SG.hu

Lego Marvel's Avengers

Kiadó: Warner Bros. Interactive Entertainment
Fejlesztő: TT Games
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Intel Core 2 Quad Q6600 2,4 GHz-es vagy AMD Phenom 9850 Quad-Core processzor, Nvidia GeForce GT 430 vagy ATI Radeon HD 6850 grafikus kártya, 2 GB RAM, 14 GB szabad hely a merevlemezen
Ajánlott: Intel Core i5-750 2,6 GHz-es vagy AMD Phenom II X4 970 processzor, Nvidia GeForce GTX 480 vagy ATI Radeon HD 5850 grafikus kártya, 4 GB RAM, 14 GB szabad hely a merevlemezen
Hasonló játékok: Lego Jurassic World, Lego Marvel Super Heroes
Kategória: akció-kaland

Alig telt el néhány hét a 2016-os esztendőből, de máris itt az első Lego-játék, amely a Marvel jól ismert Bosszúállóit állította a középpontba, és kis túlzással annyi meglepetést takar, mint a FIFA-sorozat évenként érkező epizódjai. Játéktesztünkből megtudhatod, hogy miként sikerült a Lego Marvel's Avengers.

Amikor az angol TT Games pár hónappal ezelőtt bejelentette, hogy milyen Lego-játékokkal is szeretne megörvendeztetni minket a jövőben, a Lego Marvel's Avengers láttán egyáltalán nem volt őszinte a mosolyunk. Elsődlegesen azért, mert alig két évvel ezelőtt, avagy 2013 végén a csapat már felhasználta a Marvel szuperhőseit egy hasonló videojáték keretein belül, és egyáltalán nem tűnt túl jó ötletnek most ismét visszatérni a jól ismert képregényes világhoz. Hiába nevezték el ugyanis az alkotást a Bosszúállókról, attól még a kezdetektől egy Lego Marvel Super Heroes 2-nek tűnt az egész, és a véleményünk a megjelenés után sem változott meg drasztikusan.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Nyilván ezt valakik kiemelkedően jó hírként élik majd meg, de kritikus szemmel mégis csalódtunk egy picit, noha korábban a Csillagok Háborúja és a Denevérember esetében is elsütötték már ezt a fejlesztők, csak ott még a folytatások átnevezésére sem futotta tőlük. Hogy ennek ellenére labdába tud-e rúgni a Lego Marvel's Avengers? Természetesen, hiszen a végeredmény messze nem lett rossz, magasan hozza a sorozatra jellemző sajátosságokat, csak éppen szemernyi meglepetést sem tartalmaz a korábbi epizódokhoz mérten.

Habár sok helyen lehetett azt olvasni előzetesen, hogy a játék csak a Bosszúállók mozira épül, ez igencsak téves információ volt, a két névadó alkotás mellett ugyanis a legutóbbi Thor, a két Amerika kapitány, sőt még a Vasember 3 filmből is találhatunk néhány pályát, és bár teljes egészében egyik cselekményét sem követhetjük végig, a legemlékezetesebb jelenetek azért bekerültek a játékba. Sőt mi több, a szimpla átdolgozás és legósítás mellett ezúttal is nagy szerepet kap majd a humor, ami talán a jó alapanyag, talán a megfelelő írók kiválasztása miatt, de ezúttal mind verbális, mind nonverbális síkon képes meglepő gyakorisággal mosolyt csalni az arcunkra. Akadtak ugyan már a múltban is viccesebb tagjai a sorozatnak, de a Lego Marvel's Avengers minden kétséget kizáróan magasan viszi a pálmát, így ha másért nem is, ezért már mindenképpen megéri átélni a jól ismert eseményeket, amelyek nyilván nem lehetnének teljesek a megfelelő karakterek nélkül.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Az alkotás ebből a szempontból is példátlan tartalmat garantál, hiszen messze nemcsak a Bosszúállókat irányíthatjuk benne - nyilván ők lesznek a fő attrakció -, hanem még azokat a harmadrangú mellékszereplőket is, akik alig pár jelenetben bukkantak fel az egyes filmekben. Ennek megfelelően itt lesz Vasember, Amerika kapitány, Hulk, Sólyomszem, Skarlátboszorkány, Thor, Fekete Özvegy, Loki, Ultron, Phil Coulson, de olyan kevésbé ismert karakterek is, mint Devil Dinosaur vagy Fin Fang Foom, akik igazán nagy csemegének számítanak még a legnagyobb Marvel-rajongók körében is.

