SG.hu

Lego Batman 3: Beyond Gotham

Kiadó: Warner Bros
Fejlesztő: Traveller's Tales
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Intel Core 2 Duo E4300 1,8 GHz-es vagy AMD Athlon 64 X2 Dual Core 3800+ processzor, Nvidia GeForce 7600 GS vagy ATI Radeon X1950 grafikus kártya, 2 GB RAM, 10 GB szabad hely a merevlemezen
Ajánlott: Intel Core i5-750 2,6 GHz-es vagy AMD Phenom II X4 970 processzor, Nvidia GeForce GTX 480 vagy ATI Radeon HD 5850 grafikus kártya, 4 GB RAM, 10 GB szabad hely a merevlemezen
Hasonló játékok: Lego Batman 2: DC Super Heroes, Lego Marvel Super Heroes
Kategória: akció

Harmadszor is visszatér közénk Lego Batman, aki a teljes DC univerzum összefogásával egy minden eddiginél nagyobb fenyegetés ellen veszi fel a harcot. Hogy a Traveller’s Tales ezúttal mit tudott kihozni a témából, az a játéktesztünkből kiderül!

Amikor a kétezres évek közepén megjelentek az első Lego-videojátékok a Traveller’s Tales logója alatt, olyan nagy újdonságnak hatottak, hogy azonnali sikert hoztak az akkor még aprócska brit stúdió számára. A csapatot azonban annyira megfertőzte a siker, hogy 2009 óta már csak a jól ismert építőjáték cégére alatt hajlandóak dolgozni, ami az újabb franchise-ok bevezetésével nem is jelentene problémát, de egyre gyakrabban futnak az önismétlés ördögi körébe. Ebbe a csapdába esett a Lego Batman-sorozat is, amihez sokak szerint már a második epizódot felesleges volt elkészíteni - nem is emlékszünk vissza rá szívesen -, egy harmadik részre pedig akkora szükség mutatkozott a rajongók részéről, mint a legutóbbi The Sims- vagy Call of Duty-játékokra.

Komoly probléma ezenfelül, hogy amennyiben a kézi konzolokra érkezett Lego Ninjago: Nindroids-ot is számításba vesszük, akkor a Lego Batman 3: Beyond Gotham idén már a negyedik építőkockás játék a sorban, és már nálunk sokkal okosabbak megmondták korábban, hogy bizony a jóból is megárt a sok, az állandóság pedig nem gyönyörködtet. Klisés szólások és mondások halmozása helyett azonban inkább vizsgáljuk meg alaposabban, hogy miért is volt teljesen felesleges - pláne egy bivalyerős őszi szezonban - kiadni ezt a terméket!

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Hogy részben máris válasszal szolgáljunk a kérdésre: elsődlegesen azért, mert a Lego Batman 3 a történet, a helyszínek és a karakterek kivételével szinte semmilyen egyéb újdonságot sem tartalmaz, sőt mi több, bizonyos pontokon inkább visszafejlődött közvetlen elődjéhez mérten. Az alkotók tehát mintha elővettek volna egy receptet, amelyre azokat az összetevőket írták fel korábban, amik sikeressé tették az előző két részt, így nem volt más dolguk, csak új tartalommal feltölteni a már felépített vázat. Mindez azért nagyon szomorú, mert például a sorozat eddigi legjobb cselekményét sikerült megírniuk a játékhoz, amelyben rekordmennyiségű, több mint 150 karakter bukkan fel a DC univerzum világából, méghozzá hősök és gonoszok egyaránt.

