SG.hu

The Lego Movie Videogame

Kiadó: Warner Bros
Fejlesztő: Traveller's Tales
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Intel Pentium 4 2,4 GHz-es vagy AMD Athlon 64 2800+ processzor, Nvidia GeForce FX 5900 XT vagy ATI Radeon X1300 grafikus kártya, 1 GB RAM, 9 GB szabad hely a merevlemezen
Ajánlott: Intel Core 2 Duo E4600 2,4 GHz-es vagy AMD Athlon 64 X2 Dual Core 5200+ processzor, Nvidia GeForce 9800 GT vagy ATI Radeon HD 2900 XT grafikus kártya, 2 GB RAM, 9 GB szabad hely a merevlemezen
Hasonló játékok: Lego The Lord of the Rings, Lego Marvel Super Heroes
Kategória: akció

A sikeres filmek és könyvek adaptálása után a Traveller’s Tales úgy határozott, hogy legújabb Lego-játékukkal minden eddiginél nagyobb teret engednek saját ötleteiknek, ami alighanem a stúdió történetének legjobb döntése volt. Játéktesztünkből kiderül, hogy miért!

A Traveller’s Tales nevét már közel egy teljes évtizede csak és kizárólag a Lego-játékokkal hozhatjuk párhuzamba, hiszen bár készítettek egészen más alkotásokat is a közelmúltban, kiemelkedőt mégis csak a jól ismert építőjátékon alapuló interaktív kalandokkal tudtak produkálni. Habár egyes rajongók szerint a fejlesztőknek sikerült átesniük a ló túlsó oldalára - elég csak arra gondolni, hogy 2013-ban 7 Lego-játékot készítettek -, de sokan még így is vetélkedőt rendeztek abból, hogy kitalálják: a brit csapat vajon melyik híres filmet vagy könyvet állítja a sorozat következő epizódjának középpontjába?

Ha voltak is tényleges fogadások a múltban, arra bizonyára senki sem gondolt volna, hogy a stúdió egy játékaikkal megegyező koncepción alapuló művet választ ki áldozatként, de a The Lego Movie - avagy magyarul A Lego kaland - egy tökéletes alapanyag volt ahhoz, hogy egy minden téren mókás, szórakoztató és a megszokottaktól kicsit elrugaszkodó alkotás születhessen. Természetesen az alma így sem esett túl messze a fájától, de a vérfrissítés érződik a végeredményen, még ha az nem is lett tőle sem kiemelkedőbb, sem különlegesebb, mint amit eddig megszokhattunk.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

A The Lego Movie Videogame története egy fiktív Lego-világba kalauzol el minket, középpontjában mindazzal a gyermeki sajátossággal és bájjal, ami a klasszikus játékot már évtizedekkel ezelőtt jellemezte. A cselekmény főszereplője egy Emmet Brickowski nevű építőmunkás, aki elsőre egy teljesen hétköznapi figurának tűnik, de csakhamar a színes kis világ megmentőjévé válik, miután a szabályok, a tervrajzok és a tudatlanság után megjelenik életében egy rejtélyes idegen, aki szó szerint fenekestől felforgatja hősünk mindennapjait.

Emmetnek fogalma sincs róla, hogy miért pont ő a kiválasztott, de hamar rájön, hogy sorsa, rendeltetése van, így Vadóc társaságában elindul, hogy igazi legendává váljon. Bricksburg unalmas kisvárosának felfedezése mellett hőseink oldalán eljutunk a messzi vadnyugatra, a tenger mélyére, de természetesen a háttérből a szálakat mozgató gonosz főhadiszállására is, ahol majd pontot tehetünk a kedves és aranyos történet végére. A korábbi epizódokhoz hasonlóan ezúttal is számtalan karaktert vehetünk irányításunk alá a történet során, így Emmet mellett a filmből ismerős szereplőket, igazi szuperhősöket, történelmi személyeket, de akár még a jetit is.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Mivel a fejlesztőknek ezúttal nem kellett túlzottan ragaszkodniuk egy adott világ követelményeihez és szabályaihoz, ezért a The Lego Movie Videogame egyik legérdekesebb újítása, hogy a karakterek tulajdonképpen kasztokba sorolhatók, de garantáltan mindegyiküknek akad valamilyen különleges képessége. Ennek köszönhetően találkozhatunk majd olyanokkal, akik az építéshez, valamint a romboláshoz értenek, de akadnak, akik inkább az akrobatikában, netán a fegyverhasználatban nyújtanak kiemelkedő teljesítményt. Mindez természetesen igencsak komoly hatással van a játékmenetre is, amelynek megálmodása és felépítése során a fejlesztők ismét azt tartották szem előtt, hogy a folyamatos kooperáció mellett minden négyzetcentiméteren legyen valami tennivalónk.

A főküldetések mellett ugyanis az összes pályán számtalan mellékes feladat vár ránk, így például gyűjtögethetünk, építhetünk, rombolhatunk és részt vehetünk különféle kihívásokon is. Nagy általánosságban kijelenthető, hogy a sorozat eddigi epizódjaihoz képest a legújabb Lego-játékban várnak ránk a legkülönlegesebb és legváltozatosabb feladatok. Így például míg az egyik percben azon fáradozunk, hogy leromboljunk egy óriási objektumot, addig a másik percben már egy ritmusjátékban táncoltatjuk karakterünket, miután egy vagány autós üldözés veszi kezdetét, egy ütős akciójelenet társaságában. Ilyen intenzíven változó élményt a sorozat egyetlen epizódja sem tudott még nyújtani a múltban!

