SG.hu

Lego Harry Potter: Years 5-7



Kiadó: Warner Bros. Interactive Entertainment
Fejlesztő: Traveller's Tales
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Intel Core 2 Duo 2 GHz-es processzor, 1 GB RAM, 256 MB V-RAM, 8 GB szabad hely a merevlemezen
Ajánlott: Intel Quad Core 2,7 Ghz-es processzor, 2 GB RAM, 512 MB V-RAM, 8 GB szabad hely a merevlemezen
Hasonló játékok: Lego Harry Potter: Years 1-4, Lego-sorozat
Kategória: akció-kaland

Amikor a Lego Batman és a Lego Indiana Jones 2 után a Traveller's Tales fejlesztőcsapata ismét néma, de annál aktívabb munkába fogott, sokak fejében felmerült a kérdés, hogy vajon merre álmodják tovább a sorozat útját? Már azokban az időkben is felmerült pletyka szintjén egy Lego Harry Potter gondolata - a Gyűrűk Ura és egyéb népszerűbb filmsorozatok mellett -, ám egészen 2009 nyaráig várnunk kellett arra, hogy a kiadó hivatalosan is bejelentse azt. Alig egy évvel az eseményt követően már monitorainkon tapasztalhattuk meg a legósított varázslótanonc első négy évét, néhány héttel ezelőtt pedig megérkezett a zárófejezet is, amelyben az ötödik tanévtől fogva követhetjük nyomon Harry történetét egészen a végkifejletig. A Lego Harry Potter: Years 5-7 ennek megfelelően a Főnix Rendje, a Félvér Herceg, valamint a Halál Ereklyéi által megismert eseményeket dolgozza fel, méghozzá a sorozat korábbi tagjaihoz hasonló vicces, bájos, ámde kihívásokkal megtűzdelt formában.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A legújabb Lego Harry Potter kaland esetében is helyénvaló információ, hogy aki életében már legalább egy Lego játékot is betöltött, az garantáltan az első pillanatokat követően magabiztosan fogja kezelni a programot, illetve otthon fogja magát érezni benne, hiszen dacára a változó koncepciónak, a játékmenet éppen ugyanolyan, mint amilyennek megszokhattuk már az évek során. A Years 5-7 ennek köszönhetően kivétel nélkül tartalmazza azokat az elemeket, amelyeket a franchise epizódról epizódra magára szedett. Forradalmi újdonságokkal tehát biztosan nem fogunk találkozni benne, ennél sokkal megdöbbentőbb volt azonban számomra, hogy dacára az unalomig ismert momentumoknak, még mindig képes volt elvarázsolni az a hangulat, ami a Traveller's Tales efféle alkotásait jellemzi.

A jól ismert történetet ugyanis a fejlesztők képesek voltak ismét úgy interaktívvá varázsolni, hogy kellő mennyiségű, leginkább gyermeki poénokkal tűzdelték meg az egyes jeleneteket, ezáltal pedig máris nem az jár a fejünkben, hogy újabb bőrt akar lehúzni rólunk a Warner, sokkal inkább az, hogy az ismerős részletek mennyire más megvilágítást kapnak a Lego Harry Potter: Years 5-7-ben.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A helyzet érdekessége, hogy ez az egyik olyan momentuma az alkotásnak, ami újszerűnek nevezhető, hiszen a helyszínek ismét alapos műgonddal lettek leképezve, a történetmeséléssel sincs semmi probléma, a játékmenet pedig éppen azt hozza, amit elvárunk tőle, de mindezt a magabiztos határok között tálalták elénk. Így már az első pályán megtapasztaljuk, hogy a több órás játékmenet során ismét nem lesz más dolgunk, mint különféle varázslatok felhasználásával rombolni, majd építeni, aztán esetenként ismét rombolni. A játékban ezúttal is több karakter - legalább öttucatnyi lesz belőlük - összehangolt akciójával juthatunk előre, hiszen mindegyik máshoz ért. A középpontban természetesen maga Harry lesz, a legtöbbször pedig Ron és Hermione kísérik el útjára, de akadnak olyan, a filmben és a könyvben is csak alig néhány mondat erejéig szerepelt varázslók, akiket szintén magunk mellé szólíthatunk. A történetben ezúttal is fejezetről fejezetre haladunk, a fő történeti szál és problematika megoldása mellett pedig a mellékküldetések, illetve az állandó gyűjtögetési kényszer fogja jellemezni utunkat.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A pályákon szétszórva ugyanis rengeteg összeszedhető Lego darabka és megannyi hozzájuk kapcsolódó mini-játék fogja színesíteni kalandunkat, amelyek gyakran a továbbjutás zálogát is rejtik. Nem egyszer előfordult, hogy a gyakran nem egyértelmű fejtörők miatt hosszú percekig rohangáltam fel alá, illetve törtem-zúztam az adott szinten, miközben a megoldás kulcsa folyamatosan ott lebegett előttem.