Maga a sztori lényegében ott veszi kezdetét, ahol korábban a második rész befejeződött, ezáltal feltűnik a színen Brainiac, aki olyan komoly fenyegetést jelent a világra, hogy hovatartozástól és régi sérelmektől függetlenül a DC karakterei összefognak ellene egymással. Ebből is látszik, hogy bár a játék a Lego Batman-sorozathoz tartozik, és a Denevérember még mindig fontos szerepet kap benne, azonban korántsem olyan mértékben, mint korábban. Sokkal jobb ötlet lett volna például egy újabb mellékszálat elindítani ehhez a történethez, mint egy ilyen szűkös skatulyát aggatni rá.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Egészen nyilvánvaló ugyanakkor, hogy miért nem ez történt, egy viszonylag újabb sorozat esetében ugyanis rengeteg újdonságot vártunk volna el, ami sokkal több munkával és idővel jár, holott a csapat nyilvánvalóan szeret nagyon sok pénzt keresni, méghozzá a lehető legrövidebb időn belül. A Lego Batman 3: Beyond Gotham elnevezéssel tehát biztosították magukat, hogy ha esetleg nem is működne az a bizonyos régi recept, csak a név miatt biztosan sokan megveszik a játékot, ami korántsem lett rossz, ellenben csak egy újabb epizód a sok közül, és szinte semmi extrát sem tesz hozzá az eddig ismert koncepcióhoz.

A cselekmény tehát - főleg a hasfalrengető humornak köszönhetően, ami ezúttal is telitalálat lett - jelesre vizsgázik, aki azonban újdonságokat keres a játékmenetben, azt komoly csalódás éri majd. A Lego Batman 3 ugyanis pont olyan élményekkel kecsegtet, mint a sorozat bármelyik epizódja a múltból, ezáltal adottak a pályák, a karakterek, a mi feladatunk pedig az, hogy az egyes hősök különleges képességeit felhasználva eljussunk a kezdőponttól a célig, miközben logikai és ügyességi feladványok tucatjait oldjuk meg, és apró darabjaira törjük a berendezési tárgyakat, hogy az utolsó Lego-kockát is összegyűjthessük.

Tény, hogy az egyes feladatok és feladványok nagyon izgalmasak, illetve érdekesek, kooperatív módban pedig még mindig páratlan élményt kínál a játék, ellenben hol van például az előző részből megszokott óriási bejárható világ és a Batmobil? A Denevérember jellegzetes autójával sajnos csak közvetetten találkozunk a pályákon, a nagy nyitott világ helyett pedig inkább négy nagyobbacska helyszínt kapunk (Batcave, Watchtower, Hall of Justice és Hall of Doom), amelyek messze nem tudnak helyettesíteni egy olyan óriási környezetet, ami a második részre jellemző volt. Sajnálatos, hogy a Traveller’s Tales inkább visszafelé fejlődött a játékmenet tekintetében, holott főleg a tematika és a tengernyi új karakter miatt óriási potenciál lakozott volna egy valódi nyitott világban.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Hangsúlyozandó azonban, hogy a Lego Batman 3: Beyond Gotham így sem lett rossz, sőt mi több, az elvakult rajongók imádják majd minden pillanatát, hiszen jellegzetes bájának köszönhetően már az első percektől elvarázsol, és az intenzív, gondolkodást igénylő feladatoknak köszönhetően pedig a fináléig el sem ereszt. Noha forradalmi újításról valóban nem tudunk beszámolni, ám még mindig dicséretet érdemel, hogy az alkotók milyen sokat ki tudtak hozni egy-egy karakterből csak azzal, hogy a pályák során többféle kosztümöt, ezáltal képességet aggathatunk rájuk.

Batman például képes lesz láthatatlanná válni, átlátni a falakon, de rakétát is szerelhetünk a hátára, sőt mi több, különleges technológiáinak hála olyan pályaelemeket is fel tud robbantani, amelyeket más nem. Robin ezzel szemben képes felruházni magát töltöttséggel, de rendelkezik mérnöki képességekkel, sőt egy olyan ruhával is, amely megvédi a radioaktivitással szemben. Mindez pedig csak két karakter lehetőségeinek egy apró szeglete volt, amivel azt kívántuk jelezni, hogy a tartalom, de még inkább a változatosság tekintetében a harmadik Lego Batman nagyon jól sikerült, és aki meg tudja bocsátani neki a valódi friss tartalmak hiányát, az bizonyára most is élvezi majd a kalandokat a Denevérember, illetve a többtucatnyi DC-karakter társaságában.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Grafika: Egy Lego-játék esetében a grafika alighanem a sokadlagos pont a rajongók szemében, éppen ezért csak annyit érdemes tudni ezzel kapcsolatban, hogy bár érezhető a fejlődés, továbbra sem várhatunk lélegzetelállítóan látványos helyszíneket vagy megoldásokat, de a végeredmény így is hozza az elvárható szintet. Ennek megfelelően jól optimalizált, alacsony gépigénnyel rendelkező, színes és rajzfilmes grafikára számíthatunk éppen úgy, ahogyan azt megszokhattuk a sorozattól.

