SG.hu

Lego Marvel Super Heroes



Kiadó: Warner Bros
Fejlesztő: Traveller's Tales
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Intel Pentium 4 2,4 GHz-es vagy AMD Athlon 64 2800+ processzor, Nvidia GeForce FX 5900 XT vagy ATI Radeon X1300 grafikus kártya, 1 GB RAM, 8 GB szabad hely a merevlemezen
Ajánlott: Intel Core 2 Duo E4600 2,4 GHz-es vagy AMD Athlon 64 X2 Dual Core 5200+ processzor, Nvidia GeForce 9800 GT vagy ATI Radeon HD 2900 XT grafikus kártya, 2 GB RAM, 8 GB szabad hely a merevlemezen
Hasonló játékok: Lego The Lord of the Rings, Lego Batman 2: DC Super Heroes
Kategória: akció-kalandjáték

A brit Traveller’s Tales stúdiója talán nem gondolta volna 2005-ben, hogy az akkor még teljesen frissnek és újszerűnek ható Lego Star Wars: The Video Game olyan hatalmas sikert arat, hogy sok-sok évvel később a fejlesztőcsapat egyik ismérvének számítanak majd a különféle Lego-játékok. Márpedig az alkotók által megálmodott koncepció immáron nyolc éve töretlen sikernek örvend, hiszen a jól ismert filmes, könyves vagy képregényes franchise-ok és világok sajátos, legósított feldolgozása olyannyira megunhatatlan, hogy bármihez is nyúltak eddig a múltban a cég munkatársai, abból garantáltan kasszasiker lett.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Hiába változtattak ugyanis csak minimális mértékben a játékmeneten, a Csillagok Háborúja után levett a lábunkról Indiana Jones, megbabonázott Batman, de Harry Potter oldalán a Roxfortot is megjárhattuk már, hogy a Gyűrűk Ura-filmeket felidéző legutóbbi önálló epizódról ne is beszéljünk. Mivel a J.R.R. Tolkien által megálmodott történettel szó szerint rendkívül magasra tette a mércét a Traveller’s Tales legénysége, ezért sokáig izgatottan vártuk, hogy ezek után vajon milyen franchise is esik "áldozatul" az építőkockák világának. Habár túl nagy meglepetést ezúttal nem okozott nekünk a brit stúdió, a Marvel szuperhősök világa annak ellenére is nagyszerű választás volt, hogy a DC-képregények jótevőit már két epizód is a középpontba állította a múltban.

Mivel a Marvel univerzuma alighanem az egyik legjobban kitalált modern fantáziavilág, ezért nem volt nehéz dolguk a fejlesztőknek abban, hogy összehozzanak egy, a képregényekhez minden téren hű cselekményt. Az alapokat sikerült is nagyon jól megálmodniuk - érdekesség, hogy még maga Stan Lee is segített nekik ebben -, de a pályáról pályára haladó lineáris történet mégsem lett olyan fordulatos és változatos, mint amit elvártunk volna, így ezen a téren egy kissé csalódást okozott a végeredmény. A Lego Marvel Super Heroes márpedig nagyszerűen kezdődik, így már az első percekben fény derül a problematikára, amikor Ezüst Utazónak köszönhetően megtudjuk, hogy Galactus-nak köszönhetően néhány kozmikus, ámde sokaknak értékes űrszemét tart a Föld irányába, ami természetesen az emberiség pusztulását is előidézheti.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Marvel szuperhősei éppen ezért összefognak, hogy megoldást találjanak a problémára, de közben szembe kell szállniuk olyan gazfickókkal is, mint Loki, Magneto vagy Doctor Octopus, akik szemet vetettek a mérhetetlen hatalommal rendelkező égi adományra. A legtöbb Lego-játékhoz hasonlóan azonban a kampány során ezúttal sem göngyölíthetjük majd tovább a kérdéses történetet, nem számíthatunk semmilyen fordulatra, de még csak meglepetésre sem, mindössze a gonoszok legyőzésében és a Föld megmentésében játszhatunk szerepet, ami természetesen sokkal izgalmasabb lesz annál, mint amilyennek először hangzik. A Lego Marvel Super Heroes játékmenete ugyanis bár szinte semmit sem változott a sorozat korábbi epizódjaihoz képest, ellenben a Marvel univerzuma olyan sajátos karakterekkel rendelkezik, hogy emiatt egy különleges bájt, egyfajta varázserőt kapott a végeredmény. Már alapból az óriási pluszt ad a játéknak, hogy közel 150 jól ismert karakter felett vehetjük át benne az irányítást, hiszen így minden egyes pályát legalább két-három hős oldaláról is megismerhetünk, a szintén változatos és nagy számban érkező ellenfelekről nem is beszélve. Egy igazi Marvel-rajongónak például bizonyára óriási élmény lesz, amikor Hulk bőrébe bújva kihasználhatja a zöld szörnyeteg elképesztő erejét, és autókat dobálva zúzhatja szét környezetét, netán Pókember jelmezébe bújva pókhálókon hintázva juthat el egyik helyről a másikra.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Említhetnénk azonban Vasembert is, aki modern páncéljának és rakétáinak köszönhetően nem ismer határokat, de rajtuk kívül olyan híres szereplőket is irányításunk alá vehetünk még, mint Amerika Kapitány, a Fantasztikus Négyes minden tagja, Thor vagy éppen Deadpool. Hangsúlyozandó, hogy minden egyes karakter az eredeti képregényeknek megfelelően sajátos képességekkel és tulajdonságokkal bír, így nem kell lemondanunk például Pókember egyedi humoráról és Vasember komolyságáról sem.