Többek között ezt nevezném a játék elsődleges vonzerejének, hiszen akármelyik pályára is érünk, garantáltan milliónyi tennivaló vár ránk, legyünk Roxfortban, a tiltott rengetegben vagy London utcáin. Személy szerint továbbra is kicsit nehezen tudok azonosulni azzal az újdonságnak számító rendszerrel, aminek köszönhetően a karakterek tulajdonságai között válogathatunk. Véleményem szerint kidolgozatlan és több varázslat esetén már zavaros ez az "addig nyomj egy gombot, amíg meg nem találod a megfelelőt" szisztéma, habár valódi hátrányát leginkább az élesebb helyzetekben éreztem.

Emiatt azonban többször is megtört az a lendületesség, amely a franchise korábbi tagjait jellemezte, hiszen az állandó pörgésben, gyűjtögetésben, rejtélyek megoldásában senki sem kíván megállni még néhány másodpercre sem azért, hogy kiválassza a megfelelő varázsigét egy növénnyel benőtt átjáró felszabadítására. Nagyon jó ötletnek tartottam ugyanakkor - és ehhez hasonlóval biztosan találkozni fogunk más Lego játékok esetében is - a varázsüstök megjelenését, amelyek a megfelelő összetevőkkel megtöltve különböző varázsitalokat biztosítanak karaktereink számára. Így például kérhetünk olyan szert, amellyel lényegesen erősebbé válunk, ennek köszönhetően pedig könnyedén eltolhatjuk a továbbjutás kulcsát jelentő akadályt az útból.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A poénos, gyakran hasfalrengető jelenetekkel tarkított átvezetők és vicces szituációk mellett érdemes kiemelni a Lego Harry Potter: Years 5-7 kooperatív módját, amely a legósított alkotások egyik elmaradhatatlan védjegyének számít immáron évek óta. A rendszer esetében ezúttal sem fogunk túl sok újdonsággal találkozni - ha például a két karakter túl távol kerül egymástól, akkor ezúttal is két részre csúszik a képernyő -, a feladatok között azonban továbbra sem találni annyi, direkt a kooperatív játékmenetre kiélezett darabot, ami miatt nagyobb élményt nyújtana ez a játékmód. Nyilvánvaló, hogy egy barátunk oldalán azért nagyobbakat nevethetünk a Harryt gyakran kifigurázó jeleneteken, nem mellesleg a fejtörők megoldása és a milliónyi kocka összegyűjtése is vidámabb feladat párban, de így is marad majd hiányérzetünk a pályák során. Grafika: A világhálóra felkerült pletykák ellenére a Lego Harry Potter: Years 5-7 külleme semmiben sem különbözik a közvetlen elődben megtapasztaltakhoz képest. A játékot meghajtó grafikus motor még mindig ugyanaz, amit a Lego Indiana Jones 2-vel rendszeresítettek a sorozatban. Tény, hogy azóta történtek apróbb finomhangolások, amelyeknek köszönhetően színes és korrekt látványvilág tárul elénk az alkotás pályáin, de sajnos érezni lehet már a hiányosságokat is, amelyeket egyszerűen képtelen megvalósítani a játék mögé felállított technológia. Ezt igazolja többek között az is, hogy gyakran elképesztően hosszú töltési időket kell végigülnünk egy-egy fejezet betöltése előtt, de a kisebb pályák közötti áthaladásokat is meg-megszakítja a program egy néhány másodperces elsötétülő képernyővel. Ennél azért jóval többet várunk el egy következő Lego epizódtól!

Kezelőfelület, irányíthatóság: Akárcsak a franchise korábbi tagjai, úgy sajnos a legújabb Lego Harry Potter játék is elvérzett a kezelőfelület, de sokkal inkább az irányíthatóság tekintetében. A kezelőfelület ugyanis egyszerűnek nevezhető, habár sokszor nem elég egyértelmű, frusztrálók például a varázslatok közötti váltások, de még mindig nem tudtam megbarátkozni a kamerakezeléssel sem, ami továbbra is kis híján botrányosnak nevezhető, bár kiemelném, hogy így is rengeteg fejlődés tapasztalható néhány korábbi részhez képest.

