laposan a pofádat, és wowozgassál tovább csöndben.
  • Komolytalan #22
    Aztán tudod-e, hogy ezért a "fajtádat "fikázom".-ért fel foglak jelenteni az új gyűlölet törvény alapján? Szólj apunak, hogy készítse a bankszámláját.
  • Normal #21
    Ilyen már van - minek fejlesztik? :D
  • Indigo #20
    Annyira sajnálkozott már itt mindenki, hogy csak fricskaként rátettem én is egy lapáttal :) Egyébként úgy őszintén valóban nem sajnálom őket, de remélem érted mire gondolok akkor, amikor ezeket az embereket "lesajnálom". Mellesleg a fórumozást egy értelmes dolognak tartom, valószínűleg te is, azért szoktál ide írogatni. A tanácsaidat pedig köszi, de egyedül is el tudom dönteni, hogy mit kellene csinálnom.
    Ja, és neked is van választásod: nem kell minden alkalommal görcsös késztetést érezned a válaszadásra, amikor épp a fajtádat "fikázom".
  • Komolytalan #19
    Nem kell sajnálni őket, nekik van választásuk. Sajnáld az etiópokat, azoknak nincs. Vagy esetleg próbálj meg valami értelmeset csinálni, mert sajnálkozásból kevesen tudnak jól megélni (csak a holocaust-piócák kb).
  • Narxis #18
    Én rosszul vagyok ha nem MMORPG-zhetek, pl. WoW.Teljesen elvarázsol a világa és jól szórakozok vele.Lehet érte köpködni, meg röhögni, megvetni, de akkoris ez van és nem fogok (nem is tudok már) elszakadni tőle.
  • kids #17
    ·a KartRider figuráinak megjelenítése nem igényel különleges grafikus képességeket a felhasználó gépétől, és nincs szükség ultragyors internet-hozzáférésre sem.·
    lol azért nyomja sli-n két fullos nVidiával :D
  • tg44 #16
    hááát igazad van... én csak akkor használom őket, mikor elkezdünk barmolni, és csirkefarmot meg dance partyt játszunk, egyébként még 1x nem néztem végig a listát... egyes questekhez kell nagyritkán, de mire rájövök h csak ennyi, az legalább annyi idő mint kinyírni 6 mobot... Voice chat vagy egyéb beszélgetőprogram, ott még azt is megtudod, h akivel játszol annak a házát vakolják fúrják stb. ezt már rég kitalálták, csak a videókártyát még nem terhelték vele...