Erre az óriási sztárparádéra természetesen szüksége is van az alkotásnak, hiszen a játékmenet terén szinte semmiféle komolyabb változásra sem számíthatunk majd, így akár egy marveles köntösbe bújtatott Lego The Lord of the Rings-nek is tekinthetnénk a végeredményt, ami szomorúnak szomorú ugyan, de a végeredmény láttán mégsem lehet őszintén haragudni emiatt a fejlesztőkre. Aki esetleg nem tudná, hogy milyen sajátosságokkal rendelkeznek a Lego-játékok, azoknak annyit érdemes tudniuk a pályákon átélhető élményekről, hogy egy hatalmas, vidám és egyedi kaland vár ránk minden egyes szinten, miközben karaktereink oldalán harcolunk, logikai, de többnyire inkább ügyességi feladványokat oldunk meg, platform-részeken tesszük próbára ügyességünket, közben pedig darabokra törünk minden tárgyat és objektumot, amit csak elérünk.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A gyűjtögetés ugyanis a Lego Marvel Super Heroes esetében is kiemelkedően fontos szerepet játszik, habár korántsem annyira, mint az akciók, netán a továbbjutáshoz szükséges fejtörők, ami egyfajta visszafejlődésnek tekinthető a korábbi részekhez mérten. Nyilván új objektumok, lego-darabkák és egyéb apró újdonságok tetten érhetők a sorozat legújabb részében, de semmiféle olyan változás sem tapasztalható a Marvel-hősök jelenlétét leszámítva, amitől leesne az állunk. Grafika: Különösen igaz ez többek között a grafikára is, ami az újgenerációs követelmények miatt egy kicsit fejlődött a sorozat előző részéhez mérten, így példának okáért részletesebb pályaelemek, karakter-animációk és átvezetők várnak ránk, de összességében csak remélni tudjuk, hogy nem ezzel az egyre inkább elavuló, toldozgatott és foltozgatott grafikus motorral akarják a fejlesztők kihúzni az elkövetkezendő éveket is. Természetesen mindennek előnye is van, hiszen egy több éves konfiguráción is kényelmesen elfut a program!

Kezelőfelület, irányíthatóság: A fejlesztők évek óta nem tudnak mit kezdeni a Lego-játékok PC-s irányításával és kezelőfelületével, így megszoksz vagy megszöksz alapon ezúttal sem változtattak semmit sem ezen a téren. A hiányosságok egyébiránt a Lego Marvel Super Heroes keretein belül is inkább a kamerakezelésben keresendőek, hiszen a legtöbb esetben olyan szerencsétlenül áll be az amúgy szabad külsőnézetben mozgolódó kamera, hogy nem egyszer a pályát sem látjuk át teljesen. Mivel már évek óta várunk ezen a téren a változásra, ezért inkább megszokott, mint megdöbbentő negatívumnak tekinthetjük ezt az elemet, de a pontlevonás attól még indokolt.

