Berta Sándor

Mobilokra tartanak a MMORPG-k

A fejlesztők sosem ülnek a babérjaikon, mindig újabb célokat akarnak megvalósítani. Most a valós és a virtuális világ összekötése van soron.

A Second Life létrehozójaként világhírűvé vált Linden Lab a nyílt forráskódú szoftverfejlesztő közösség tagjainak együttműködésével olyan programot akar megalkotni, amelynek a segítségével akár már a mobiltelefonokról is elérhető lesz a virtuális világ. A World of Warcraft készítője, a Blizzard Entertainment pedig olyan programozókat toboroz, akik járatosak a Symbian mobil operációs rendszer és az Adobe Flash-szoftverének világában. Ezekből a kiszivárgott hírekből is kitűnik, hogy a szakemberek már a valódi és a virtuális világ egyesítésén dolgoznak.

A Second Life vagy a World of Warcraft új verzióiban már használhatók lesznek különböző érzékelők, hangszórók vagy kijelzők, így a felhasználók teljesen úgy érezhetik majd, hogy a valódi világban játszanak. Amíg mindez megvalósul még némi időnek kell eltelnie: a két cég jelenleg még azt sem tudja megmondani, hogy körülbelül mikorra készülnek el az új programok.

Abban a legutóbbi New Yorkban megrendezett Virtual Worlds Conference résztvevői is egyetértettek, hogy a jövő és a valódi, valamint a virtuális világ összekötésének eddig kiaknázatlan lehetőségei a mobil technológiában és magában a mobiltelefonban rejlenek. A Second Lifeban már vannak erre példák. A látogatók például virtuális telefonfülkékből felhívhatnak hagyományos, valódi telefonszámokat, sőt mobil szimulációkkal még SMS-t is küldhetnek egy valódi mobil hálózatban egy valódi mobiltelefonszámra.

A Massachusettsi Technológiai Intézet (MIT) Responsive Environments Group nevű csoportja már most a Star Trek világából ismert trikorderek kifejlesztésével kísérletezik. Az eszköznek köszönhetően a valódi világ adatai átküldhetők lesznek egy szimulátorba. Talán nem véletlen, hogy sokan a fejlesztések tükrében úgy tartják, a jövő már a küszöbön van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • keser #22
    Hmm emberek amerre én jártam mindenhol 50 fok fele volt a hőmérő, mesebeszéd a 40...

    Mobilra mmorpg? Ekkora marhaságot már rég nem hallottam
    Bár, ha jobban belegondolok talán még hasznára is válhat a játékban elszigetelődött fiatalságnak. Ezentúl nyugodtan bejárhatnak suliba, melóba, lemehetnek anyukának boltba kenyérért (nem maradnak le egy jó kis klán csihipuhiról), hisz ott lesz mobilon a wow, l2 és társai...
    Aztán majd az utcán járnak mint a zombi és remélhetőleg busz alá mennek vagy vonat alá mert nem figyelnek, hisz pont akkor lépik meg a következő szintet...
    Hmmm azt hiszem mégiscsak kell a mobilra az mmorpg had hulljon a férgese.
  • Komolytalan #21
    "Fiat Marea 1.6... Nice try Mi 9 éve vettünk normális autót ;-) Akkoriban luxusszámba ment a légkondi."
    Ja, digó verdákban lehet hogy luxus volt, 92-es (15 éves) japó verdában meg széria az automata klíma (volt ilyenem). Igaz japán autókon sok extra nem volt jellemző akkoriban, mindent beleraktak ami kellett, felesleges szarokat meg nem lehetett kérni se.
    "Ma már az ignisedbe is ingyen adják, a jobbat. Ettől függetlenül 210 a vége, persze légkodni nélkül."
    Japánnak japán, de nem ignis. A lényeg az, hogy klímával is megy úgy ahogy kell.
  • Komolytalan #20
    486DX4-100 frankón ment az mp3 lejátszás, igaz nem volt alatta windows erőforrást rabolni. 5x86-133-on (160ra húzva:-) már háttérben ment az mp3 lejátszás, kb 10-20K base memoryt fogyasztott, simán lehetett mellette fejleszteni pl. Szóval a 104Mhz is bőven elég lehet megfelelő proc architektúrával (x86-nál nem fosabb), illetve megfelelő oprendszerrel (DOSnál nem fosabb). Megjegyzem a C-64 0.98Mhz-es volt, és azon is mentek a C-64 klasszikusok, igaz nem emulátorban, hanem natívan, ami egy jó emulátor esetén is közel 100x sebesség különbség.
  • psishock #19
    "Ez nálam is így van annak ellenére, hogy csak 104 MHz-es proci van a masinában és Symbian oprendszer van alatta. Így Day of the tentacle, Sam and max sem probléma, ahogy a C64-es klasszikusok sem."
    feltételezem ez nem a kód nagyszerûen optimizáltsága vagy a 104 Mhz "bőven elegendő"-ségének a következménye. "MP3 deticated chip"-nek hívják és a megahercektől függetlenül hardware-esen dekódolja a muzsikát. Amelyik masinában nincs ilyen annál még 125 megaherc körül sem tudja sztereóban visszakódolni az mp3-at mivel mindent szoftveresen kell, hogy tegyen. Nem hogy még valami mást is az mellett.
  • Gerygrey #18
    Ez inkább csak érdekesség, hogy merre tart a grafikai szint PDA-n. Amúgy egy jobb PDA ma már 640*480-as felbontást tud, pár év, és a PDA ugyanúgy lealázza a hordozható konzolokat, mint most az asztali PC a Pléhsztésönt.
  • Tinman #17
    FPS ilyen készülékekre nem való, ezt úgy mondom, hogy elég sokféle handhelden volt, van. Egyet kivéve: a DOOM 1 és 2 GBA verziója olyan kiválóra sikeredett, hogy TELJESEN visszajött az a régi PC-s feeling... hihetetlen érzés volt!
    Este későn ülök az ágyba azzal, hogy na megnézem a Liteomon a Doom2-öt... mire letettem a masinát már 6 pályát átvittem és úgy, hogy SEMMI de SEMMI bajom nem volt az irányítással.
    Elképesztő érzés volt... most Lost Vikingset tolok amikor csak tehetem
  • Tinman #16
    "Persze, és hordozzak magammal 5 külön eszközt, ha játszani, telefonálni, jegyzetelni, MP3-at hallgatni vagy filmet nézni szeretnék?"