Kezelőfelület, irányíthatóság: Hogy mennyire a korábbi részek vázára építették fel a Lego Batman 3-at, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az irányítás terén ugyanazoktól a gyermekbetegségektől szenved a végeredmény, mint egykori társai. A kezelőfelülettel ugyanis nem lenne baj, de a kamerakezelés még mindig olyannyira borzasztó, hogy kontrollerrel is gyakran megszenvedhetünk az ügyességi feladványokkal, vagy azzal, hogy át tudjunk ugrani az egyik kiszögellésről a másikra. Érthetetlen, hogy évek óta semmit sem tudtak kezdeni ezzel a problémával a fejlesztők.

Játszhatóság: Ugyan a nagy nyitott világtól elbúcsúzhatunk, azonban ez még nem jelenti azt, hogy a tartalomtól is, hiszen legalább 10-15 órányi élményt garantál a kampány a sietősebb játékosoknak, de ennek akár a dupláját is kihozhatjuk belőle, amennyiben mindent szeretnénk összegyűjteni a pályákon. Fontos kiemelni ezenfelül a kooperatív módot, ami a játék egyik legnagyobb erőssége, de nem elhanyagolható a több mint 150 DC-karakter jelenléte sem, akikkel érdemes lesz újra felkeresni bizonyos helyszíneket, hogy minden titokra fény derülhessen.

Intelligencia, nehézség: Szintén közel fél évtizedes problémák jönnek elő a játékban akkor, ha a mesterséges intelligencia hiányosságait, illetve a hullámzó nehézségi szintet vesszük figyelembe. Az ellenfelek ugyanis bár megfelelően viselkednek - noha feltűnően csak minket támadnak -, társaink azonban a legtöbb esetben még mindig semmire sem képesek egyedül, ezáltal a legnagyobb támadás esetén is jobbára csak állnak és néznek, hátha magától megoldódik a probléma. Nyilván a kooperatív módban ez nem jelent problémát, de aki egyedül szeretné átélni a harmadik Lego Batman élményét, az hatalmas negatívumként könyvelheti el ezeket.

Hangok, zene: A Traveller’s Tales érezhetően nagy erőforrásokat ölt abba, hogy a sok-sok karakter megfelelő szinkronszínészekkel legyen megszólaltatva, ami az esetek többségében meglepően jól sikerült, egyedül Joker, pontosabban Christopher Corey Smith volt az, aki nem tudott mit kezdeni ezzel a kissé őrült és bohókás karakterrel, így a rajongók mosolya vélhetően nem lesz túl őszinte, amikor meghallják kissé erőltetett és túljátszott próbálkozását. Ezt leszámítva azonban a hangok és a zenék is nagyon jól sikerültek!

Összegzés: A Lego Batman 3: Beyond Gotham egy igencsak megfáradt sorozat kis híján középszerű folytatása lett. Noha a minőség tekintetében nincs túl sok probléma a végeredménnyel, de összességében mégis csak a második rész megszépített, ám kissé lebutított változatát kaptuk meg egy új történettel, valamint rengeteg karakterrel a középpontban, komolyabb újdonságok nélkül. Ha már a második résszel sem tudtál mit kezdeni, biztosan nem most hoz majd lázba a franchise varázsa, de amennyiben imádtad a korábbi epizódokat, és téged csak az újabb élmények érdekelnek, akkor a harmadik Lego Batmannel sem lesz különösebb problémád.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!