Amiért azonban az alábbi pontszám ennyire alacsony lett az nem más, mint az irányítás, amihez ajánlott egy kontroller. Ugyanis Joystick nélkül nekiállni Harry terelgetésének, az finoman szólva is kész öngyilkosság. A Traveller's Tales érezhetően nem PC-barát, ha az irányításról van szó, lévén egeret nem is használhatunk a kalandok közben, ami ugyan már évek óta így van, de továbbra is nehéz megszokni a tényt. Komoly gondokat éreztem továbbá a tárgyakkal történő interakció esetében is, ami éppen egy erre kiélezett videojáték esetében igencsak le tudja rontani az összképet.

Játszhatóság: Aki azonban sikeresen túllép ezeken, mondhatni beletanul abba, és hozzászokik a fenti negatívumokhoz, az garantáltan néhány feledhetetlen órát fog tölteni a Lego Harry Potter világában. A kampány megfelelő hosszúsággal bír, ha nagyon alaposan játszunk és minden apróságot szétszedünk, összerakunk vagy összegyűjtünk, akkor a játékidő megközelítheti a 15-20 órát is. Ha pedig mindez nem lenne elég, akkor van kooperatív mód is, ami helyben játszva igencsak nagy élményt tud nyújtani kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Intelligencia, nehézség: Egyetlen Lego játék sem a túlzott nehézségéről volt híres a múltban, hiszen a célközönség között nem csak a gyermeki lélekkel megáldott felnőtteket, hanem a kisebb korosztályt is megtaláljuk. Ugyan általánosságban roppant nehéz úgy elkészíteni egy videojátékot, hogy az kortól független mindenkinek megfeleljen, de a Lego-sorozat évek óta képes megtalálni az arany középutat és nincs ez másképpen a Years 5-7 esetében sem. Ugyan személy szerint továbbra is hiányoltam a nehézségi szinteket, de ez ebben az esetben bevallottan nem több, mint szőrszálhasogatás.

Az intelligencia miatt azonban kijár a pontlevonás, hiszen ha nem kooperatív módban játsszuk végig a kampányt egy hús-vér társunk oldalán, akkor néha bizony fogjuk majd a fejünket, amiért a mesterséges értelem által irányított második karakter csetlik-botlik mellettünk, és még csak véletlenül sem azt teszi, amit kellene.

Hangok, zene: A hangok és a zenék tekintetében az összes Lego játék az élen járt a múltban, ami annak köszönhető, hogy szinkronhangok ugyebár nincsenek, csak vicces nyögdécselések, a zenék, pontosabban a fülbemászó dallamok pedig adottak. Éppen ez a helyzet Harry Potter kalandjainál is, a háttérben felcsendülő dallamok azonnal felismerhetők, ezáltal könnyedén megszerethetők, a "szinkronok" garantáltan mindenki arcára mosolyt csalnak, a többi hangeffektről pedig szintén nem lehet negatívan beszélni.

Összegzés: Mindent összevetve tehát megállapítható, hogy a Lego Harry Potter: Years 5-7 ismét hozza azt a színvonalat, amit a közvetlen előd, illetve a sorozat más tematikában fogant darabjai. Nagyon sajnálom ugyan, hogy a szintet csak hozza és nem ugorja meg a játék, de a Traveller's Tales mindig is igyekezett biztosra menni és nem magára haragítani a rajongókat. Nincs ez másképpen ezúttal sem, így zárszóként csak annyit, hogy aki eddig is odáig volt a Lego játékokért, az garantáltan ezúttal is imádni fogja a legfrissebb darab minden egyes percét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • himihumi27 #2
    Az billentyűzettel irányítás az tényleg rettenet! Én mondjuk még csak az előzőnek álltam neki. A varázslásokat és karakterváltást átmappoltam a NumPad-ra, így kicsit barátibb a dolog. De ami igazán fájó, az az, hogy nem lehet bármilyen kontrollert ráberhelni. Ugye mivel nem kell dual analog a játékhoz, ezért egy 1000 HUF-os D-pad + 4 akció gomb + 2 ravasz típusú valami is elég lenne az irányításhoz, de nem, nem engedi, nem állítható be rendesen, gondolom csak XBOX vezérlővel megy a dolog, ez nagyon fájó.

    A másik meg a kissé bonyolult menü, illetve egyszerű az, csak nem éreztem egyértelműnek a navigálást.

    Nekifutok majd az új résznek is, de az irányítás, grrrr... Lehet jobb lenne megenni konzolra.
  • zola2000 #1
    Harry Potter? Szerintem a gyerekesebb Lego szerintem jobban illik hozzá mint egy komolykodó akciójáték.