A kérdéses hősökről azt kell tudni, hogy mindegyikük egymástól jól elkülöníthető tulajdonságokkal és képességekkel rendelkezik, ennek megfelelően a pályákon ezek felhasználásával kell majd túllendülnünk az egyes akadályokon, ami egyjátékos módban is óriási élmény lesz, de az igazán maradandó nyomokat csakúgy, mint korábban, most is a kooperatív élmény biztosítja majd. Habár a fejlesztők mintha egy kicsit spóroltak volna a közösen végrehajtható feladatokon - ezáltal a kooperatív kalandozás során gyakran érezhetjük feleslegesnek magunkat vagy társunkat -, de azért így sem kell unatkoznunk ezen a téren, noha tény, ami tény: a TT Games a múltban kreatívabban is megoldotta már a többjátékos mód kérdését. Ez részint a pályatervezés hiányosságainak a számlájára is írható, hiszen a jól ismert klisék ismételt elpufogtatásával nehéz újdonságokat megvalósítani nemcsak az egy-, hanem a többjátékos módban is.

Az újdonságokkal márpedig igencsak szűkösen bántak a készítők! A játékmenet kis túlzással minden apró elemében a korábbi epizódokra épít, hiába vártunk tehát legalább hajszálnyi frissességet, összességében ugyanazt kaptuk, mint korábban. Nyilvánvalóan az új környezet és a karakterek sajátosságai hozzátették a saját ízüket a recepthez, de az alapok változatlanok maradtak. Egyedül a harcrendszert piszkálták meg egy kicsit alaposabban is a készítők, ennek megfelelően pedig egy kicsit mintha körülményesebbé és unalmasabbá váltak volna az összecsapások.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Míg ugyanis korábban mindvégig célravezető volt az "üsd-vágd, nem apád" módszer, addig ezúttal a folyamatos támadás nem mindig vezet eredményre, így a TT Games beépített egy gyorsgombot, amit elegendő lesz megnyomnunk ahhoz, hogy főhősünk látványos mozdulatok segítségével elintézze a kiválasztott ellenfelet. Ez azt jelenti, hogy az új opció alkalmazásával konkrétan 2-3 másodpercig csak azt bámuljuk majd, amint a program helyettünk játszik, és nincs meg az az interaktivitás, ami a korábbi részekre olyannyira jellemző volt. Hiába tekinthető ugyanis kétségkívül látványosnak az, amint választott főhősünk néhány speciális mozdulattal darabjaira töri ellenfeleit, a harmadik-negyedik alkalom után már inkább a pokolba kívánjuk az egészet.

A Lego Marvel's Avengers minden más tekintetben ugyanakkor változatlan maradt, ezáltal a pályákon továbbra is egyszerre több karaktert vehetünk irányításunk alá, mindent szétrombolhatunk, néha építhetünk is, mindeközben gyűjtögethetünk, kalandozhatunk, és az akciók mellett változatos fejtörőket is teljesíthetünk. Ezek rendszerint inkább a logikánkat és a megfigyelőképességünket veszik alapul, és minden esetben egy-egy adott karakter speciális képességeihez kötődnek, így hol Amerika Kapitány pajzsát, hol Thor pörölyét kell felhasználnunk a megoldáshoz. Túl sok újdonságot tehát nem tapasztalunk majd az ismerős jelenetek felgöngyölítése során, ennek köszönhetően a legújabb Lego-játék is főként azoknak szerez majd örömet, akik feltétel nélkül imádják a sorozatot, illetve a Marvel képregény-univerzumát.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Grafika: Habár egy ideje már itt az újgeneráció, a stúdiók pedig egymást túllicitálva próbálnak meg szebbnél szebb videojátékokat készíteni, a TT Games csapata azonban látszólag elvan a kis világában, és ügyet sem vet arra, hogy legalább néhány platformon új grafikus motort alkalmazzon. A Lego Marvel's Avengers ugyanis a küllem terén még mindig komoly lemaradásban van a kor követelményeihez képest, és hiába lettek nagyon látványosak az átvezetők, ennél azért már többre vágyunk. Természetesen az alacsony gépigényt azért díjazzuk!