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Természetesen a The Lego Movie Videogame az elhangzottakon kívül rengeteg apró újdonságot is képes felvonultatni, amelyek többsége az alapanyagként szolgáló film hozadékának tekinthetők. Bekerültek az alkotásba például az időre kivitelezhető mini-játékok, amelyek során a nyolcvanas-kilencvenes éveket idéző nosztalgikus tervrajzokkal segíthetünk felépíteni hőseinknek a továbbjutás zálogaként szolgáló járműveket vagy használati tárgyakat. Az építés egyébiránt ezúttal mindennél fontosabb szerepet kapott, például az arra alkalmas karakterekkel tervrajzok nélkül is képesek vagyunk megalkotni különféle érdekességeket a zölden izzó kockákból vagy alkatrészekből, de meglepő módon már nem csak logikai, hanem ügyességi fejtörők is tarkítják majd utunkat.

A kiválóan felépített, folyamatos újdonságokkal kecsegtető játékmenet azonban ettől függetlenül is szó szerint hemzseg a hibáktól, így a beragadó karakterek, a rossz kezelhetőség vagy a spontán kifagyások elképesztő mértékű bosszúságokat tudnak okozni, amit csak tetéz az automatikus mentési rendszer. A humoros megközelítés ellenére a The Lego Movie Videogame mégsem lett azonban sem a sorozat legjobb, de még csak a legviccesebb tagja sem, ellenben a játékmenet tekintetében messze túlmutat közvetlen elődein, hiszen már évek óta nem volt annyi újdonság egy aktuális Lego-játékban, mint most.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Grafika: Habár a The Lego Movie Videogame tökéletes apropó lett volna ahhoz, hogy végre egy komolyabb grafikai megújuláson is átessen a sorozat, erre azonban még mindig várnunk kell. Tévedés azonban azt gondolni, hogy nem történt változás, példának okáért soha nem látott szépségű átvezetőkben gyönyörködhetünk a pályák között vagy a fontosabb események alkalmával, ezenfelül pedig megszületett a franchise első olyan darabja, amiben még a környezet is kizárólag építőkockákból épült fel. Ez az összképet és a beleélést tekintve rendkívül nagy pozitívum, de sajnos a küllemnek inkább ártott, a végeredmény ugyanis kis híján még a közvetlen elődnél is csúnyább, de sokkal inkább üresebb, szürkébb lett. Természetesen az optimalizáltsággal továbbra sincs probléma, így az alkotás akár még egy többéves számítógépen is probléma nélkül futtatható.

Kezelőfelület, irányíthatóság: A kezelőfelület a sorozattól jól ismert kliséket vonultatja fel, ami sajnálatos módon igaz az irányításra is, sőt mi több, a The Lego Movie Videogame mintha ezen a téren is alulmúlta volna a megszokott színvonalat. A rendkívül rossz kamerakezelésnek köszönhetően például gyakran hiába indulunk vagy ugrunk a jó irányba, hősünk mégis a mélybe zuhan, apró kockákra zúzva ezzel műanyagtestét. Billentyűzettel és egérrel tehát kifejezetten frusztráló az irányítás, így egy joystickkal ellátott kontroller továbbra is elengedhetetlen a teljes élményhez.

Játszhatóság: A szavatosság terén - ha egyedül állunk neki a nagy kalandnak - egy újrajátszást mindenképpen megér a The Lego Movie Videogame, hiszen rengeteg extrát csak másodszorra oldhatunk fel a kampány során. Erre nagy szükség is lesz, hiszen érthetetlenül rövid lett a játék, a fő küldetéseken akár 7-8 óra alatt is végigfuthatunk, ezt a számot viszont értelemszerűen megduplázhatjuk, ha mindent szeretnénk összegyűjteni és feloldani magunknak. A legnagyobb szavatosságot azonban értelemszerűen a kooperatív mód nyújtja az alkotásnak, aminek köszönhetően szó szerint felejthetetlen élményeket szerezhetünk magunknak egy barátunk vagy családtagunk oldalán.

Intelligencia, nehézség: A mesterséges intelligenciával különösen nagy probléma soha nem volt a Lego-sorozatban, a nehézség azonban már más lapra tartozik. Alapvetően nem tekinthető túl nehéznek a végeredmény, viszont az olyan problémák, mint a nehézkes irányíthatóság vagy a rosszul kivitelezett kamerakezelés gyakran olyan nehézségek elé állíthatják a játékosokat, amelyek még egy nehezen legyőzhető ellenfélnél is nagyobb bosszúságot okozhatnak.

Hangok, zene: A zenék ugyan nem sikerültek túl maradandóra - ami igaz a filmre is -, ellenben a szinkronhangokat tekintve nagyszerű munkát köszönthetünk a játékban. Ez nem véletlen, hiszen olyan ismert és elismert színészek is emelik a színvonalat, mint például Keith Ferguson, aki a főhőst kelti életre szokatlan profizmussal.

Összegzés: Mindent összevetve egyáltalán nem lett rossz a The Lego Movie Videogame, de a sorozat színvonalához, valamint a film alapján született elvárásokhoz képest mégis sokaknak csalódást okozhat. Amennyiben szeretted az eddigi Lego-játékokat, a sok újdonságnak köszönhetően biztosan te is a szívedbe zárod majd, de egy ekkora szabadságot biztosító körítéshez lényegesen kreatívabb hozzáállás kellett volna a fejlesztők részéről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Anacrool #2
    Sziasztok! Ha valakit érdekel egy magyar bemutató videó annak itt egy link :
    http://www.youtube.com/watch?v=Ntx2Q3cm8-0
  • Inquisitor #1
    Kiadhatnák a Lego Undercovert is PC-re ...