Játszhatóság: A Lego Marvel Super Heroes a játékidő terén maximálisan hozza az elvárható szintet, így akár 10-15 órára is számíthatunk a legismertebb hősök terelgetése közben, mindezt pedig könnyedén megsokszorozhatjuk, amennyiben betöltjük a kooperatív módot, amivel lényegesen nagyobb élményt jelent a kampány átélése.

Intelligencia, nehézség: A Lego-sorozatra soha nem volt jellemző a mérhetetlen nehézség, sokkal inkább egy olyan általánosan elfogadott mércét vettek alapul a fejlesztők, ami lehetővé tette, hogy kicsik és nagyok egyaránt élvezzék a játékot. Habár a Lego Marvel Super Heroes esetében a humor egy kicsit háttérbe szorult, az akciók pedig előtérbe, ellenben a mesterséges intelligencia és a nehézség is megüti az elvárható szintet. Egyedül a kihívás mértéke lett ezúttal is egy kicsit túlontúl minimálisra véve, így a tapasztaltabb játékosokat egy idő után talán már untatni fogják még a legkreatívabb fejtörők is.

Hangok, zene: A Lego-sorozat életében egy ideje már nem csak érzelmeket kifejező hangokat adnak ki a szereplők, hanem valódi szinkronokkal is rendelkeznek. Ezen a téren folyamatos fejlődést figyelhetünk meg, amit nem is bizonyíthat jobban más, minthogy az alkotásban tucatnyi híres szinkronszínész adta hangját a karaktereknek.

Összegzés: A Lego Marvel Super Heroes sajnos nem képes különösebb meglepetést okozni a sorozat rajongónak, de a Marvel képregény-univerzum miatt még a változatlan játékmenet ellenére is érdemes a beszerzésre, hiszen akit már korábban elvarázsolt a franchise ellenállhatatlan hangulata, az biztosan ezúttal sem fog csalódni benne. Ha te is odáig voltál a DC-univerzum karaktereit feldolgozó Lego-játékokért, a Marvel hősei is biztosan a szívedbe lopják magukat. Újdonságot azonban egyáltalán ne várj!

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Broafka #4
    a Lego majdnem csődbe ment még annak idején, amikor a számítógépes játékok a virágkorukat élték, mert ők maradtak az építőkockáknál, és semelyik gyereket nem érdekelte, és akkor döntöttek, hogy ők is belépnek a számítógépes játék bizniszbe. És be is jött nekik, és pont azért, mert profilt nem váltottak, maradtak az építőkockák, csak virtuálisan.
    Nem azt mondtam, hogy tehetségtelenek, vagy hogy meggondolatlanul (azt meg, hogy felelőtlenül pláne nem) csinálnának bármit is. Mert szépen kivágták magukat, de egy céget (különösen egy ekkora frenchise-t) az újítások visznek előre.

    az meg, hogy profitot termel... pofátlanul drágán adják el a legódarabkákat, mert tudják, hogy azért az még mindig jó ;)
  • HerrKiss #3
    Imádom ezeket a játékokat :) szinte mindet végig végigjátszottam (többet a lányommal). Nem zavar az egy kaptafa, a hangulat sok mindent elvisz a hátán. Én egy LEGO Back To The Future játékot látnék nagyon szívesen :)
  • Whysper #2
    Őszintén nem is Te leszel a célközönség! Amúgy a válság idején a Lego volt az egyetlen ami profitot termelt szóval nem hiszem ,hogy meggondolatlanul csinálnak bármit is vagy felelőtlenül. Célközönség jó fiatal korosztály a többi csak töltelék plus!
  • Broafka #1
    túl egy kaptafára mennek már a LEGO játékok. Ez sem fog sok újdonságot hozni.
    Az irányításnál: Én beszereztem egy kontrollert és azzal jó, habár a repülős küldetések szerintem baromi nehezek, mert vagy mélyrepülésbe kezd a karakter vagy az égig száll, és ha finoman akarnál le-föl menni, akkor azt dupla kattintásnak érzékeli (le akarsz szállni) így fogja magát és függőlegesen el kezd zuhanni, utána már nehéz lendületet szerezni.

    Nekem kicsit az az érzésem a LEGO játékokkal, hogy a névvel, meg az első részekben megismert hangulattal kb mindent el lehet adni. Itt is csak a Marvel meg a Lego logo viszi a játékot. Kevés építési lehetőség van benne a régiekhez képest én úgy érzem, kevés újítás. De legalább vannak benne aranyos viccek