Kezelőfelület, irányíthatóság: A játékban a korábbról megszokott hibák, de sokkal inkább hiányosságok figyelhetők meg az irányítás terén, így billentyűzettel gyakran még mindig nehézkes pontosan terelgetni karaktereinket - sokszor emiatt halálozunk el idejekorán, mert lecsúszunk valahonnan, vagy csak egyszerűen nem tudunk kikerülni egy halálos fenyegetést -, de ami ennél is szörnyűbb, az a kamerakezelés. Mivel a képernyő mozgása felett nem rendelkezhetünk, ezért gyakran kell úgy teljesítenünk feladatokat, hogy nincs rálátásunk a pályára, illetve az adott szituációra, ami bizonyos esetben komoly probléma.

Játszhatóság: A tartalom és a szavatosság terén továbbra sincs gond a sorozattal, a legújabb epizód ennek megfelelően 10-15 órányi élményt garantál, miközben átéljük a Marvel legutóbbi, a Bosszúállókhoz köthető mozifilmjeinek történetét. Az újrajátszhatósági faktor továbbra is igencsak magas - érdemes egyes karakterekkel újra átélni bizonyos pályákat a feloldható extrák miatt -, de a kooperatív mód is egészen kellemesen kitolja majd a nagy kaland hosszát, még ha most nem is sikerült annyi közös élményt beletuszkolni, mint korábban.

Intelligencia, nehézség: Sem az intelligencia, sem a nehézség kapcsán nincsenek különösebb problémák a játékkal, de apróságok azért akadnak, így a hordában támadó ellenfelek taktikai érzéke továbbra is egyenlő a nullával, a nehézségi szint pedig gyakran meglepően hullámzó. Előfordulhat például, hogy több pályán át törtetünk előre, majd belebotlunk egy olyan akadályba, amely meghaladja a képességeinket, esetleg egy olyan ellenfélbe, akit kooperatív módban talán könnyű földbe döngölni, de a bugyuta mesterséges intelligencia oldalán meggyűlik vele a bajunk.

Hangok, zene: A játék legkiemelkedőbb pontja a humor mellett alighanem a kimagasló szinkronokban keresendő, a karakterek ugyanis olyan magas minőséggel és élettel telve szólalnak meg, mintha éppen valamelyik filmet néznénk. Ugyanez igaz ráadásul a különféle hangeffektekre is!

Összegzés: A Lego Marvel's Avengers a papírforma szerint semmivel sem lett rosszabb, mint a sorozat utóbbi években megjelent tagjai, ellenben jobb sem, így hiába várjuk már súlyos hónapok óta, a nagy megújulás nem itt és nem most következett be. Vannak ugyan apróbb újítások, de ezek többsége vagy felesleges, vagy rosszul működik, vagy egy vállrántással elintézhető. Mivel a készítők ismét derekas tartalommal leptek meg minket, sőt a humor terén is brillíroztak, ezért összességében nem tudunk túl sok rosszat mondani a Bosszúállók legósított kalandjairól, így bár többet vártunk tőle, mindent összevetve ezúttal sem kell majd csalódnia annak, aki évek óta örömét leli minden egyes Lego-játékban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!