    4 éve ilyen telefonom van, netezek rajta, telefonálok, játszok ha várni kell valahol, mp3-at sőt még rádiót is hallgatok, és természetesen a DA: Kék Bolygó című természetfilmre alszom el, ha éppen olyan helyre keveredek ahol nincs tv.

    "és még a komolyabb játékok mellett is simán megy a háttérben az MP3 lejátszó szaggatás nélkül"
    Ez nálam is így van annak ellenére, hogy csak 104 MHz-es proci van a masinában és Symbian oprendszer van alatta. Így Day of the tentacle, Sam and max sem probléma, ahogy a C64-es klasszikusok sem.
  • Indigo #15
    Tyűűazannya... Micsoda feelingje van ennek a CoD2-nek! Rögtön beszarok... Ezentúl csak PDA-n fogom nyomatni 320x240-ben!!! Na jó... Biztos jó lehet tíz-húsz percet bohóckodni vele, meg a havernak mutogatni, hogy "némá', kódkettő a pédéámon! tök vagány vagyok mi?"... Bár ebből is kinőttem már... Mélységes gyökérségnek tartom, hogy még azt a pár percet is egy ilyen gagyi játékkal töltsem el, amíg pl. villamoson utazok... Inkább viszek egy könyvet magammal... Legfeljebb nem leszek trendi... Egy a lényeg, ha játék, akkor konzol vagy PC...
  • Dunkey #14
    Baja sem számít szerintem nagyvárosnak, aztán délelőtt 9 és délután 4 között kb 46 fok van, de még este 10kor is 35...
  • Gerygrey #13
    OFF: száljatok fel a Combinora, és megtudjátok mi az a meleg (nem is a meleg az igazi probléma, hanem a megbüdösödött utazóközönség és a tömegben hozzád paszírozódó izzadt testek) én naponta járok vele, de az utóbbi napokban ha nagy tömeg volt rajta, inkább átgyalogoltam a Margit-híd budai hídfőtől (a hídon legalább van egy kis szellő) és gyalog a körút árnyékos felén az Oktogonig, közben bekapcsolom a folyadékhűtést (=sör) és úgy ki lehet bírni. Tegnap már reggel 40 fokot mutatott a nyugati Skála előtti hőmérő, délután pedig 47 volt a tűző napon a Vígszínház előtti placcon. Kocsival nem járok a belvárosban, autópályán viszont szerintem egy 140-150 utazósebességnél letekert 4 ablakkal menni egészségtelenebb mint a NORMÁLISAN beállított klíma (a fogyasztásról nem is beszélve -> légellenállás). Hogyha ilyen melegben letekered az ablakot, csak forró levegő dübörög be az ablakon ami nem is hűt. Meg darázs, bogarak... ON

    Mobilokon alapból nem lehet jó 1 komolyabb játék..mobilok helyett van a psp meg a nintendo ds.
    Persze, és hordozzak magammal 5 külön eszközt, ha játszani, telefonálni, jegyzetelni, MP3-at hallgatni vagy filmet nézni szeretnék? Iskolatáskában okés a dolog, de én abból már rég kinőttem, arra hogy ne unatkozzak villamoson meg a buszon, nem fogok cipelni még egy, nem kicsi gépet. Mondjuk nekem Windows Mobile-os PDA telefonom van, és arra már most is vannak igen komoly játékok, C&C 1 szintű RTS, Transport Tycoon Deluxe eredeti grafikával, Worms klón, Age of Empires, SNES emulátor stb... A 10 évvel ezelőtti PC-játék színvonalat simán hozza (Cod2-zni pedig nem a metrón ülve akarok, hanem itthon a 19'' wide moncsin full grafikával) - és még a komolyabb játékok mellett is simán megy a háttérben az MP3 lejátszó szaggatás nélkül, úgyhogy biztosan van még tartalék kraft a PDA procijában, és már kezd terjedni a 3D grafikus gyorsító is a PDA-kban, úgyhogy lesz még itt forradalom a mobiljátékok terén. Meg lehet nézni a Cod2 PDA változatát Nvidia GoForce5500 GPU-s PDAn:



    Ha akarnék, vehetnék a PDA-hoz ilyen gamepadet, és akkor már teljes a konzol-feeling, de különben az érintőkijelző szerintem legalább annyira kényelmes dolog pl RTS-ek irányítására, mint az egér.